Neanderthaler

Je eigen OerToer

Je hebt gekozen voor het thema 'De Hondsrug'. Op deze pagina vind je een aantal best things to do voor dit thema overzichtelijk gepresenteerd. Wil je voor een bepaald onderdeel toch iets anders ondernemen dan maken wij het makkelijk om een alternatief te zoeken en te vinden. Ben je klaar met samenstellen? Stuur dan deze pagina URL per e-mail of maak een papieren print om jouw keuze op te slaan. Veel plezier met De Hondsrug Geopark OerToer!

Thema De Hondsrug

 • Musea

  Hortus Haren

  Hortus Haren ( Netherlands)

  De Hortus Botanicus Haren is een van de oudste en grootste botanische tuinen van Nederland. Hier vind je veel bijzondere tuinen met elk een eigen karakter en sfeer, zoals een Keltische tuin en een Chinese tuin.

 • Musea

  Molen De Wachter

  Molen De Wachter ( Nederland)

  Ooit begon deze markante korenmolen uit 1851 “De Wachter” als oliemolen. Zo’n 200 vrijwilligers onderhouden en runnen het museum. Zij zorgen ervoor dat alles in werking te zien is.

 • Musea

  Waterpark de Bloemert

  Waterpark de Bloemert ( Nederland)

  De vijfde Expeditiepoort van De Hondsrug UNESCO Global Geopark is gevestigd in het receptiegebouw van bungalowpark Waterpark de Bloemert in Midlaren. Hier is een expositie ingericht over het water in het landschap van het Hondsruggebied.

 • Musea

  Noordelijk Scheepvaartmuseum

  Noordelijk Scheepvaartmuseum ( Netherlands)

  In twee van de mooiste middeleeuwse gebouwen van de stad Groningen, het Canterhuis en het Gotisch huis, is het Noordelijk Scheepvaartmuseum gevestigd. Hier ervaar je de geschiedenis van de Noord-Nederlandse scheepvaart.

 • Musea

  Internationaal Klompenmuseum

  Internationaal Klompenmuseum ( Nederland)

  Het Internationaal Klompenmuseum, dat sinds 1990 bestaat, beschikt over de grootste collectie klompen ter wereld. Ruim 2400 paar uit meer dan 40 landen.

 • Musea

  Boomkroonpad

  Boomkroonpad ( Nederland)

  Als je het bos vanuit eens anders wilt beleven, maak dan een wandeling over het Boomkroonpad bij het Houtvester Kuhn Huis. Uiteindelijk loop je op 22,5 meter hoogte door de toppen van de bomen.

 • Musea

  Hunebedcentrum

  Hunebedcentrum ( Netherlands)

  Begin je ontdekkingstocht in het Hunebedcentrum in Borger. Je vindt hier een speciale Geopark-expositie over de ijstijden en prehistorie. Je ontdekt hoe de hunebedbouwers duizenden jaren geleden leefden en woonden.

 • Hotspot

  Appelbergen

  Appelbergen ( Nederland)

  Het voormalige militair oefenterrein Appelbergen ligt op de Hondsrug ten oosten van het dorp Glimmen. Het heeft een grote dichtheid van overblijfselen uit de ijstijden en andere prehistorische resten.

 • Hotspot

  Groningen aan de Aa

  Groningen aan de Aa ( Nederland)

  De stad Groningen ontstond op het uiteinde van de Hondsrug langs de Drentsche Aa. Diep in de middeleeuwen lag hier, wat nu het Hoge en Lage der A heet, het oudste havenkwartier van de stad.

 • Hotspot

  Paterswoldsemeer

  Paterswoldsemeer ( Nederland)

  Ooit was het Neerwold tussen Haren en Paterswolde een ondoordringbaar veengebied met dichte moerasbossen in het beekdal van de Drentsche Aa. Hier kon in de afgelopen duizenden jaren een dik veenpakket ontstaan.

 • Hotspot

  Oostpolder

  Oostpolder ( Nederland)

  Langs de noordwestelijke oever van het Zuidlaardermeer ligt de Oostpolder. De polder stond vroeger alleen ’s zomers voldoende droog om als weiland en hooiland te worden gebruikt.

 • Hotspot

  Wandelpark De Vork, Haren

  Wandelpark De Vork, Haren ( Nederland)

  Wandelpark De Vork tussen Haren en Essen is een oud stukje landschap. Onder het voormalige rangeerterrein is een rijkdom aan archeologische resten uit de prehistorie opgegraven.

