Visual nieuws
Nieuwsbericht - vrijdag 20 september 2019

Sabeltandtijgerspoor en Tijdreisroute Leewal geopend!

Op avontuur en tijdreis rond het Hunzebos (Exloo).

Vandaag hebben we samen met twee basisschoolklassen en tientallen genodigden het Sabeltandtijgerspoor en de Tijdreisroute  Leewal geopend. Wandelend en spelend maken volwassenen en kinderen op deze routes kennis met de rijke historie van het Hunzebos, de Leewal en de omgeving. Extra bijzonder is dat er voor beide routes een app is ontwikkeld met virtual en augmented reality, 360gradenfilmpjes en games. Burgemeester Jan Seton van Borger-Odoorn opende met wethouder Nynke Houwing en de basisschoolleerlingen op sportieve wijze de routes. Cathrien Posthumus, onze manager: “Dit is een prachtige stap voorwaarts om het verhaal van de Hondsrug en het ontstaan van de ruggen in de ijstijden echt te beleven. Voor jong en oud. Je ziet mammoeten lopen en zelfs een sabeltandtijger. ”  
 
Sabeltandtijgerspoor In het sprookjesachtige Hunzebos ligt het Sabeltandtijgerspoor, een speelroute van ongeveer 2,5 kilometer. Kinderen kunnen hier op avontuur langs het spoor van de sabeltandtijger. Het spoor slingert over heuvels uit de ijstijden. Je springt, klimt, zwiept met de kabelbaan naar beneden, balanceert op een touwbrug en beleeft nog veel meer. Onderweg kun je spannende games doen met de app en bijvoorbeeld ontdekken of je slimmer, sterker of sneller bent dan de sabeltandtijger. En je leert van alles over de harige mammoet. Kinderen van obs De Linderakkers in Valthe hebben meegedacht over de plekken voor activiteiten en speeltoestellen.
 
Tijdreisroute Leewal Met deze wandeling van 7,5 kilometer door bossen, heidevelden en stuifzand, langs hunebedden en akkers tussen Exloo en Odoorn maak je een tijdreis van 470.000 jaar. Je ziet indrukwekkende overblijfselen van de ijstijden en de raadselachtige Leewal die door het landschap kronkelt. Een tijdlijn geeft veel informatie over de historie van het gebied. Ook bij deze route is een app beschikbaar. Met 360gradenfilmpjes, animaties en opdrachten beleef je die historie van heel dichtbij en krijg je veel informatie over het ontstaan van het gebied, over droogdalen en over de harige mammoet en de sabeltandtijger die hier hebben geleefd.
 
Zo kom je er Beide routes zijn bereikbaar via twee startpunten: 1. Parkeerplaats zwembad Leewal, Zuideinde 36, 7875 CD Exloo 2. Parkeerplaats Fletcherhotel De Hunzebergen, Valtherweg 36, 7875 TB Exloo Vanaf daar kun je de bordjes met de mammoet en de sabeltandtijger volgen naar de routes. Beide routes zijn niet geschikt voor rolstoelen, scootmobiels en kinderwagens. Meer informatie over de routes en de startpunten: https://www.dehondsrug.nl/routes/sabeltandtijgerspoor/ https://www.dehondsrug.nl/routes/tijdreisroute-leewal/
 
Hunzebos 3D Het Sabeltandtijgerspoor en de Tijdreisroute Leewal zijn ontwikkeld in het project Hunzebos 3D. Het landschap rond Exloo is het kloppend hart van De Hondsrug UNESCO Global Geopark. Het glaciale Hondsruglandschap is er nog grotendeels onaangetast aanwezig. Twee belangrijke hotspots van het geopark liggen in dit gebied: het Hunzebos en de Leewal, een raadselachtige steile wal die door het landschap kronkelt. Om hier meer bekendheid aan te geven, zijn we het project Hunzebos-Leewal 3d gestart, in samenwerking met Staatsbosbeheer, de gemeente Borger-Odoorn, LEADER en ondernemers en instellingen in Exloo.
 
Dit project is mogelijk gemaakt door: