ARRE Remaining History - ambachtmakelaar

Sebastiaan Pelsmaeker. Historisch handwerk

Fascinaties

Als kind was Sebastiaan al gefascineerd door ambachten (en door ridders, maar dat is een ander verhaal). Zijn ouders namen hem vaak mee naar openluchtmusea waar hij uren bij de smid of de pottenbakker kon staan kijken. Hoewel Sebastiaan altijd bezig was met zijn handen, ontwikkelde hij ook een grote interesse in geschiedenis. Dit leidde er toe dat hij Archeologie ging studeren aan de Rijksuniversiteit Groningen. In de loop van zijn studie deed Sebastiaan verschillende onderzoeken waarin ambachtelijk werk een rol speelde. In 2010 studeerde Sebastiaan af op een onderzoek naar de productie van vroegmiddeleeuwse zwaarden. Een onderzoek waarvoor hij zelf ook een aantal van deze zwaarden namaakte.

Eigen bedrijf

Na zijn afstuderen startte Sebastiaan zijn eigen bedrijf, ARRE Remaining HIstory, om beroepsmatig ambachtelijke replica’s te maken van archeologische vondsten. In de eerste instantie lag de nadruk op smeedwerk, maar al snel kwamen daar andere ambachten zoals bronsgieten en leerbewerken bij. In de loop der jaren heeft hij zijn vaardigheden nog verder uitgebreid en inmiddels is Sebastiaan ook ervaren in het bewerken van onder meer been, hoorn, vuursteen en hout. Sebastiaan maakt alles van kleine objecten, bijvoorbeeld mantelspelden, tot grote reconstructies zoals historische houtconstructies.

Workshops

Naast het maken van museale replica’s vindt Sebastiaan het ook belangrijk dat ambachten, en de bijbehorende kennis, behouden blijven. Om die reden verzorgt ARRE Remaining History regelmatig workshops en beheert Sebastiaan ook een webshop met unieke producten zoals leuke doe-het-zelfsets, kleine replica’s en ambachtelijke materialen.

Contactgegevens