Neanderthaler

Je eigen OerToer

Je hebt gekozen voor het thema 'Veen'. Op deze pagina vind je een aantal best things to do voor dit thema overzichtelijk gepresenteerd. Wil je voor een bepaald onderdeel toch iets anders ondernemen dan maken wij het makkelijk om een alternatief te zoeken en te vinden. Ben je klaar met samenstellen? Stuur dan deze pagina URL per e-mail of maak een papieren print om jouw keuze op te slaan. Veel plezier met De Hondsrug Geopark OerToer!

Thema Veen

 • Musea

  Veenpark

  Veenpark ( Nederland)

  De beste plek om je expeditie naar het veen te beginnen, is het Veenpark bij Barger-Compascuum, in de buurt van Emmen. In dit museum wordt het verhaal van het turfland langs de Hondsrug verteld.

 • Musea

  Van Gogh Huis

  Van Gogh Huis ( Nederland)

  Het Van Gogh Huis in Nieuw-Amsterdam is gevestigd in de voormalige herberg van Hendrik Scholte. In de winter van 1883 woonde en werkte Vincent van Gogh hier; zijn kamer, ziet er nog zo uit als toen.

 • Musea

  Veenloopcentrum

  Veenloopcentrum ( Nederland)

  Het Veenloopcentrum in Weiteveen vormt het middelpunt van de wandelactiviteiten: het veenlopen. Je kunt er binnenlopen voor informatie over het Bargerveen. Staatsbosbeheer heeft paaltjesroutes uitgezet om je het Bargerveen zelf te laten ontdekken.

 • Musea

  Stedelijk Museum Coevorden

  Stedelijk Museum Coevorden ( Netherlands)

  Het verhaal over oorlogen en belegeringen in noordelijk Nederland begint in het Stedelijk Museum Coevorden, gevestigd in het Arsenaal aan de Haven van Coevorden. Beleef hier de geschiedenis van deze vestingstad en de hier geleverde strijd.

 • Musea

  Industrieel Smalspoormuseum

  Industrieel Smalspoormuseum ( Nederland)

  In dit museum worden de oude turftreintjes gekoesterd. Vanuit het museum kun je met een smalspoortrein een tochtje over het complex van Griendtsveen maken. Zo kun je zien hoe de mensen destijds in de turfindustrie werkten.

 • Musea

  Vervenershuis

  Vervenershuis ( Nederland)

  In 1916 liet veenbaas Freerk Kamst aan het Zuiderdiep in de Drentse plaats Valthermond een nieuw huis bouwen. Aan de voorkant kwamen een winkel en een kantoortje, achterin ging hij met zijn gezin wonen.

 • Musea

  Zwaantje Hans-Stokman’s Hof

  Zwaantje Hans-Stokman’s Hof

  De Zwaantje Hans-Stokman’s Hof is een fraai gerestaureerde, Saksische boerderij in Schoonebeek in het zuiden van Drenthe. Zwaantje Hans, een van de laatste leden van de familie die de boerderij bewoonde, heeft door het ‘zandstrooien’ van […]

 • Musea

  Collectie Brands

  Collectie Brands ( Nederland)

  Jans Brands (1932-2019) was een meester in het verzamelen van alles wat los en vast zat. Zijn huis aan de Heerenstreek in Nieuw-Dordrecht puilde uit van boeken, documenten en kranten, maar ook munten, kleding en curiosa.

 • Musea

  Ellert en Brammert

  Ellert en Brammert ( 7848 BJ Schoonoord)

  Zet de tijd een eeuw terug in het openluchtmuseum ‘Ellert en Brammert’ in Schoonoord. In dit museum, gelegen in de streek het Ellertsveld, herleeft het verleden van Zuidoost-Drenthe. Het wonen en leven in deze omgeving wordt […]

 • Musea

  De Nabershof

  De Nabershof ( Netherlands)

  In museumboerderij de Nabershof wordt het verhaal verteld van de geschiedenis van boeren op de Hondsrug.

 • Musea

  Waterpark de Bloemert

  Waterpark de Bloemert ( Nederland)

  De vijfde Expeditiepoort van De Hondsrug UNESCO Global Geopark is gevestigd in het receptiegebouw van bungalowpark Waterpark de Bloemert in Midlaren. Hier is een expositie ingericht over het water in het landschap van het Hondsruggebied.

