Fietsen - routes

Fietsroute langs vele hunebedden

  • 25 km
  • 2 uur

Het Drentse Landschap heeft in samenwerking met het Hunebedcentrum een nieuwe fietstocht ontwikkeld. De route is 25 kilometer lang en komt langs maar liefst elf hunebedden in de omgeving van Borger, Bronneger en Gasselte. Deze nieuwe fietsroute is voor het hele gezin en onderdeel van de bewustwordingscampagne rond de hunebedden. Je kunt de route afhalen bij het Hunebedcentrum, het kantoor van Het Drentse Landschap (Kloosterstraat 5 te Assen) en via een aantal TIP’s. Of downloaden op de website van het Drentse Landschap. Daarnaast zijn op deze website leuke opdrachten als aanvulling op de fietsroute te vinden. Benieuwd naar deze opdrachten, kijk dan op de website van het Drentse landschap.

Beginpunt bij het Hunebedcentrum in Borger

De bewustwordingscampagne rondom hunebedden is gericht op eerbied en respect voor deze megalithische monumenten. Natuurlijk moeten hunebedden te bezoeken blijven, maar erop klauteren is niet de bedoeling. Met deze route hopen het Drentse Landschap en het Hunebedcentrum de kennis over deze prehistorische bouwwerken te vergroten. En met meer kennis groeit de bewustwording dat we hier te maken hebben met hele bijzondere monumenten.

De Hunebedfietsroute begint in Borger

Startpunt

Hunebedcentrum

Knooppunten route

1Buinerstraat

Neem vanaf de parkeerplaats het fietspad aan de overkant van de Westerlandsweg, tussen de mammoeten door, het Mammoetpad richting het kanaal. Voor kanaal RA. Einde fietspad LA over brug, Buinerstraat.

2Weg van de Westlanden

Na huisnr. 39 bij bordje ‘hunebed’ de Buinerstraat oversteken naar de hunebedden D28 en D29. Daarna terug naar Buinerstraat en weg vervolgen. Na 150 m zandpad LA (los zand!). Einde zandpad op fietspad RA.

3Bronnegerstraat, Dorpsstraat, Gasselterstraat

Einde fietspad LA, langs smal paadje en het bruggetje oversteken. Direct na brug RA. Bij de ophaalbrug van Bronneger de weg oversteken en RD. Einde fietspad LA op de Dorpsstraat. Einde weg RA, Gasselterstraat. Op kruispunt RD. Bij paddenstoel (02962/001) RD. Na bord Gasselte LA. Bij eerste woonhuizen LA over fietspad.

4Gasselte, Kerkstraat, Lutkenend

Doorfietsen en op kruispunt met doorgaande weg RA, Kerkstraat. Op driesprong LA, Lutkenend. Hier zie je het witte kerkje van Gasselte. Later RD onder autoweg door. Aan het eind op FP RA. In de bocht fietspad naar links vervolgen. Bij paddenstoel LA richting Borger. (Voor bezoek aan het Nije Hemelriek en DX Adventurepark RD, heen en terug is ongeveer 1 km) Bij de volgende paddenstoel RD.

5Drouwenerveld

Bij volgende paddenstoel LA richting Drouwen. (Voor bezoek aan Boomkroonpad hier RD en direct RA, heen en terug is ongeveer 1 km)

6Steenhopenweg

Waar aan de rechterkant het bos eindigt, kun je een extra ommetje maken naar het fraaie hunebed D26 door RA te gaan over het zandpad en in de bocht scherp LA langs hek. Hierna verder over zandpad. Op kruising LA (verharde weg). Na 1,5 km op kruising RA (totaal 3,5 km). Hierna verder gaan met punt 7.

7Steenhopenweg, Drouwen

Einde fietspad RA en direct LA. Na het N34 viaduct zijn rechts de hunebedden D19 en D20 van Drouwen te zien. RD blijven fietsen. Doorgaande weg oversteken en op fietspad RA. Hierna eerste weg LA, Hoofdstraat. Na 100 m RA, Schoolstraat. Einde weg RA. Einde weg RA, Hoofdstraat, dan eerste weg RA, Kerkweg

8Drouwen, Steenakkersweg

Bij bord ‘hunebed’ LA. U passeert eerst de twee hunebedden D21 en D22 en later de drie D23, D24 en D25. Na een heuveltje kom je langs een grafheuvel.

9Bronneger, Westerlandsweg

Einde weg LA en direct RA de Borgerderstraat oversteken. In de bocht RA over klinkerweggetje, Westerlandsweg richting Borger. Deze weg steeds RD volgen, terug naar het startpunt bij het Hunebedcentrum.

Hunebedfietsroute Borger