Visual nieuws
Nieuwsbericht - maandag 16 augustus 2021

De hunebedweken

Vijf wekenlang vanaf 9 augustus

Vanaf volgende week starten de hunebedweken. Een initiatief van vier Drentse partners die een speciale band hebben met hunebedden. De Hondsrug UNESCO Global Geopark, Staatsbosbeheer, Het Drentse Landschap en het Hunebedcentrum organiseren de komende vijf weken activiteiten rondom hunebedden. Wandelroutes, tips voor het maken van een fietstocht, de omgeving in met een gids of van alles leren over zwerfstenen, er wordt van alles aangeboden in de hunebedweken. Van verborgen parels tot routes langs hunebedden die je niet zou willen missen. En dat alles gratis en in veel gevallen zonder reserveren.

Alternatief voor evenementen
Helaas in 2021 geen grote evenementen. Dus ook geen Dag van het Hunebed, dat bijna tien jaarlang halverwege augustus door de partijen werd georganiseerd. Alle vier partijen wilden graag iets doen dat wel door kon gaan en zo werden de ‘hunebedweken’ geboren. Elke week kan men iets leuks doen rondom de hunebedden. En dat voor maar liefst vijf weken lang. “Samen willen we de vakantiegangers en museumbezoekers iets bieden wat altijd door kan gaan en waarmee we ze toch ook iets kunnen meegeven van dit oeroude gebied en het verhaal rondom onze hunebedden”, aldus Hanna Schipper van Het Drentse Landschap.

Inspelen op vakantiedrukte en de vakantiewensen
Drenthe is populair en wegens de anderhalf-metersamenleving kan er minder dan we gewend zijn. Zo zit het Hunebedcentrum dagelijks volgeboekt en is het ‘nee-verkopen’ een dagtaak, de activiteiten in de hunebedweken bieden alternatieven voor teleurgestelde bezoekers. Staatsbosbeheer en Het Drentse landschap zien dat vakantiegangers vooral de bekende hoogtepunten opzoeken en zo een hoop prachtige Drentse gebieden en onbekende hunebedden missen. Ook De Hondsrug UNESCO Global Geopark moedigt vakantiegangers aan belevingsroutes te lopen of fietsen en zo meer te leren over het schitterende Hondsruggebied. Met elke week nieuwe pareltjes en natuurrijke routes hopen de Drentse partijen de vakantiegangers nog meer Drenthe en nog meer hunebedden te laten ontdekken. “Natuurlijk komt iedereen naar het grootste hunebed kijken, maar er liggen er nog 51 in Drenthe hé.”, aldus Riemke Scharff archeologe van het Hunebedcentrum. “Er gaat een hoop niet door en op vakantie zoek je naar leuke uitstapjes en plekken om te bezoeken. Als er dan veel bezienswaardigheden en attracties vol zitten, kun je snel teleurgesteld raken. Dat snappen we heel goed. Daarom willen we zo graag laten zien wat er óók nog kan!”

Waar en wanneer?
Vanaf 9 augustus tot en met 12 september staan er dagelijks activiteiten op de website van het Hunebedcentrum. De vier partijen tonen veelvuldig hun tips en activiteiten op social-media en daarnaast zullen op recreatieparken en TIP-kantoren flyers komen te liggen.

www.hunebedcentrum.eu/hunebedweken