‘Ontdek de ijstijden!’

Gastles van de Hondsrug UNESCO Global Geopark

  • Groep: Bovenbouw basisschool
  • Duur: 150 minuten
  • Kosten: Geen

In samenwerking met IVN is deze workshop over de ijstijden ontwikkelt. De kracht van het Hondsruggebied is de unieke driedeling:

  1. De ruggen en dalen door ijs gevormd
  2. Een veelheid aan archeologische schatten en
  3. Het cultuurlandschap die in de loop van duizenden jaren door mensenhanden gevormd is.

De les start met een korte presentatie over de ijstijden en de invloed op het landschap. Maar ook: Wat is eigenlijk een Geopark en waarom de UNESCO status? Wat is zo bijzonder en uniek aan de Hondsrug en haar omgeving? Als die vragen beantwoordt zijn, dan komt het belangrijkste onderdeel…  de leerlingen gaan zelf aan de slag!

Net als onze voorouders, proberen om zelf een trechterbeker te kleien.

In verschillende groepjes gaan ze aan de slag met allerlei proefjes. Door middel van een aantal experimenten komen zij achter de kracht van het ijs, water en de wind. Ook kan er gekeken worden naar het landschap van 10.000 jaar geleden middels een VR-bril. En net als onze de hunebedbouwers bouwen zij een hunebed en maken zij een trechterbeker van klei. Hoe maakte men vroeger een Hunebed of hun trechterbeker?

Kortom, een uitdagende workshop waarbij ze ondervinden hoe het landschap van De Hondsrug UNESCO Global Geopark in de loop der jaren is gevormd en door de mens is gebruikt. Een landschap dat van alle tijden is.

Leerlingen die de VR-bril ervaren.