‘Ontdek de ijstijden!’

Gastles van de Hondsrug UNESCO Global Geopark

Groep:            Bovenbouw basisschool

Duur:              150 minuten

Kosten: Geen

Samen met het IVN is er een nieuwe workshop ontwikkelt voor de basisscholen in het Hondsruggebied. Afgelopen schooljaar is het bijna wekelijks aan scholen in het scholennetwerk van de gemeente Borger-Odoorn gegeven. Vanaf aankomend schooljaar wil de Hondsrug UNESCO Global Geopark ook in de andere Hondsruggemeenten de workshop aanbieden. De kracht van het Hondsruggebied is de unieke driedeling. De ruggen en dalen door ijs gevormd, een veelheid aan archeologische schatten en het cultuurlandschap in de loop van duizenden jaren door mensenhanden gevormd. Het doel van de workshop is de toekomstige generaties leren het landschap waar ze zelf in wonen te begrijpen en te respecteren.

De lessen starten met een korte presentatie over wat het Hondsruggebied gebied zo uniek maakt. Wat is eigenlijk een Geopark en waarom heeft het Hondsruggebied de UNESCO status? Wat is er zo bijzonder aan? Hoe ziet de geschiedenis van het gebied eruit en wat kunnen wij er van leren? Na de presentatie komt het belangrijkste onderdeel, want de kinderen gaan op ontdekkingstocht. In verschillende groepjes gaan ze aan de slag met allerlei proefjes. Door middel van een aantal experimenten komen zij achter de kracht van het ijs, water en de wind. Ook kan er gekeken worden naar het landschap van 10.000 jaar geleden middels een VR-bril. En net als onze de hunebedbouwers bouwen zij een hunebed en maken zij een trechterbeker van klei. Hoe maakte men vroeger een Hunebed of hun trechterbeker?

Door leerlingen gemaakte trechterbekers.
Door leerlingen gemaakte trechterbekers.

Kortom, een uitdagende workshop waarbij ze ondervinden hoe het landschap van De Hondsrug UNESCO Global Geopark in de loop der jaren is gevormd en door de mens is gebruikt. Een landschap dat van alle tijden is.