 • Hotspot

  Rijksstraatweg Haren

  Rijksstraatweg Haren ( Nederland)

  Sinds mensenheugenis is de Rijksstraatweg de belangrijkste toegangsweg van Groningen vanuit het zuiden. Zij aan zij heb je hier de mooiste villa’s en buitenhuizen.

 • Hotspot

  Besloten Venen

  Besloten Venen ( Netherlands)

  Tussen Noordlaren en Glimmen liggen de Besloten Venen in een zogenaamd doorbraakdal. Het dal ontstond aan het eind van de Saale ijstijd toen smeltwater een laagte uitspoelde die dwars door de Hondsrug heen sneed.

 • Hotspot

  Onnerpolder

  Onnerpolder ( Nederland)

  De Onnerpolder ligt tussen het dorp Onnen en de noordpunt van het Zuidlaardermeer. Poldermolen De Biks (1857) pompte het polderwater het Drentsche Diep in. Zijn werk is tegenwoordig overgenomen door het moderne gemaal ‘De Onnerpolder’ van […]

 • Hotspot

  Dorp Zuidlaren

  Dorp Zuidlaren ( Nederland)

  Zuidlaren en water, al was het alleen maar vanwege Berend Botje die met zijn scheepje uit varen ging en nooit meer weerom kwam. Zijn standbeeld staat midden in het dorp, maar molen de Wachter staat buiten […]

 • Hotspot

  Noorderplantsoen

  Noorderplantsoen ( Nederland)

  De stad Groningen ontstond op een strategische plek op het eind van de Hondsrug. Al in de prehistorie was dit de enige goede verbinding tussen het Hondsruggebied en de welvarende Groninger kleigronden langs de Waddenzee.

 • Hotspot

  Polders Zuidlaardermeer

  Polders Zuidlaardermeer ( Nederland)

  Ten oosten van Zuidlaren stroomt de Hunze het Zuidlaardermeer in. Met een oppervlakte van meer dan 500 hectare is het Zuidlaardermeer het grootste meer op de grens van Drenthe en Groningen.

 • Route

  Ontdek (Pre-) historisch Groningen

  Ontdek (Pre-) historisch Groningen ( Nederland)

  Deze fietsroute van ongeveer 44 kilometer langs prehistorische hoogtepunten start en eindigt op de Grote Markt van Groningen

 • Route

  Zuidlaardermeer

  Zuidlaardermeer ( Netherlands)

  Vanuit de Geopark De Hondsrug Expeditiepoort in Waterpark De Bloemert kun je een mooie fietstocht langs het Zuidlaardermeer en door het Hunzedal maken.

 • Route

  Levend verleden in Haren

  Levend verleden in Haren ( Nederland)

  De fietsroute Levend Verleden vertelt de geschiedenis van het landschap rond Haren door de eeuwen heen en neemt je mee naar bijzondere plekken in dit afwisselende landschap.

 • Route

  Esdorp Noordlaren

  Esdorp Noordlaren ( Nederland)

  Noordlaren is een typisch esdorp in het noordelijke gedeelte van het Hondsruggebied, waarop de stad Groningen en het Zuidlaardermeer een belangrijke stempel hebben gedrukt. Op deze wandeling kun je alle aspecten van dit mooie oude dorp […]

 • Route

  Het Hondsrugpad

  Het Hondsrugpad ( Nederland)

  Het Hondsrugpad is een lange afstandswandelroute in het Hondsruggebied die loopt de stad Groningen tot aan de stad Osnabrück. Er zijn diverse leuke wandelingen met een lengte van ongeveer 10 kilometer.

 • Route

  Appelbergen bij Glimmen

  Appelbergen bij Glimmen ( Nederland)

  De Appelbergen bij Glimmen vormen een aardkundig waardevol gebied. De voormalige functie als militair oefenterrein heeft eraan bijgedragen dat het ijstijdenlandschap hier nog steeds goed te zien en te beleven is.

 • Route

  Noordlaarderbos

  Noordlaarderbos

  Het Noordlaarderbos (Gronings) en De Vijftig Bunder (Drents) liggen op de overgang van de Hondsrug en het beekdal van de Drentse Aa. Het zijn eeuwenoude bosgebieden met veel cultuurhistorische relicten.

 • Route

  Vries tot op de bodem

  Vries tot op de bodem ( Netherlands)

  Deze wandeling brengt je naar plekken waar je aan de bodem de ijstijdgeschiedenis van het landschap kunt aflezen. Het gebied waar je wandelt, maakt onderdeel uit van De Hondsrug UNESCO Global Geopark

 • Route

  De Hondstong

  De Hondstong ( Yde)

  Het beekdal van de Runsloot is in natuurgebied De Hondstong tussen Vries en Yde amper honderd meter breed. Als door een wonder werd het aan het eind van de jaren zestig bij de ruilverkaveling Vries gespaard.

