Esdorp en beekdal Anderen - routes

Een wandeling door het oude dorp Anderen en langs het Scheebroekerloopje

  • 7,5 km
  • 2 uur

Midden in het Nationale Park Drentse Aa en de Hondsrug UNESCO Geopark ligt het oude dorp Anderen. Anderen is een van de best bewaarde esdorpen in Drenthe, waar je de oude Saksische boerderijen nog ziet staan op de rand van de es. De essen van Anderen zijn heel gaaf bewaard, omringd door bosjes, oude zandwegen en beekdalen. De omgeving van Anderen nodigt uit om het esdorpenlandschap te verkennen en je kunt dan ook nog sporen van de laatste drie ijstijden tegenkomen. De nummers tussen haakjes refereren naar de routekaart.

Hagenend 2
Hagenend 2, een van de oude boerderijen in Anderen

De Wandeling

Staatsbosbeheer heeft hier een mooie wandeling uitgezet (LINK), gemarkeerd met oranjebruine paaltjes. Je kunt de wandeling beginnen bij de parkeerplaats aan de Anloërweg, net buiten het dorp. Hier staat ook een informatiezuil. Vanaf de parkeerplaats loop je terug naar het dorp. Aan de straat Hagenend (1) staan twee heel oude boerderijen. Huisnummer 3 aan de rechterkant was de oudste boerderij van Drenthe, meer dan 500 jaar oud. Na een brand is de boerderij in oude stijl herbouwd, waarbij gelukkig nog wat van de oude gebinten konden worden hergebruikt.

In het dorp ga je even rechtsaf op Het Loeg, en meteen weer linksaf (2), ook Het Loeg. Volg Het Loeg tot je op de Veevoort komt en sla daar linksaf een laantje in, zodat je op de onverharde Landerietdijk komt en sla daar weer rechtsaf (3). Hier kom je door een prachtig kleinschalig landschapje.

Op het Langdeel ga je linksaf (4). Dit is de oude weg die om de Noordesch heengaat. Aangekomen op het Oldend (onverhard) gaat de route rechtsaf, maar je kunt hier (5) ook even linksafgaan om in het brede beekdal van het Rolderdiep de nieuwe natuur te bekijken. Vervolgens ga je rechtsaf.

Langs het Scheebroekerloopje

Scheebroekerloopje
Het intieme dalletje van het Scheebroekerloopje

De wandelroute gaat vanaf hier langs en door het dal van het Scheebroekerloopje. Bij recente natuurontwikkelingen is een deel van het oude coulissenlandschap opgeofferd; desondanks is dit nog steeds een bijzonder mooi zijdalletje van de Drentsche Aa.

Volg de oranje paaltjes en sla linksaf voor je de verharde Gasterenseweg bereikt. Steek die vervolgens over (6). Je loopt nu op de oude koeweg aan de noordkant van het beekdal (7). Links ligt de hoge es van Gasteren, rechts het Scheebroekerloopje. Loop door tot aan de Anlooërweg (8).

Toegang naar het wandelspoor door het Eexterveld aan de Anlooërweg

Eexterveld

Op dit punt kan je kiezen voor de kortere route terug naar Anderen. Je kunt er ook voor kiezen de stoute schoenen aan te trekken en het wandelspoor door het Eexterveld te volgen. Dit is een ruig gebied waar het pad niet duidelijk is afgebakend. Het is hier vaak drassig (laarzen!) en er lopen meestal grote runderen rond. Honden zijn daarom niet toegestaan. Het Eexterveld is een brongebied, waar de ondoorlatende potklei van de Elster ijstijd aan de oppervlakte komt. Daardoor komen er bijzondere planten, dieren en landschapsvormen voor. Het meertje dat hier is ontstaan is aantrekkelijk voor watervogels (kijker!).

Als je het rondje door het Eexterveld hebt votooid sta je weer op de Anlooërweg (9). Steek die over en volg de aangegeven route terug naar de parkeerplaats. De route gaat hier door een van de mooiste en bestbewaarde beekdalen van Drenthe, gekenmerkt door smalle perceeltjes, gescheiden door mooie boomwallen met zware eiken (10).

Eexterveld
Het ruige Eexterveld

Startpunt

Parkeerplaats aan de Anlooërweg in Anderen

Coordinaten: 53°00’13.1″N 6°41’26.1″E

Routekaartje
Routekaartje wandeling rondom Anderen

Startpunt

Route Esdorp en beekdalen Anderen

Esdorp en beekdal Anderen