Neanderthaler

Je eigen OerToer

Je hebt gekozen voor het thema 'Veen'. Op deze pagina vind je een aantal best things to do voor dit thema overzichtelijk gepresenteerd. Wil je voor een bepaald onderdeel toch iets anders ondernemen dan maken wij het makkelijk om een alternatief te zoeken en te vinden. Ben je klaar met samenstellen? Stuur dan een e-mail of maak een papieren print om jouw keuze op te slaan. Veel plezier met De Hondsrug Geopark OerToer!

Thema Veen

 • Musea

  Veenpark (Barger-Compascuum)

  De beste plek om je expeditie naar het veen te beginnen, is het Veenpark bij Barger-Compascuum, in de buurt van Emmen. In dit museum wordt het verhaal van het turfland langs de Hondsrug verteld.

 • Musea

  Van Gogh Huis (Veenoord)

  Het Van Gogh Huis in Nieuw-Amsterdam is gevestigd in de voormalige herberg van Hendrik Scholte. In de winter van 1883 woonde en werkte Vincent van Gogh hier; zijn kamer, ziet er nog zo uit als toen.

 • Musea

  Veenloopcentrum (Weiteveen)

  Het Veenloopcentrum in Weiteveen vormt het middelpunt van de wandelactiviteiten: het veenlopen. Je kunt er binnenlopen voor informatie over het Bargerveen. Staatsbosbeheer heeft paaltjesroutes uitgezet om je het Bargerveen zelf te laten ontdekken.

 • Musea

  Industrieel Smalspoormuseum (Erica)

  In dit museum worden de oude turftreintjes gekoesterd. Vanuit het museum kun je met een smalspoortrein een tochtje over het complex van Griendtsveen maken. Zo kun je zien hoe de mensen destijds in de turfindustrie werkten.

 • Musea

  Vervenershuis (Valthermond)

  In 1916 liet veenbaas Freerk Kamst aan het Zuiderdiep in de Drentse plaats Valthermond een nieuw huis bouwen. Aan de voorkant kwamen een winkel en een kantoortje, achterin ging hij met zijn gezin wonen.

 • Hotspot

  Bargerveen (Klazienaveen)

  Na de laatste ijstijd begon zo’n 10.000 jaar geleden het klimaat warmer en vochtiger te worden. In de beekdalen ontwikkelde zich tussen de rivieren Hunze en Eems een enorm veenmoeras, het Bourtanger Moor.

 • Hotspot

  Paterswoldsemeer (Haren)

  Ooit was het Neerwold tussen Haren en Paterswolde een ondoordringbaar veengebied met dichte moerasbossen in het beekdal van de Drentsche Aa. Hier kon in de afgelopen duizenden jaren een dik veenpakket ontstaan.

 • Hotspot

  Breevenen (Eexterzandvoort)

  Ten oosten van de Hondsrug, tussen Gieten, Annen en Eexterveen ligt het nieuwe natuurgebied van de Breevenen. Eens een onafzienbaar aardappelland, in de jaren ’90 als natuurgebied ingericht door de Waterleidingmaatschappij Drenthe.

 • Hotspot

  Hunze en Torenveen (Gieten)

  In de vorige eeuw werd de Hunze rechtgetrokken en opgesloten tussen kades. Voortaan was het waterpeil exact te regelen. Sinds 2012 is er een project gaande om de oude Hunze in zijn oude glorie te herstellen.

 • Hotspot

  Grollooërveen (Elp)

  In de bossen tussen de dorpen Elp en Grolloo liggen allerlei grote en kleine veentjes en vennetjes die het gebied vroeger vrijwel ontoegankelijk maakten. Tegenwoordig probeert Staatsbosbeheer het Grollooërveen weer zo nat mogelijk te maken.

 • Route

  De Veenbrand (Valthermond)

  In mei 1917 was er een staking van veenarbeiders. Door de 1ste W.O. werd er geen steenkool meer ingevoerd, turf werd steeds belangrijker.

 • Route

  Het Oosterbos (Nieuw-Dordrecht)

  Vlak in de buurt van Nieuw-Dordrecht kun je een prachtige wandeling van ongeveer zes kilometer maken door het Oosterbos, dat een eeuw geleden nog een kaal veenmoeras was.

 • Route

  App Schippers van het Vlonest (Annen)

  Het verhaal van het veen via het letterbox-spel. Over de historie en de wordingsgeschiedenis van het veen in de Hunzevallei.