 • Hotspot

  Bargerveen

  Bargerveen ( Nederland)

  Na de laatste ijstijd begon zo’n 10.000 jaar geleden het klimaat warmer en vochtiger te worden. In de beekdalen ontwikkelde zich tussen de rivieren Hunze en Eems een enorm veenmoeras, het Bourtanger Moor. Het Bargerveen is […]

 • Hotspot

  Paterswoldsemeer

  Paterswoldsemeer ( Nederland)

  Ooit was het Neerwold tussen Haren en Paterswolde een ondoordringbaar veengebied met dichte moerasbossen in het beekdal van de Drentsche Aa. Hier kon in de afgelopen duizenden jaren een dik veenpakket ontstaan.

 • Hotspot

  Breevenen

  Breevenen ( Nederland)

  Ten oosten van de Hondsrug, tussen Gieten, Annen en Eexterveen ligt het nieuwe natuurgebied van de Breevenen. Eens een onafzienbaar aardappelland, in de jaren ’90 als natuurgebied ingericht door de Waterleidingmaatschappij Drenthe.

 • Hotspot

  Hunze en Torenveen

  Hunze en Torenveen ( Nederland)

  In de vorige eeuw werd de Hunze rechtgetrokken en opgesloten tussen kades. Voortaan was het waterpeil exact te regelen. Sinds 2012 is er een project gaande om de oude Hunze in zijn oude glorie te herstellen.

 • Hotspot

  Grollooërveen

  Grollooërveen ( Nederland)

  In de uitgestrekte bossen tussen de dorpen Elp en Grolloo liggen allerlei grote en kleine veentjes en vennetjes die het gebied vroeger vrijwel ontoegankelijk maakten. Tegenwoordig probeert Staatsbosbeheer het Grollooërveen weer zo nat mogelijk te maken.

 • Hotspot

  Scholtenszathe

  Scholtenszathe

  Scholtenszathe is een landgoed van ongeveer 1.000 hectare in de Drentse gemeente Emmen. Het ligt vlakbij Barger-Compascuum. Het landgoed is genoemd naar de vroegere eigenaar van het gebied: Willem Albert Scholten (1819-1892).

 • Hotspot

  Annerveenschekanaal

  Annerveenschekanaal ( Nederland)

  Het dorp Annerveenschekanaal ligt langs het Grevelingskanaal. Aan de drukke kant woonden de ‘gewone mensen’, aan de stille kant had je de ‘dikke boeren’.

 • Hotspot

  Hunze bij Elzemaat

  Hunze bij Elzemaat ( Nederland)

  De afgelopen jaren is hard gewerkt aan het herstel van het Hunzedal en in de Elzemaat kan je goed zien wat dit het landschap heeft opgeleverd.

 • Hotspot

  Katshaarschans

  Katshaarschans ( Netherlands)

  Vanuit Vlieghuis - een buurtschap tussen Coevorden en Schoonebeek - liep vroeger een pas door de veenmoerassen naar het noordwesten. Deze pas had de naam de Katshaar. Voorbij de Katshaar voerde de route over andere zandruggen in de Dalervenen,…

 • Hotspot

  Besloten Venen

  Besloten Venen ( Netherlands)

  Tussen Noordlaren en Glimmen liggen de Besloten Venen in een zogenaamd doorbraakdal. Het dal ontstond aan het eind van de Saale ijstijd toen smeltwater een laagte uitspoelde die dwars door de Hondsrug heen sneed.

 • Hotspot

  Koning Willem-Alexanderkanaal

  Koning Willem-Alexanderkanaal ( Nederland)

  Sinds 2013 kun je via het Koning Willem-Alexanderkanaal weer van Erica naar Ter Apel varen. Ten zuiden van Nieuw-Dordrecht vonden de kanaalgravers de Hondsrug op hun weg. Er moest over een afstand van een paar kilometer […]

 • Route

  Het Oosterbos

  Het Oosterbos ( Nederland)

  Vlak in de buurt van Nieuw-Dordrecht kun je een prachtige wandeling van ongeveer zes kilometer maken door het Oosterbos, dat een eeuw geleden nog een kaal veenmoeras was.

