Kees van Wijngaarden - ambachtmakelaar

Het Gebint

Een kleine 40 jaar geleden pakte de geschiedenisleraar Kees van Wijngaarden zelf de bouw van de eigen kapschuur aan. Hij werd niet gehinderd door enige kennis van zaken, maar was niettemin vol goede moed.  Bovendien kon hij beschikken over de wijze raad van de vakman timmerman Bertus Kuipers uit Exloo.

Passie

Daarbij is het niet gebleven, een klus werd een passie en sinds 15 jaar zelfs een bedrijf. Kees bouwt zijn schuren op traditionele wijze, met pen en gat verbindingen. Klanten zeggen wat ze willen, Kees maakt een ontwerp, wat heen en weer gepraat en dan komt er wel iets uit dat maakbaar, wenselijk en betaalbaar is. Kees heeft zo heel wat bouwwerken in en rond Exloo afgeleverd, maar nog nooit twee identieke constructies neergezet. Niet alleen omdat opdrachtgevers allemaal andere wensen hebben, maar ook omdat een gebouw in de omgeving moet passen, het moet horen op die plek. Kees werkt met eikenhout en lariks, vierkante balken betrekt hij bij de zagerij. Rondhout komt ook wel direct uit het bos, vaak met hulp van de opdrachtgever. Dat maakt uiteraard zo’n bouwwerk nog veel sterker ‘eigen’.

Toekomst

Onlangs heeft de kleinzoon van Kees stage bij hem gelopen en het lijkt er op dat er een nieuwe generatie op gaat staan om het ambacht aan door te geven. Dat is mooi, dan kunnen er nog veel meer traditionele schuren in het Drentse land verschijnen. Wat is er mooier dan tevreden opdrachtgevers en verdere  verfraaiing van het landschap.

Contactgegevens

Kees van Wijngaarden