Visual nieuws
Nieuwsbericht - maandag 26 februari 2024

Op expeditie met de Hondsrugacademie

De Hondsrug UNESCO Global Geopark organiseert vanaf donderdag 7 maart een speciale editie van de Hondsrugacademie. Deze trekt van maart t/m juni door het Hondsruggebied met elke maand een thematische lezing en excursie op het snijvlak van geologie, archeologie, natuur en/of (cultuur)geschiedenis.

De Hondsrugacademie bestaat al  langer, maar het is voor het eerst dat deze het gebied intrekt. “De Hondsrug is zo veelzijdig, waarom zouden we op één plek blijven? Doordat we door het gebied trekken, creëren we een unieke ‘expeditie,’ waarbij je telkens weer wat anders ontdekt,” aldus Anneriken Wehrens, communicatiemedewerker bij het Geopark. “Het is daarmee een knipoog naar de allereerste Neanderthaler-jagers die hier duizenden jaren geleden ook leefden en rondtrokken.”

Divers programma 
Beginnend in Borger trekt De Hondsrugacademie van Borger naar Zwartemeer, Zuidlaren en Schoonebeek. De serie start met het indrukwekkende verhaal van het ontstaan van de Hondsrug. Overige onderwerpen zijn de vorming van het Bargerveen, geheimen van de pingoruïnes en tot slot de zogenaamde booën van Drentse cowboys uit het verleden. Per onderwerp wordt telkens zowel een lezing als een excursie georganiseerd. Deze kunnen samen, maar ook los van elkaar worden gevolgd. Voor de excursies zijn er beperkte plekken aangezien de groepen kleiner zijn.

Aanmelding en tarief 
Een lezing of excursie is 5,00 euro per persoon. Aanmelden is verplicht. Kijk op https://www.dehondsrug.nl/hondsrug-academie/ voor data en aanmelding.

Stichting De Hondsrug UNESCO Global Geopark  
UNESCO Global Geoparken onderscheiden zich door hun bijzondere geologische, archeologische, ecologische en culturele waarde. In totaal zijn er in de wereld 195, verspreid over 48 landen. De Hondsrug is tot nu toe het enige Geopark met UNESCO-status in Nederland. De stichting is opgericht om de ontwikkeling van het gebied te versterken. Dit doet ze samen met partners zoals provincies, gemeenten, ondernemers en bewoners van het gebied. Beleven, bewust maken (educatie), benutten en behoud zijn daarbij de vier kernwaarden.   

Foto: Alle Oldenbeuving