 • Doen

  Suppen in Grunn

  Suppen in Grunn

  Ga Suppen in Grunn. Op een sup maak je een route door de grachten en verken je de oude vestingstad. Suppen in Grunn heeft een prachtige route door de grachten van Groningen voor jou uitgestippeld, zodat […]

 • Doen

  Bootje varen op het Paterswoldsemeer – Rietschans

  Bootje varen op het Paterswoldsemeer – Rietschans ( Nederland)

  Wat is er lekkerder dan bootje varen op een mooie, zonnige dag op het Paterswoldsemeer? Bij De Rietschans bieden wij u diverse mogelijkheden om met een bootje te varen op het meer.

 • Doen

  Beversafari voor kids

  Beversafari voor kids ( Netherlands)

  Doe met je ouders mee met deze spannende beversafari! Kijk of je sporen van de bever kunt vinden. We proberen via een wandeling de bevers in hun burcht te kunnen begroeten.

 • Doen

  De Borg Recreatie

  Drentsche Aa Kanotocht Deze kanoroute brengt u over het schitterende riviertje de Drentsche Aa vanuit Schipborg naar De Punt. Onderweg kunt u volop genieten van het prachtige stroomdallandschap en de sterk meanderende rivier. De […]

 • Doen

  Kunst en keien

  Kunst en keien

  Samen schilderen op een zeer inspirerende locatie en onder deskundige begeleiding van ervaren docent en kunstschilder Laurens Boersma. Schilderen brengt het mooie in jezelf naar boven.

 • Doen

  Watersport Meerwijck BV

  Allround Watersport is dé watersport speciaalzaak van Groningen en is gelegen aan het Zuidlaardermeer. Allround Watersport is opgericht in 1975.

 • Doen

  In het Wilde weg…

  In het Wilde weg… heeft een jarenlange ervaring in het aanbieden van natuurbelevingstochten met de kano en kajak.

 • Doen

  Pinetum “Ter Borgh”

  Pinetum “Ter Borgh”

  In het Pinetum ‘TER BORGH’ staan coniferen waarvan diverse soorten de dinosauriërs nog gezien en overleefd hebben. Niet één, maar verscheidene.

 • Doen

  Cuby Museum Grolloo

  Dit museum is gewijd aan de bekende bluesband Cuby + Blizzard uit het dorpje Grolloo.

 • Doen

  Ruitersportcentrum de Eswalmanege

  Op een steenworp afstand van het Noord-Drentse dorp Vries en ongeveer 7 km ten noorden van Assen, bevindt zich De Eswal manege.

 • Doen

  Zorgboerderij De Mikkelhorst

  De Mikkelhorst is gelegen aan de rand van het groene Haren in de wijk Oosterhaar. Het is het een prachtige plek om te bezoeken of om te werken. Er is een kinderboerderij, tuinderij, theeschenkerij, […]

 • Eten en drinken

  De Rietschans

  De Rietschans is een gastvrij en verrassend veelzijdig horecabedrijf met een groot terras aan het water, een à la carte restaurant met open keuken en een aanlegsteiger.

 • Eten en drinken

  Café Restaurant De Paalkoepel

  Met panoramisch uitzicht over het Paterswoldsemeer en de skyline van Groningen kunt u nu al jaren genieten van de Frans Mediterrane kunsten van het keukenteam

 • Eten en drinken

  Brasserie Intermezzo

  Brasserie Intermezzo is gevestigd op het Raadhuisplein in Haren. Laat u verrassen door onze heerlijke gerechten van de lunch- en dinerkaart of geniet van een heerlijke kop koffie tijdens een uitgebreide lunch.

 • Eten en drinken

  Taveerne Rabenhaupt

  Ben je op zoek naar een gezellig eetcafé in het centrum van Groningen? Wij ontvangen je graag voor een kopje koffie, een gezellige lunch op ons terras, een heerlijk diner of gewoon voor een […]

 • Eten en drinken

  Eethuis Voor Allen

  Eethuis voor Allen is een gezellig restaurant aan de Brink in Zuidlaren. Wij laten u genieten van zowel streekgerechten als gerechten met een internationaal karakter.