 • Route

  De Veengeschiedenis

  De Veengeschiedenis ( 7884 TR Barger-Compascuum)

  Vanaf het Veenpark nabij Barger-Compascuum kun je een fietstocht maken door het Bargerveen en langs een aantal Geopark-hotspots in Zuidoost-Drenthe.

 • Route

  Het Hondsrugpad

  Het Hondsrugpad ( Nederland)

  Het Hondsrugpad is een lange afstandswandelroute in het Hondsruggebied die loopt de stad Groningen tot aan de stad Osnabrück. Er zijn diverse leuke wandelingen met een lengte van ongeveer 10 kilometer.

 • Route

  Het Annermoeras

  Het Annermoeras (9656 PE)

  Het Annermoeras bij Spijkerboor ligt sprankelend in het zonnetje. Een groep smienten zoekt een geschikte landingsplaats, Een wit paardje komt slungelachtig op ons. Loop mee door een prachtig stuk ‘nieuwe natuur’.

 • Route

  Zuidlaardermeer

  Zuidlaardermeer ( Netherlands)

  Vanuit de Geopark De Hondsrug Expeditiepoort in Waterpark De Bloemert kun je een mooie fietstocht langs het Zuidlaardermeer en door het Hunzedal maken.

 • Route

  Van Goghfietsroute

  Van Goghfietsroute ( Netherlands)

  Van Gogh was één van de vele kunstenaars die naar het Hondsruggebied reisde, op zoek naar de schoonheid van het Drentse landschap. Met deze fietsroute bij de hand kun je Vincent ‘vergezellen’ op zijn tocht in […]

 • Route

  Tijdreisroute Leewal

  Tijdreisroute Leewal ( Nederland)

  Deze wandeling voert door de mooiste stukjes natuur en ijstijdenlandschap bij Exloo. Onderweg leer je over de invloed van de ijstijden in dit gebied.

 • Doen

  Bevers zoeken

  Bevers zoeken ( Nederland)

  Geopark-Bever-safari: Op de step door Geopark-HOTSPOT De Duunsche Landen naar het Bever Informatie Centrum. Vertrekpunt: Breeland Recreatie, Annen.

 • Doen

  Tussen Veen en Galgenberg

  Tussen Veen en Galgenberg ( Nederland)

  Een historische fietstocht van 15 kilometer onder begeleiding van een gids van De Hondsrug UNESCO Global Geopark.

 • Doen

  Beversafari voor kids

  Beversafari voor kids ( Netherlands)

  Doe met je ouders mee met deze spannende beversafari! Kijk of je sporen van de bever kunt vinden. We proberen via een wandeling de bevers in hun burcht te kunnen begroeten.

 • Doen

  Schaapskudde Bargerveen

  Schaapskooi Bargerveen is de grootste schaapskooi die er in Nederland is ten behoeve van natuurbegrazing. De kudde bestaat uit maar liefst 1000 schapen!

 • Doen

  In het Wilde weg…

  In het Wilde weg… heeft een jarenlange ervaring in het aanbieden van natuurbelevingstochten met de kano en kajak.

 • Doen

  Bootje varen op het Paterswoldsemeer – Rietschans

  Bootje varen op het Paterswoldsemeer – Rietschans ( Nederland)

  Wat is er lekkerder dan bootje varen op een mooie, zonnige dag op het Paterswoldsemeer? Bij De Rietschans bieden wij u diverse mogelijkheden om met een bootje te varen op het meer.

 • Doen

  Groepsaccom. 25 graden Noord

  25 graden Noord is Buiten Gewoon Genieten! Groepsaccommodaties van 44 personen en 14 personen. Daarnaast organiseren we groepsactiviteiten op maat voor families, bedrijven en verenigingen. In de zomer organiseren we zomerkampen. Heerlijk vertoeven me…

 • Doen

  Breeland Recreatie

  Breeland Recreatie in Annen te Drenthe beschikt over twee groepsaccommodaties, die op basis van zelfverzorging worden verhuurd. De groepsaccommodaties bieden veel comfort en veiligheid en uitstekende voorzieningen.

