Neanderthaler

Je eigen OerToer

Je hebt gekozen voor het thema 'De IJstijden'. Op deze pagina vind je een aantal best things to do voor dit thema overzichtelijk gepresenteerd. Wil je voor een bepaald onderdeel toch iets anders ondernemen dan maken wij het makkelijk om een alternatief te zoeken en te vinden. Ben je klaar met samenstellen? Stuur dan een e-mail of maak een papieren print om jouw keuze op te slaan. Veel plezier met De Hondsrug Geopark OerToer!

Thema De IJstijden

 • Musea

  Hunebedcentrum (Borger)

  Begin je ontdekkingstocht in het Hunebedcentrum in Borger. Je vindt hier een speciale Geopark-expositie over de ijstijden en prehistorie. Je ontdekt hoe de hunebedbouwers duizenden jaren geleden leefden en woonden.

 • Musea

  Waterpark de Bloemert (Midlaren)

  De vijfde Expeditiepoort van De Hondsrug UNESCO Global Geopark is gevestigd in het receptiegebouw van bungalowpark Waterpark de Bloemert in Midlaren. Hier is een expositie ingericht over het water in het landschap van het Hondsruggebied.

 • Musea

  Hortus Haren (Haren)

  De Hortus Botanicus Haren is een van de oudste en grootste botanische tuinen van Nederland. Hier vind je veel bijzondere tuinen met elk een eigen karakter en sfeer, zoals een Keltische tuin en een Chinese tuin.

 • Musea

  Veenpark (Barger-Compascuum)

  De beste plek om je expeditie naar het veen te beginnen, is het Veenpark bij Barger-Compascuum, in de buurt van Emmen. In dit museum wordt het verhaal van het turfland langs de Hondsrug verteld.

 • Hotspot

  Kymmelsberg (Schipborg)

  Langs het beekdal van de Drentsche Aa liggen hier en daar oude zandduinen. Het hoogste duin vind je bij het dorp Schipborg: de Kymmelsberg. Vanaf de Kymmelsberg heb je een prachtig uitzicht over de Drentsche Aa.

 • Hotspot

  Ballooërveld (Balloerveld)

  Het Ballooërveld ligt ten noorden van het dorp Balloo. Op het Ballooërveld heb je de ijstijden echt binnen handbereik: het glimmende witte zand uit de Elster-ijstijd; zwerfkeien uit de Saale-ijstijd en een aantal pingoruïnes.

 • Hotspot

  Hunzebos en Leewal (Exloo)

  Het Hondsruggebied rondom Exloo is rijk aan overblijfselen uit de ijstijden. Bij het Hunzebos zie je een mooi voorbeeld van een droogdal, ontstaan in de laatste ijstijd, toen de ondergrond permanent bevroren was. Er zijn twee […]

 • Hotspot

  Besloten Venen (Glimmen)

  Tussen Noordlaren en Glimmen liggen de Besloten Venen in een zogenaamd doorbraakdal. Het dal ontstond aan het eind van de Saale ijstijd toen smeltwater een laagte uitspoelde die dwars door de Hondsrug heen sneed.

 • Hotspot

  Buinerveld (Ees)

  Tussen de dorpen Ees en Buinen ligt het voormalige Buinerveld, nu één groot bos. Op allerlei plekken in het bos vind je ronde veentjes of gletsjerkuilen, die ontstaan zijn in de Weichsel-ijstijd.

 • Route

  De Flintenroute (Drouwen)

  Flinten zijn zwerfstenen. Ze werden gebruikt voor het bouwen van hunebedden. Binnen een straal van één kilometer langs deze route tref je maar liefst 18 hunebedden aan.

 • Route

  IJstijdenroute (Borger)

  Vanaf het Hunebedcentrum in Borger kun je een fietstocht over de Hondsrug maken. Je komt langs vier hotspots in de buurt van Borger.

 • Route

  De Sint-Bonifatiuskerk

  Vries tot op de bodem (Vries)

  Deze wandeling brengt je naar plekken waar je aan de bodem de ijstijdgeschiedenis van het landschap kunt aflezen. Het gebied waar je wandelt, maakt onderdeel uit van Geopark de Hondsrug.

 • Route

  App Trappen en ijstijden (Borger)

  Het landschap van Drenthe is gekneed en geboetseerd door het ijs. Grote ijsmassa’s schoven meerdere keren over ons land heen en lieten diepe sporen na. De Hondsrug is één van de overblijfselen.

