‘Ontdek de ijstijden!’
Voor wie: Bovenbouw basisschool
Duur: 150 minuten
Kosten: Gratis
Wil je jouw leerlingen laten kennismaken met de fascinerende geschiedenis van onze aarde en het unieke landschap van de Hondsrug? Dan is deze gastles iets voor jullie!
In samenwerking met IVN hebben we een interactieve workshop ontwikkeld die leerlingen meeneemt op een reis door de tijd, met als thema de ijstijden en hun invloed op het landschap. De kracht van het Hondsruggebied ligt in de unieke combinatie van:
- Ruggen en dalen gevormd door het ijs
- Archeologische schatten uit een rijk verleden
- Een cultuurlandschap gevormd door duizenden jaren menselijke activiteit
Wat kun je verwachten?
We beginnen met een boeiende presentatie waarin de volgende vragen aan bod komen:
- Wat is een Geopark en waarom heeft de Hondsrug een UNESCO-status?
- Hoe heeft het ijs het landschap gevormd?
- Wat maakt dit gebied zo bijzonder?
Na de introductie is het tijd om zelf aan de slag te gaan! De leerlingen ontdekken op een speelse en leerzame manier hoe het landschap door de natuur én de mens is gevormd. Alle hands-on-experimenten prikkelen de nieuwsgierigheid en stimuleren de leerlingen om met een wetenschappelijke blik naar hun omgeving te kijken.
Activiteiten
- Trechterbeker maken – Net als onze voorouders leren de leerlingen hoe ze zelf een trechterbeker van klei kunnen maken.
- Experimenteren met natuurkrachten – In groepjes doen de leerlingen verschillende proefjes om de kracht van ijs, water en wind te ervaren.
- Virtuele tijdreis – Met een VR-bril stappen ze 10.000 jaar terug in de tijd en zien ze hoe het landschap er toen uitzag.
- Hunebed bouwen – De leerlingen ontdekken hoe hunebedbouwers duizenden jaren geleden deze indrukwekkende bouwwerken maakten en mogen zelf een hunebed nabouwen.
Zandsoorten ontdekken met de microscoop – Met behulp van een microscoop gaan de leerlingen op onderzoek uit naar verschillende soorten zand die voorkomen in het Hondsruggebied. Ze vergelijken de kleuren, structuren en korrelgroottes van de zandsoorten en leren hoe deze zandkorrels iets vertellen over de geschiedenis van het landschap.
Waarom deze workshop?
Deze interactieve les prikkelt de nieuwsgierigheid van de leerlingen en helpt hen beter begrijpen hoe het landschap om ons heen door de eeuwen heen is gevormd. Ze ontdekken niet alleen de kracht van de natuur, maar ook hoe mensen al duizenden jaren een belangrijke rol spelen in het vormen van hun omgeving.
Kortom: een boeiende en leerzame ervaring die perfect aansluit bij de leerdoelen van de bovenbouw!
Wil je meer weten of direct een gastles boeken? Neem contact op met Hondsrug UNESCO Global Geopark. We kijken ernaar uit om samen met jouw klas op ontdekkingsreis te gaan!