Visual nieuws
Nieuwsbericht - donderdag 24 november 2022

Oudste fossiel van Nederland

Het oudste fossiel van Nederland is nu te zien in de tentoonstelling van De Hondsrug UNESCO Global Geopark in het Hunebedcentrum in Borger. Het fossiel is maar liefst 600 miljoen jaar oud! Vanuit De Hondsrug UNESCO Global Geopark zijn we erg trots op het nieuwe pronkstuk van onze tentoonstellling.

Achtergrond

En dat oudste fossiel? Het zijn de pootafdrukken van Xenusion auerswaldae, een wormachtig dier van ongeveer 20cm met rups-achtige pootjes. Het zwerfsteentje is erg klein: 8 bij 4 centimeter. 25 jaar geleden werd het fossiel in Duitsland gevonden door Dieter Lütterman (afkomstig uit Haren). Al die jaren lag het bij hem thuis. Omdat hij vond dat het fossiel voor een groter publiek toegankelijk moest zijn, heeft hij het geschonken aan het Hunebedcentrum.

The making of

Karin Olfert van het Hunebedcentrum heeft een prachtige reconstructie gemaakt van het wormachtige diertje. Op de afbeelding hieronder is de reconstructie van het diertje te zien naast het fossiel.

RTV Drenthe kwam langs in het Hunebedcentrum. Harrie Wolters, directeur van het Hunebedcentrum vertelde over het oudste fossiel van Nederland. Lees het artikel van RTV Drenthe via: https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/15139565/oudste-fossiel-van-nederland-naar-hunebedcentrum-600-miljoen-jaar-oud