Visual nieuws
Nieuwsbericht - dinsdag 6 april 2021

Wandelgids Hondsrugpad

In het spoor van prehistorie, esdorpen en grenzeloze natuur
door Fokko Bosker verschijnt 6 april

Van Groningen naar Meppen over de Hondsrug
Begin april 2021 verschijnt de Wandelgids Hondsrugpad, op zijn bekende, geheel eigen wijze geschreven door Fokko Bosker. In negen etappes leidt de auteur de wandelaar van Groningen naar Meppen over de Hondsrug. Een pad, deels zo oud als Metusalem, en toch volledig nieuw, inhakend op de trend van gelukzoekers die – al was het maar voor even – de hectiek van het moderne leven achter zich willen laten. Een fantastische ervaring om de route te lopen, zeker omdat deze door tal van waanzinnig mooie en ongerepte natuurgebieden loopt. Een dag lang dwalen door bos en heide, waar kan dat nog?

Prehistorie, esdorpen en grenzeloze natuur
De wandeling voert door het veelal nog onbekende, maar schitterende landschap van de Hondsrug. Over middeleeuwse karrensporen, prehistorische veenpaden en langs de indrukwekkende hunebedden. Je waant je in een andere tijd wanneer je wandelt door de uitgestrekte bossen en heidevelden, zandverstuivingen en akkergebieden. Onderweg neemt de auteur je mee naar het ontstaan van deze route vele eeuwen geleden. Al die eeuwen was de Hondsrug de enige goede verbinding over land tussen de stad Groningen en de rest van de wereld. Via Coevorden lag het Duitse achter- of voorland, het is maar vanuit welke oogpunt je kijkt, open voor de reiziger, pelgrim en handelaar. Wie naar het noorden wilde, móest de Hondsrug langs. Ook dat verhaal valt in deze gids te lezen en te beleven.

Twee geoparken verbonden: Geopark de Hondsrug en Terra.vita
Het Hondsrugpad (op z’n Duits: die Hünenweg) is een langeafstandsroute van meer dan 200 kilometer die niet alleen de twee Hanzesteden Groningen en Meppen verbindt; het koppelt ook twee gebieden aan elkaar met een bijzonder aardrijkkundig verhaal: de Geoparken de Hondsrug en Terra.vita bij Osnabrück. Naast de negen etappes maakt Fokko langs de route uitstapjes met rondwandelingen door onder andere het gebied van de Drentsche Aa en het Hunzedal.

De auteur: Fokko Bosker
Fokko Bosker is succesvol schrijver van wandelboeken en ontwerper van routes. Hij gidst de wandelaar waar mogelijk over onverharde paden door het Nederlandse landschap en verbindt de aardkundige geschiedenis met de rijke cultuurhistorie en natuurbeleving.

Fokko Bosker over zijn eigen tocht over het Hondsrugpad:
‘Tijdens het lopen van de route in de winter, het voorjaar en de zomer van 2018 waren er vele momenten van geluk. Het spotten van een sprong reeën, een met eiken omzoomd slingerend zandpad over de es bij Schipborg, de blauwgraslanden in het Hunzedal, de sporen van een bever in het Annermoeras, de spannende gedachte van een wolf in het Bargerveen, het spel van licht en donker van zon en wolken en de zoete geur van de heide of naaldbomen of de aanblik van de granieten, onverzettelijke monumenten uit een ver verleden. Of zomaar een gesprekje onderweg over het weer, de schoonheid van het landschap, een groet van elkaar passerende reizigers. Al dit soort gebeurtenissen, taferelen en belevenissen kleuren het verhaal waarvan het Hondsrugpad de wandelaar deelgenoot maakt. Domweg gelukkig onderweg, meer is er niet nodig.
Ik wens de wandelaar een fijne tocht. Geniet met volle teugen.’

Boekgegevens: te bestellen bij je lokale boekhandel 

Paperback, rijk geïllustreerd
240 pagina’s fullcolour
Formaat 12 x 20 cm
ISBN 978 90 5615 750 0
€ 19,90
Deze gids verschijnt op 6 april 2021