 • Route

  Appelbergen bij Glimmen (Nederland)

  De Appelbergen bij Glimmen vormen een aardkundig waardevol gebied. De voormalige functie als militair oefenterrein heeft eraan bijgedragen dat het ijstijdenlandschap hier nog steeds goed te zien en te beleven is.

 • Doen

  Hunzebos met Eko-Tours (Exloo)

  Ervaar samen met familie, vrienden of collega’s een bijzondere ‘groene’ excursie op de Hondsrug met Eko-Tours. Rij zélf in een 100% elektrische terreinwagen en geniet van het mooie Drentse landschap. Beleef met Eko-Tours een bijzondere ontdekkingsreis.

 • Doen

  Breeland Recreatie

  Breeland Recreatie in Annen te Drenthe beschikt over twee groepsaccommodaties, die op basis van zelfverzorging worden verhuurd. De groepsaccommodaties bieden veel comfort en veiligheid en uitstekende voorzieningen.

 • Doen

  DX Adventurepark

  Deze zomer opende DX Adventurepark het grootste open waterpark van Nederland. In dit nieuwe park kun je met het hele gezin of met je vrienden volop plezier beleven. De top attractie is een spectaculaire […]

 • Doen

  Spa en Wellness Hof van Saksen

  Pure ontspanning voor lichaam en geest vindt u in de schitterend vormgegeven Spa & Wellness. De diverse behandelingen, sauna’s, baden en de ontspanningsruimten maken het plaatje compleet.

 • Doen

  Martini Hotel Group

  Bootje varen op het Paterswoldsemeer – Rietschans (Haren)

  Wat is er lekkerder dan bootje varen op een mooie, zonnige dag op het Paterswoldsemeer? Bij De Rietschans bieden wij u diverse mogelijkheden om met een bootje te varen op het meer.

 • Eten en drinken

  Café Groothuis

  In Emmen en inmiddels ver daar buiten is Café Groothuis een begrip. Het Café bestaat al meer dan 100 jaar! Naast een uitgebreide menukaart met heerlijke ambachtelijk bereide gerechten biedt Groothuis nog zoveel meer.

 • Eten en drinken

  Landhuis Hotel Restaurant Rikus

  Rikus is een thuis voor iedereen die van rust, natuur en culinair genieten houdt. Rikus is letterlijk verbonden met buiten. Bij Landhuishotel Restaurant Rikus ligt een hectare moestuin waarop wij de Groenten van Rikus […]

 • Eten en drinken

  Restaurant de Gaffel

  Restaurant De Gaffel is gevestigd in een Saksische boerderij die rond 1700 is gebouwd. Het restaurant is prachtig gelegen op de glooiende Drentse Hondsrug aan de rand van het dorp Valthe en ligt ongeveer […]

 • Eten en drinken

  Bistro LUF

  Bistro LUF is een prachtige bistro gelegen in Gasselte. Bistro LUF biedt een helehoop mogelijkheden voor een leuke, gezellige en vooral lekkere middag/avond. Zo zijn er onder andere High Tea’s Bufetten, Tapas en nog […]

 • Slapen

  De Balloohoeve

  De Balloohoeve, een veelzijdig bedrijf! Naast de camping hebben we vleesvee, een zorgboerderij, ijsmakerij, boerderijwinkel met zuivel en kaas uit de regio en biologische producten. Ook verkopen we onze eigen vlees en groenten.

 • Slapen

  Hof van Saksen

  De prachtige Drentse omgeving is het stijlvolle decor van dit unieke vakantieresort. Fraaie boerderijen bieden hier een bijzonder onderkomen. Op Hof van Saksen ontbreekt het u aan niets. Alles is er binnen handbereik om […]

 • Slapen

  B&B Annen

  Achter twee oude, rode beuken vindt u onze -uit de achttiende eeuw daterende- boerderij. De omgeving van dit dorp op de Hondsrug leent zich uitstekend voor fiets-, auto- en wandelroutes.

 • Slapen

  Best Western Hotel Talens

  Hotel Talens in de mooie vestingstad Coevorden, is een gezellig drie sterren hotel, gekenmerkt door gastvrijheid, persoonlijke aandacht en een uitstekende prijskwaliteit verhouding. Een thuiskomen voor zowel de zakelijke als de toeristische gast.

 • Slapen

  Fletcher Hotel De Hunzebergen

  Bent u op zoek naar een hotelovernachting in Drenthe? Fletcher Hotel-Restaurant De Hunzebergen is ideaal voor een weekendje weg. Het hotel beschikt over diverse faciliteiten om helemaal tot rust te komen. Luxe hotel met […]

Ben je klaar met het samenstellen van jouw OerToer?