Ad en Ineke Zwijsen - ambachtmakelaar

De Papiermaecker

Op de vraag hoe Ad en Ineke in deze ambachten verzeild zijn geraakt geeft hij haar meteen de schuld. Ineke is begonnen met boekbinden en Ad, met zijn grafische opleiding, was vertrouwd met zelf papier maken. En zoals het vaak gaat, van het één komt het ander.

Hoe het begon

Uit het maken van handgeschept papier voor mooi gebonden boekjes, ontwikkelde zich zo’n 30 jaar geleden een hele nieuwe hobby: hun ambacht demonstreren op markten. Niet zomaar markten, maar historisch verantwoorde middeleeuwse thema evenementen. De uitdaging aangaan om met zo authentiek mogelijke materialen en aankleding je ambacht uit te oefenen. Er even we helemaal een weekeind op uit op z’n middeleeuws. Inclusief slapen in je middeleeuwse tent, je potje koken op een vuurtje, kortom het hele tijdperk naleven. Inmiddels maken ze deel uit van een hele gemeenschap “re-enactors of living history”, opvoerders van levende geschiedenis. Het favoriete tijdperk van Ad en Ineke zijn de middeleeuwen, maar er zijn ook gemeenschappen die zich bezig houden met de Romeinse tijd, de Gouden Eeuw, de Franse tijd, of de 2e wereldoorlog, ieder zijn specialiteit.

Living History

Op deze evenementen is de verkoop van handgeschept papier te verwaarlozen, maar Ad en Ineke worden voor dit soort evenementen ingehuurd en hun agenda loopt aardig snel vol. Eén van de plekken waar ze jaarlijks komen is de historische markt in Ter Apel, in het eerste weekeind van september, één van belangrijkste en grootste evenementen in zijn soort in Europa. Ineke verkoopt dan ook mooie handgebonden boekjes waarvan de band gemaakt is uit gelooide zalmhuid. De reacties van het publiek op deze evenementen is soms wat vreemd omdat voor sommigen authentiek ook tegelijkertijd “echt” is. Dan kun je de vraag krijgen of deze activiteit ook je levensovertuiging is, of waar je heen moet als het evenement is afgelopen. Maar dat wordt allemaal weer goedgemaakt door een jongetje van 12 die tegen z’n vader zegt: “Hier is geschiedenis wel leuk”.

Contactgegevens

Ad en Ineke Zwijsen