Bert Jager - ambachtmakelaar

Smederij Dwarfforge

De naam van de smederij is een verwijzing naar de Noorse mythen waar de dwergen de grote smeden waren. Het is tevens een knipoog naar “In de Ban van de Ring” van Tolkien en verwijst ook naar de bescheiden omvang van zijn werkplaats. Maar het gaat erom wat er uit die werkplaats komt, allemaal unieke stukken.

Inspiratie door Kelten en de Middeleeuwen

Bert werkt voornamelijk in opdracht en helpt de klanten met de vormgeving van hun bestelling. Veel mensen weten dat ze iets willen, maar weten nog niet goed wat. Bert doet suggesties, tekent en overlegt en na de vormgeving vormt hij het ijzer naar het ontwerp. Als het Jugendstil kan dat en Art Deco mag ook, maar een belangrijke bron voor inspiratie voor Bert vormen de Kelten en de Middeleeuwen, die komen regelmatig terug in zijn werk.

Living history en nog meer….

Een tweede grote passie vloeit daaruit voort, living history, het zo getrouw mogelijk uitbeelden van het ambacht zoals dat in het verleden is uitgevoerd. Voor Bert zijn dat de late middeleeuwen, om precies te zijn het jaartal 1475, het jaar waarin de boeren van Westerwolde in opstand kwamen tegen een landheer, die de uitvoering van de lokale rechtspraak – zoals vastgelegd in het Westerwoldse landrecht – naar zichzelf wilde trekken. Het is slecht met hem afgelopen. Terecht zijn de Westerwolders daar trots op, hun landrecht is het oudste van Nederland.
Bij dat alles geeft Bert ook nog een cursus smeden bij de Stichting Onstwedder Gaarv’n en, je zou het bijna vergeten, werkt hij ook nog bij het Waterschap Hunze en Aa.

Contactgegevens

Bert Jager