Imkerij De Bijenhof
Het is alweer zo’n 35 jaar geleden dat Mathilde en Rob een rustpunt zochten in hun hectische bestaan met drukke banen en een gezin. Een ontmoeting met een imker was precies wat ze nodig hadden om hun keuze te bepalen.
Rob was meteen aangestoken en na een cursus stonden er al gauw wat bijenkasten in een wei tussen de schapen en dat werden er steeds meer.
Hoe het begon
Na hun pensionering is hun hobby uitgegroeid tot een bedrijf. Rob zorgt voor de bijenvolken, bouwt de bijenkasten en verzamelt de honing. Ze hebben vele bijenvolken uitstaan, waarbij elke locatie van een kast een andere smaak honing oplevert. Zo staan in Groningen de kasten in de koolzaadvelden, in Overijssel wordt de linden honing gewonnen en de Betuwe is de bloesem van het fruit de bron der heerlijkheden. Bijenkasten in een boomgaard zorgen voor 40% meer opbrengst aan fruit.
Mathilde doet de marketing, de verkoop en geeft voorlichting op scholen en voor verenigingen over het leven van de bijen en het belang van bijenvolken.
Honing als medicijn
Naast de verkoop van diverse soorten honing houdt zij zich bezig met het bereiden van zalven en tincturen. Bijenvolken produceren naast honing en bijenwas, ook propolis, een natuurlijk antibioticum dat het bijenvolk beschermt. Vooral in Oost-Europa is dat heel populair als medicijn. Daarnaast zijn er nog de bijenpollen, een goede antistof voor hooikoorts en Koninginnegelei, het unieke voedsel van de bijenkoningin, dat haar in staat stelt om zo’n 5 jaar oud te worden dan de werkbij en daarbij meer dan 1000 eitjes per dag te produceren om het bijenvolk in stand te houden. Al de honig uit hun imkerij is koud geslingerd, zodat er geen waardevolle voedingstoffen verloren gaan door verhitting.