Schoorsteenveger de Hondsrug
Hoe word je schoorsteenveger? Wel, je moet er een tegen het lijf lopen en erdoor worden aangestoken. Rudie kwam ooit een oude buurjongen weer tegen en die bleek schoorsteenveger te zijn geworden en zo zijn ze destijds samen op pad gegaan. Janny dacht dat het geen vak voor vrouwen was, maar ze werd uit de droom geholpen door een vrouwelijke schoorsteenveger uit Emmen.
Hoe het begon
Janny, op zoek naar wat anders na te zijn weggeorganiseerd bij de NAM, is in 2012 bij haar in de leer gegaan om het vak ouderwets in de praktijk te leren. In 2013 heeft Janny haar bedrijf overgenomen en omgedoopt tot “Schoorsteenveger de Hondsrug” naar de regio waarin ze met hun bedrijf actief zijn. Beiden doen het werk in deeltijd, Rudie is deels freelance docent rijopleidingen en Janny, van huis uit arbeidsjurist, deels personeelsadviseur. Heerlijk om naast het kantoorwerk ook met de handen te kunnen werken.
Niet vaak meer het dak op
Het beroep van schoorsteenveger is in de laatste decennia sterk veranderd. In het merendeel van de gevallen hoeft je ook niet meer het dak op met een staalborstel aan een gewichtje. De meeste schoorsteenpijpen zijn inmiddels van roestvrij staal, kachels branden veel beter en er is door de hogere temperaturen veel minder afzetting van teer, het is meer poeder dat er nu uitkomt. Hierop zijn de veegmaterialen aangepast en de meeste schoorstenen worden nu met stokken van binnenuit geveegd.