Nikky Kruithof - ambachtmakelaar

Archeoloog en kunstenaar

Na haar opleiding Archeologie aan de Rijksuniversiteit Groningen besloot Nikky voor zichzelf te beginnen. Niet om veldwerk te doen of rapporten te schrijven, zoals in een traditionele loopbaan. Al leek dit haar een prima toekomst, ze moest haar creativiteit ook nog kwijt. Nu maakt ze archeologische replica’s, cadeauartikelen die op het verleden geïnspireerd zijn en (pre-)historische illustraties. Haar universitaire achtergrond vormt daarbij de wetenschappelijke basis.

Producten

Wat ze dan zoal maakt? Dat is heel divers en dat is ook precies zoals ze het wil. Het liefst werkt ze met leer en been, dat zijn geweldige grondstoffen waar je veel kanten mee op kunt. Denk aan prehistorische schoenen, kleding, middeleeuwse buidels, tassen, riemen etc. Van been maakt ze kralen, amuletten, gereedschap, en spitsen na die dateren uit de prehistorie. Af en toe komt de gasbrander tevoorschijn om historische glazen kralen na te maken. Het illustreren en schilderen is misschien wel haar grootste passie, vooral als ze daarmee het verleden een beeld kan geven.

Wereld op zich

Daarnaast geeft ook het maken van maquettes grote voldoening. Zo’n maquette is een wereld op zich, die je zelf helemaal kunt vormgeven. Daarmee kan je een prachtig verhaal vertellen over een andere tijdsperiode. Het allerleukst is het om een expositie te maken en daarbij alle stappen zelf te kunnen uitvoeren: het maken van een concept, de samenwerking met het museum, het vervaardigen van replica’s, maquettes en illustraties en de totale vormgeving van de expositieruimte. Dit doet ze dan ook graag samen met haar collega-archeologen. Echter, niet alles wat ze aanpakt hoeft een groots project te zijn. Soms is het heel fijn om iets kleins te maken en je aandacht te richten op een afgebakend stuk terrein. Het evenwicht tussen grote en kleine projecten is daarbij het belangrijkste.

Contactgegevens