 • Eten en drinken

  Café Restaurant De Drentsche Aa

  Wilt u romantisch trouwen, gezellig uit eten, sfeervol borrelen in de avondzon, uitrusten na een boswandeling met een heerlijk kopje koffie? Of bent u op zoek naar een passende locatie voor uw familie- of […]

 • Eten en drinken

  Lilly’s ijs en chocolade

  Lilly’s is een jonge keten van ijs & chocolade winkels. Begonnen in 2009 met een pilot-store in groeide het jonge bedrijf uit tot een echte formule met meerdere vestigingen.

 • Eten en drinken

  Paviljoen Meerzicht

  Gelegen in de jachthaven van Midlaren aan de rustige zuidoevers van het Zuidlaardermeer ligt het paviljoen Meerzicht, gebouwd in 1932 met schitterend uitzicht over het Zuidlaardermeer.

 • Eten en drinken

  Restaurant De Vlindertuin

  Midden in Zuidlaren vindt u restaurant de Vlindertuin aan een mooie brink met oude Eikenbomen in een romantische setting met linnen gedekte tafels, verse bloemen & alle tafels ruim opgesteld. Gastvrijheid hoog in het […]

 • Eten en drinken

  Restaurant Perron 3

  Ina en Hendrik Pots heten u van harte welkom bij Restaurant Perron 3 in Tynaarlo. Het restaurant ligt aan de spoorlijn tussen Groningen en Assen, in een bosrijke- en toeristische omgeving. Ons restaurant is […]

 • Slapen

  Martini Hotel Groningen

  Het Martini Hotel is een karakteristiek 3* hotel in de binnenstad van Groningen op korte afstand van het Groninger Museum, de Martinitoren en de sfeervolle winkelstraten van Groningen.

 • Slapen

  Van der Valk Hotel Groningen

  Van der Valk Hotel Groningen – Westerbroek, vlak buiten het centrum van Groningen. Huisgemaakte gerechten met verse producten uit de omgeving. Stad, strand & natuur binnen handbereik.

 • Slapen

  Bed and Breakfast Landgoed de Braak

  Complete stilte in het bos. Dat is overnachten in bed and breakfast Landgoed de Braak. In de voormalige boswachterswoning is een gedeelte als B&B beschikbaar voor twee personen. Stil slapen en ’s morgens een […]

 • Slapen

  Brinkhotel – Zuidlaren

  Het Brinkhotel ligt op steenworp afstand van zowel Assen als Groningen. Een bezoek aan deze noordelijke steden met vele bezienswaardigheden is beslist de moeite waard.

 • Slapen

  B&B/Hotel Hoeve de Vredenhof

  Hotel Hoeve de Vredenhof, is modern en luxe, met persoonlijke aandacht voor u als gast en met de faciliteiten van een hotel. De kamers zijn ruim en hebben ieder een eigen moderne badkamer.

 • Slapen

  B&B De Drie Vlasbloemen

  Logeren in dit monumentale grachtenpand is een reis door de tijd. Het huis met ‘De Drie Vlasblommen’ is een rijksmonument dat dateert uit de 14e eeuw.

 • Slapen

  B&B De Dobbe

  Het gastenverblijf ‘DE DOBBE’ bevindt zich in een apart tuinhuis met eigen entree, terras, keuken en badkamer en ligt aan de rand van het natuurgebied Appèlbergen in Glimmen. Het gastenverblijf is ruim opgezet met […]

 • Slapen

  Landal De Bloemert

  Landal De Bloemert combineert het beste van 2 provincies: de Drentse heidevelden en het Groningse Zuidlaardermeer. Het park vormt dan ook een ideale uitvalsbasis voor watersportactiviteiten of prachtige fiets- en wandeltochten.

 • Slapen

  B&B Midlaren

  Even buiten dit dorp voorbij het hunebed, naast het Pieterpad en fietsknooppunt, midden in de natuur ligt ons in 2005 nieuw gebouwde huis. Hier bent u van harte welkom voor een heerlijk bed en […]

 • Slapen

  Camping de Vledders

  Welkom op één van de mooiste kampeerterreinen van Drenthe. Camping De Vledders is zeer mooi gelegen in het Nationaal Park ‘De Drentsche Aa’, nabij het prachtige brinkdorp Zuidlaren. Het kampeerterrein met recreatieplas ligt ingevlochten […]

 • Slapen

  Camping “De Bosrand”

  Aan de rand van boswachterij Schoonloo in Drenthe ligt camping ‘De Bosrand’: een karakteristieke boerderij die volledig in bedrijf is (melkvee). Sinds de jaren zestig woont de familie hier en houdt sindsdien ook een […]

Ben je klaar met het samenstellen van jouw OerToer?