 • Doen

  Veenloopcentrum Weiteveen

  Wandelingen o.l.v. een gids door het Natuurgebied Bargerveen. Tevens beschikken we over 4 slaapkamers in onze B&B-accommodatie.

 • Doen

  Golfparc Sandur

  Golfparc Sandur biedt een golfbaan waar veel golfers zich in eerste instantie op verkijken. De par 34 doet vermoeden dat de golfer te maken heeft met een relatief makkelijk parcours, echter niets blijkt minder […]

 • Doen

  Sloepverhuur Emmen

  Over de sloep: Geschikt voor 6 volwassenen en twee kinderen. Onze sloepen varen op brandstof en deze is inbegrepen in de huurprijs. Er liggen kaarten en informatie in de boot met daarop de route […]

 • Doen

  Sportlandgoed

  Sportlandgoed: Paintball, Survival, Buggyrijden, Golf en Overnachten in Drenthe. Welke activiteit jij ook kiest: Paintball, Survival, Buggyrijden, Golf of overnachten in Drenthe, wij hebben voor iedereen een arrangement bij het Sportlandgoed en gaan…

 • Eten en drinken

  Hotel Hartlief / Steakhouse El Zorro

  Bovenop de hondsrug ligt ons idylisch 3 sterren hotel. Hier vandaan is het heerlijk om te vertrekken voor een fietstocht door het Drentse landschap. U kunt kiezen uit verschillende afstanden.

 • Eten en drinken

  Paviljoen Meerzicht

  Gelegen in de jachthaven van Midlaren aan de rustige zuidoevers van het Zuidlaardermeer ligt het paviljoen Meerzicht, gebouwd in 1932 met schitterend uitzicht over het Zuidlaardermeer.

 • Eten en drinken

  Restaurant Het Van Gogh Huis

  Vanaf 17.00 uur kunt u bij ons terecht voor een diner. We hebben een veelzijdige kaart die bestaat uit zowel vlees, vis als vegetarische gerechten. Voor onze a la Carte menukaart kunt u klikken […]

 • Eten en drinken

  De Gulle Boergondier

  De Gulle Boergondiër is een uniek buffetrestaurant in Drouwenermond. U kunt bij ons genieten van authentieke boerengerechten afgewisseld met populaire en klassieke gerechten.

 • Eten en drinken

  Kasteel Coevorden

  Twee markante historische gebouwen – op nog geen 100 meter afstand van elkaar – zijn met behoud van hun eigen karakter omgebouwd naar een Château-restaurant en een luxueus hotel. Het karakteristieke Kasteel Coevorden – […]

 • Eten en drinken

  Diner Café Bussemaker

  Op een fantastische locatie midden in het mooie esdorp Exloo bevindt zich Diner-Café Bussemaker. Een grand café van nu, maar met een vleugje stijl van sfeer van toen. Proef de unieke sfeer: Terras met […]

 • Eten en drinken

  Eetcafé Groothuis

  Een heerlijk dagje Emmen? Zo’n dag sluit je af bij Eetcafé Groothuis! Bij ons kunt u genieten van een goed glas wijn, 7 bieren van de tap, een lekker glas fris, heerlijke koffie en […]

 • Eten en drinken

  Gasterij Zuidbarge

  Gasterij Zuidbarge is een ambachtelijk restaurant waar zo veel mogelijk de producten zelf worden gemaakt. Van brood tot friandises en van sauzen tot alle bedenkbare ijssoorten.

 • Eten en drinken

  Restaurant de Gaffel

  Restaurant De Gaffel is gevestigd in een Saksische boerderij die rond 1700 is gebouwd. Het restaurant is prachtig gelegen op de glooiende Drentse Hondsrug aan de rand van het dorp Valthe en ligt ongeveer […]

 • Slapen

  B&B en vakantiehuis Gezond Boeren Verstand

  Aan de rand van het Drents plateau in het stroomgebied van het Drostendiep vindt u het dorp Dalerveen B&B en Vakantiehuis Gezond Boeren Verstand

Ben je klaar met het samenstellen van jouw OerToer?