Wandelen - routes

Een concentratie van Drentse oudheden

  • 5 KM
  • 1:30 uur

Dit is een route van het Drentse Landschap. Kampsheide is het oudste terrein van Stichting Het Drentse Landschap, gekocht in 1948. De wandeling gaat door en rond Kampsheide en brengt je langs heideveldjes, kletsnatte stukken heide, een ongelooflijk mooi ven, schitterende jeneverbesstruwelen, strubben, een fraaie es met een hunebed, meer dan vijftig grafheuvels, drasse madelanden in een oud beekdal, oude eikenbossen, beukenbossen en houtwalletjes. Heel Drenthe in twee uur, kom daar ergens anders maar ’ns om…Ook krijg je een prachtig uitzicht over het Deurzer Diep! Zie ook Kampsheide van eindjeomindrenthe.nl voor een gedetailleerde beschrijving. 

Eeuwenoud cultuurlandschap

Kampsheide ligt tussen de es van Balloo en het beekdal van de Drentsche Aa. De omgeving van Kampsheide vormt een stukje Drenthe in het klein. In het gebied zijn alle, voor het Drentse landschap zo kenmerkende, elementen bij elkaar te vinden. Het terrein is rijk aan archeologische bewoningssporen, zoals grafheuvels en restanten van prehistorische akkers (celtic fields). Ook ligt er vlakbij een hunebed. Op Kampsheide is een groot ven en er zijn oude Jeneverbesstruiken aanwezig.

Het ven van Kampsheide

Landgoed Kamps

Het eigenlijke Kampsheide maakte deel uit van Landgoed Kamps. De boerderij Kamps is in oorspronkelijke vorm herbouwd nadat het monumentale pand in 2012 door brand verloren ging. Op Kamps liggen oude akkers met houtwallen die gemaakt zijn om het vee tegen te houden. Al voor 1900 werden deze akkers ingeplant met bos, maar de omtrekken zijn nog goed herkenbaar. Ook de resten van andere middeleeuwse hoeven zijn nog te herkennen, zoals het prachtige esje van Lantinge (punt 8). Het informatiebord bij de parkeerplaats geeft een uitstekende uiteenzetting over de lange historie van dit gebied.

De wandelroute

Wandelroute Kampsheide (Drents Landschap)
Wandelroute Kampsheide (Drents Landschap), start aan de Weg bij de Strengen, Balloo

Zie ook het filmpje op Youtube

Startpunt

Parkeerplaats Kampsheide in Balloo aan ‘De Weg van de Strengen’.

Ontdek Kampsheide