Visual nieuws
Nieuwsbericht - vrijdag 29 januari 2021

Terugblik Conferentie European Geoparks Network


26 januari kwamen de 81 geoparken van 26 landen van het European Geoparks Network online bijeen. Wat is er zoal besproken?

  • Als de Executive Board of UNESCO er mee instemt zal het Global Geoparks Network worden uitgebreid met 8 nieuwe geoparken: ze bevinden zich in Denemarken, Finland, Duitsland, Griekenland, Indonesië, Polen en twee in Italië. We komen dan op 169 geoparken wereldwijd in 44 landen!

  • Vanuit UNESCO is nogmaals benadrukt dat het belangrijk is dat geoparken initiatieven nemen op het gebied van klimaatverandering.

  • Door de coronacrisis is de evaluatie van (aspiring) geoparken aanzienlijk vertraagd. Er moeten in 2021 maar liefst 139 missies georganiseerd worden. De organisatie en planning hiervan is een grote uitdaging.

  • Aan het eind van de bijeenkomst vonden presentaties plaats over acties in het kader van klimaatverandering. UNESCO heeft als motto: ‘Change the minds not the climate’. Zo waren er onderwerpen als restauratie van verdwijnend veen en alternatieve energie. UNESCO-Geopark De Azoren presenteerde het initiatief voor een geothermiecentrale.