 • Route

  App Veen in Drenthe (Veenpark)

  Het uitgestrekte veengebied, het voormalige Bourtanger veen, groeide aan de voet van de Hondsrug. Het overwoekerde zelfs de lagere delen er van. Hele stukken van de Hondsrug liggen begraven onder een dik veenpakket.

 • Route

  De Veengeschiedenis (Barger-Compascuum)

  Vanaf het Veenpark nabij Barger-Compascuum kun je een fietstocht maken door het Bargerveen en langs een aantal Geopark-hotspots in Zuidoost-Drenthe.

 • Doen

  Bevers zoeken (Annen)

  Geopark-Bever-safari: Op de step door Geopark-HOTSPOT De Duunsche Landen naar het Bever Informatie Centrum. Vertrekpunt: Breeland Recreatie, Annen.

 • Doen

  Tussen Veen en Galgenberg (Spijkerboor)

  Een historische fietstocht van 15 kilometer onder begeleiding van een gids van De Hondsrug UNESCO Global Geopark.

 • Doen

  Beversafari voor kids (Annen)

  Doe met je ouders mee met deze spannende beversafari! Kijk of je sporen van de bever kunt vinden. We proberen via een wandeling de bevers in hun burcht te kunnen begroeten.

 • Doen

  Schaapskudde Bargerveen

  Schaapskooi Bargerveen is de grootste schaapskooi die er in Nederland is ten behoeve van natuurbegrazing. De kudde bestaat uit maar liefst 1000 schapen!

 • Doen

  In het Wilde weg…

  In het Wilde weg… heeft een jarenlange ervaring in het aanbieden van natuurbelevingstochten met de kano en kajak.

 • Eten en drinken

  Hotel Hartlief / Steakhouse El Zorro

  Bovenop de hondsrug ligt ons idylisch 3 sterren hotel. Hier vandaan is het heerlijk om te vertrekken voor een fietstocht door het Drentse landschap. U kunt kiezen uit verschillende afstanden.

 • Eten en drinken

  Paviljoen Meerzicht

  Gelegen in de jachthaven van Midlaren aan de rustige zuidoevers van het Zuidlaardermeer ligt het paviljoen Meerzicht, gebouwd in 1932 met schitterend uitzicht over het Zuidlaardermeer.

 • Eten en drinken

  Restaurant Het Van Gogh Huis

  Vanaf 17.00 uur kunt u bij ons terecht voor een diner. We hebben een veelzijdige kaart die bestaat uit zowel vlees, vis als vegetarische gerechten. Voor onze a la Carte menukaart kunt u klikken […]

 • Eten en drinken

  De Gulle Boergondier

  De Gulle Boergondiër is een uniek buffetrestaurant in Drouwenermond. U kunt bij ons genieten van authentieke boerengerechten afgewisseld met populaire en klassieke gerechten.

 • Eten en drinken

  Gasterij Zuidbarge

  Gasterij Zuidbarge is een ambachtelijk restaurant waar zo veel mogelijk de producten zelf worden gemaakt. Van brood tot friandises en van sauzen tot alle bedenkbare ijssoorten.

 • Slapen

  B&B de Veenstraal

  Gastenhuis de Veenstraal ligt op 29 km van Groningen en op 44 km van Emden. Het biedt huisdiervriendelijke accommodatie in Gieterveen. De accommodatie ligt op 20 km van Assen en biedt uitzicht op de […]

 • Slapen

  B&B Egberts Lent

  De riante B&B bevindt zich in de monumentale boerderij Egberts Lent, te Nieuw Annerveen. Egberts Lent is gelegen aan de rand van het Hunzedal, met wandel- en fietsroutes die starten vanaf het erf.

 • Slapen

  Center Parcs Parc Sandur

  Parc Centrum Sandur alles onder één dak ! U vindt er diverse horecagelegenheden (snackbar, restaurants, bruin café en bowling). Sportafdeling met fitnessruimte, tennisbanen, squashbanen en een zwembad.

 • Slapen

  Camping Gezond Boeren Verstand

  Aan de rand van het Drents plateau in het stroomgebied van het Drostendiep vindt u het dorp Dalerveen met de mini-camping en paardenplezier Gezond Boeren Verstand. U kunt bij ons kamperen of logeren.

 • Slapen

  Best Western Hotel Talens

  Hotel Talens in de mooie vestingstad Coevorden, is een gezellig drie sterren hotel, gekenmerkt door gastvrijheid, persoonlijke aandacht en een uitstekende prijskwaliteit verhouding. Een thuiskomen voor zowel de zakelijke als de toeristische gast.

Ben je klaar met het samenstellen van jouw OerToer?