’t Leeuweriksveld - ambachtmakelaar

Boeren op 't Leeuweriksveld

Op boerderij ’t Leeuweriksveld aan de Zandzoom werken Wouter en Kathinka Kamphuis zoveel mogelijk met de natuur mee. Op hun 5,5 hectare land hanteren ze een ruime vruchtwisseling en ontwikkelen ze veel biodiversiteit. Daardoor worden grond en gewassen sterk en veerkrachtig.

Biologisch-dynamisch

Kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen zouden hier alleen maar afbreuk aan doen en worden dan ook niet gebruikt! Wel maken ze zelf preparaten van geneeskrachtige kruiden, waarmee de vitaliteit van de aarde en de planten versterkt wordt. De boeren streven ernaar om in de toekomst ook een gesloten bedrijfskringloop te realiseren. Dat betekent dat op het bedrijf zelf alle mest en veevoer geproduceerd worden, die het bedrijf nodig heeft. Op dit moment realiseren ze dat in samenwerking met een ander biologisch bedrijf. Deze vorm van landbouw heet: biologisch-dynamisch.

Boerderijwinkel en groentenabonnement

Dit kleinschalige bedrijf met het zwaartepunt op groenteteelt levert zoveel mogelijk direct aan particulieren, vers van het land. Dat gaat via groentenabonnementen (ca. 200 in Oost-Drenthe) en de boerderijwinkel. Zij verbouwen zo’n 50 verschillende soorten groentes en aardappels. Op de andere akkers telen ze grasklaver en graan als rustgewassen in de vruchtwisseling en voor voer en stro voor het vee. Een paar koeien leveren samen met wat kleinvee waardevolle mest.

Samenwerken via oeroud idee

Vier mensen werken vast op ’t Leeuweriksveld. Daarnaast is er een hele groep vrijwilligers en stagiairs die de handen krachtig uit de mouwen steken. Ze werken samen met andere biologische bedrijven uit de regio. Wouter en Kathinka: ‘Bij deze vorm van landbouw hoort ook het streven naar een ander, nieuw eigendomsprincipe. Een oeroud idee in een moderne jas: de eerste boeren werkten samen op gemeenschappelijke landbouwgronden. Grond is van iedereen, en het zou niet gekocht of verkocht moeten kunnen worden. De beschikking over grond hoort alleen in de sfeer van het recht en van het inzicht (wie is de meest capabele opvolger) geregeld te worden. Op ons bedrijf is Stichting mensen voor de Aarde eigenaar van 3 hectare land en brengt deze in het bedrijf in.’

Breed aanbod

Op ’t Leeuweriksveld bent u van harte welkom! Er is van alles te doen. Rondleidingen (eventueel in combinatie met een biologische lunch of maaltijd), lezingen en oogstfeest: op afspraak. Er zijn ook open dagen en workshops. In het warme seizoen is de koffiehoek open.

Eten wat de pot schaft

Elke laatste woensdag van de maand is kunt u hier een biologisch driegangenmenu eten, aangeboden door Alberta Rollema van OKeE (Oogsten, Koken en Eten). U kunt zich aanmelden via www.oogstenkokeneneten.nl.

De Blauwe Bessengaard

Ton en Wil Besselink hebben op ’t Leeuweriksveld een blauwebessengaard. Van half juli tot begin september zijn de bessen rijp en kunt u zelf oogsten. Er staan ook andere soorten zacht fruit, zoals bramen, Japanse wijnbes en druiven.

Contactgegevens

’t Leeuweriksveld