Onderzoeksles IJstijden
Doelgroep:
Bovenbouw van de basisschool
Duur:
Dagdeel op locatie in Borger, met voorbereidende en afsluitende bespreking door de leerkracht
Groepsgrootte:
Maximaal 30 leerlingen
Neem je leerlingen mee op een boeiende expeditie door de geschiedenis van het Hondsruggebied! Tijdens de onderzoeksles ‘IJstijden’ ontdekken de leerlingen spelenderwijs hoe meer dan 450.000 jaar geschiedenis verborgen ligt, slechts één meter onder hun voeten.
In het Hunebedcentrum in Borger krijgen de leerlingen eerst een introductie over de ijstijden en hunebedden. Daarna volgt een bezoek aan de indrukwekkende zwerfstenentuin én het Grootste Hunebed van Nederland. Hier begint het echte avontuur!

Gewapend met professioneel boormateriaal gaan de leerlingen in kleine groepjes aan de slag. Ze voeren hun eigen grondboringen uit, waarbij ze geologische ‘bouwstenen’ naar boven halen die rechtstreeks verbonden zijn met de ontstaansgeschiedenis van de Hondsrug. Met microscopen, zandlinialen en kleurenkaarten onderzoeken ze het opgeboorde zand tot in detail. Zo ervaren ze zelf hoe wetenschappelijk onderzoek in de praktijk werkt!
De ontdekkingen worden aan het einde van de les gezamenlijk besproken en vastgelegd. Als kers op de taart maken we samen een unieke ‘ijstijdenfles’ van de verzamelde bodemmonsters, die een mooie herinnering vormt voor in de klas.
Deze les biedt niet alleen een fascinerende kijk op de geologie en geschiedenis van de regio, maar stimuleert ook het nieuwsgierige en onderzoekende denken van de leerlingen.