Smederij The Homestead - ambachtmakelaar

Smederij The Homestead

Opgegroeid in Brabant heeft Joost nog dierbare herinneringen aan de smidse in zijn dorp en hoe mooi hij het vond dat iemand zoiets magisch kon doen met zoiets hard als ijzer.

Hoe het begon

Na een opleiding bouwkunde als ontwikkelingswerker in Nepal terechtgekomen voor het slaan van waterputten voor Unicef en daar weer in aanraking gekomen met ijzergieterijen voor onderdelen van de pompen. Weer in Nederland en gesetteld in Dalen, was die ervaring uiteindelijk aanleiding om het smeden op te pakken. Joost volgde de cursus in het Smederij Museum in Hellendoorn, hij was de laatste cursist van de oude smid. Na diens overlijden kreeg hij de beschikking over het cursusboek en nu geeft Joost zelf ook al 8 jaar cursussen in zijn smidse in Dalen. Daar is veel belangstelling voor, inmiddels hebben al zo’n 30 à 40 mensen hun certificaat bij hem gehaald.

Bezig met staal

Ook in zijn dagelijks werk is Joost met staal bezig in de ijzergieterij van Rademaker in Klazienaveen, waar gietijzer wordt gemaakt uit schroot. Daarbij gaat het niet om zomaar wat oud ijzer, er gaat alleen al aan remschrijven 100 ton per week door. Joost werkt in deeltijd en heeft zo’n 15 à 20 uur in de week beschikbaar voor zijn werk. Joost maakt vooral hang- en sluitwerk op bestelling en heeft een kleine, maar mooie collectie voorbeelden om de gedachten van de klanten richting te geven. Daarnaast maak hij terraskachels uit oude gasflessen.

Contactgegevens

Smederij The Homestead