Visual nieuws
Nieuwsbericht - donderdag 24 maart 2022

Nieuw boek en expositie over De Hondsrug Unesco Global Geopark

Op vrijdag 1 april verschijnt het boek De Hondsrug, een machtig gebied met foto’s van Karin Broekhuijsen. Het boek is een samenwerking tussen De Hondsrug UNESCO Geopark en Uitgeverij Koninklijke Van Gorcum. De presentatie van het boek vindt plaats bij Kunstplaza Schurer Assen waar gelijktijdig de expositie Kunstschatten van het Geopark van start gaat.

De Hondsrug trekt een zeventig kilometer lange kaarsrechte lijn door het landschap van Noord-Nederland. Zo’n 150.000 jaar geleden maakten ijs, water en wind hier een landschap dat uniek is in Europa.

Het boek en de expositie nodigen je uit om kennis te maken met de Hondsrug en om de schoonheid van dit bijzondere stukje Nederland te ontdekken. Ze vertellen een verhaal dat in de ijstijden begon en laat zien hoe de effecten van de natuurkrachten van weleer in het landschap zichtbaar zijn gebleven. Het feit dat de ontstaansgeschiedenis van het Hondsruggebied nog steeds zo duidelijk zichtbaar is, heeft ervoor gezorgd dat het gebied sinds 2015 het predicaat UNESCO Global Geopark mag voeren.

De Hondsrug is een van de oudst bewoonde gebieden van Nederland. Al duizenden jaren wonen en werken hier mensen. Het boek neemt je mee naar de plekken waar ooit de eerste mensen zwierven. Het vertelt het verhaal van de hunebedbouwers, die ons de oudste monumenten schonken. De foto’s van Karin Broekhuijsen tonen de schoonheid van een eeuwenoud cultuurlandschap met zijn prachtige boerderijen en dorpen. De beelden laten je de stilte van de natuur voelen.

Op de expositie is het werk van onder andere de volgende kunstenaars te zien: Geke Hoogstins, Annemiek Vos, Ben Snijders, Reinoud Kuipers, Agnes van Eupen, Marieke Geerlings. Verder zijn er bijdragen van het Hunebedcentrum Borger, Stedelijk Museum Coevorden en de Collectie Brands. Uit deze musea zijn unieke stukken te zien zoals de onlangs gevonden Baardmankruik een glas in loodraam van Jan Dekkers. Ook is er een offerbijl aanwezig van het Hunebedcentrum.

De Hondsrug, een machtig gebied om nooit te vergeten en om steeds weer naar terug te keren.

De Hondsrug, een machtig gebied / Fotografie: Karin Broekhuijsen / ISBN 9789023258025 / aantal pagina’s 160/ verkoopprijs € 25,00

Kunstschatten van het Geopark / Kunstplaza Schurer, Warenhuis Vanderveen Assen / van 1 april 2022 tot 30 april 2022 / kunstplazaschurer.com

Cover van het boek De Hondsrug, een machtig gebied