Anja van der Veer, MUDZ vlechtwerk - ambachtmakelaar

Manden Uit Drenthe Zuid

Hoe het begon

Het begon allemaal met de wens landelijk te gaan wonen. Het werd een pittoresk boerderijtje net buiten Dalen. Liefdevol opgeknapt en zo authentiek mogelijk gehouden, ook het interieur. Daar hoorden ook stoelen bij met een biezen zitting die nodig aan restauratie toe waren. “Dat moet je toch zelf kunnen doen”, was de gedachte van Anja.
Ze ging in de leer bij Esmé Hofman in Wapse en zoals gebruikelijk komt van het een het ander. Manden vlechten was ook heel interessant en er volgden verdere opleidingen, onder andere in Duitsland. Inmiddels heeft Anja bij huis haar eigen werkplaats en griend. Een veld met wilgenstruiken dicht op elkaar gepland zodat de jaarlijks geoogste wilgentenen lang en dun, zonder vertakkingen groeien. Ideaal voor het vlechten van manden.

Manden in allerlei vormen

 

Anja maakt een enorme diversiteit aan producten in alle vormen en voor vele functies. Naast houtmanden, linnenmanden, fruitoogst manden, ook hele traditionele manden voor het vervoer van vis en ander specifieke producten. Zeer gewild zijn ook haar gevlochten vogelhuisjes, die wel toegang geven aan de kleinere vogels, maar die de duiven en de kauwen buitensluiten. Manden maken is een arbeidsintensieve activiteit en het moet goed gepland worden, al je materialen moeten op dikte en lengte gesorteerd en in water geweekt klaarliggen en je moet een helder beeld hebben van wat je wilt maken. Zoals bij veel ambachtslieden heeft Anja ook een ‘gemengd bedrijf’, naast haar eigen productie van dit brede assortiment verzorgt ze ook cursussen en demonstreert ze regelmatig het ambacht op landelijke fairs. Zoals bij alle ambachten, is bezoek aan haar atelier meer dan de moeite waard.

Contactgegevens

Deel dit: