Atelier Hakenbosch Leo Vollebregt - ambachtmakelaar

Atelier Hakenbosch

Leo woont aan het einde van een landelijke weg, wat voor hem een nieuw begin markeert. Hij kwam met zijn partner Henny vanuit Vreeswijk naar Drenthe om zich verder te ontwikkelen en nieuwe wegen te bewandelen. Geboren in IJsselstein, dus westerling maar beslist geen randstedeling. Aangetrokken door de ruimte, het landschap, de rust en de mogelijkheden die Drenthe biedt. Sommigen wachten daarmee tot ze met pensioen zijn. Leo en Henny niet; zij zien kansen voor een werkzaam bestaan hier. Met een groter atelier voor hun passie, glas.

Henny & Leo Vollebregt ( Atelier Hakenbosch; rechts), links Margriet Schoenmakers ( Stipglas / Stiphout Tilburg ) (foto: Karel Hulskers).

Hoe het begon

Die belangstelling voor alles wat met glas te doen heeft was al langer aanwezig, maar toen Leo eenmaal een workshop glas-in-lood volgde, was het snel bekeken. Binnen een week had hij zich ingeschreven bij de opleiding tot glazenier aan de zilvervakschool in Schoonhoven. Ook Henny volgde daar de deeltijdopleiding, maar zij hebben uiteindelijk hun vakopleiding afgerond in België. Bij die opleiding is het niet gebleven, in vele workshops met meester-glazeniers hebben zij hun vaardigheid en kennis van de materialen en technieken verfijnt. Zij beoefenen samen een breed palet aan technieken voor glasbewerking. Of zoals één van hun leermeesters JanHein van Stiphout het noemt: ‘glasveredeling’.

Wat kan er veel met glas

Naast glas-in-lood, tiffany en gebrandschilderd glas, wordt het glas geblazen (aan de brander), geslepen, gestraald, gesmolten, verlijmd en elke andere bewerking die het kan ondergaan. Behalve het traditionele mondgeblazen glas wat vroeger in Nieuw Buinen werd gedaan. Hun atelier is een toverplaats van kleur en licht en doet je versteld staan van wat er met glas allemaal kan, maar vooral ook wat erbij komt kijken.

Contactgegevens

Atelier Hakenbosch Leo Vollebregt