Tonnie Koudenburg - ambachtmakelaar

The Willow

Tonnie startte zijn loopbaan op de landbouwschool en omdat de overname van de boerderij van zijn vader geen serieuze optie was, ging hij werken op een proefboerderij in Noord-Holland. Daar werden, naar Zweeds voorbeeld, ook wilgen gepland voor de reiniging van vervuilde grond. Wilgen hebben namelijk het vermogen om afvalstoffen uit de grond te verwerken.

Hoe het begon

Toen zijn zus het ouderlijk huis verliet en de boerderij in Odoorn ter beschikking kwam heeft hij zich geen twee keer bedacht, maar is naar zijn geboorteplek teruggekeerd. Niet alleen maar met een hele lading wilgentenen. En de vraag naar schuttingen van gevlochten wilgentenen bleek zo groot dat hij er met een paar weken al doorheen was. En zo is het gekomen.

Vlechten

Het vlechten van de schuttingen gebeurt op locatie. Voor de staanders worden kastanje palen gebruikt, door het looizuur in het hout blijven die langer goed. Wilgentenen worden oktober geoogst deels op eigen terrein. De periode waarin de wilgentenen verwerkt worden is van januari tot zo ongeveer de tijd van de TT, eind juni. Naast zijn werk als vlechter handelt Tonnie ook in kerstbomen en haardhout tevens werkt hij parttime voor de gemeente Emmen.

https://youtube.com/watch?v=HvoWROs_wiM

Contactgegevens

Tonnie Koudenburg