Wandelen - routes

Een concentratie van Drentse oudheden

  • 5 KM
  • 1:30 uur

Dit is een route van het Drentse Landschap. Kampsheide is het oudste terrein van Stichting Het Drentse Landschap, gekocht in 1948. De wandeling gaat door en rond Kampsheide en brengt je langs heideveldjes, kletsnatte stukken heide, een ongelooflijk mooi ven, schitterende jeneverbesstruwelen, strubben, een fraaie es met een hunebed, meer dan vijftig grafheuvels, drasse madelanden in een oud beekdal, oude eikenbossen, beukenbossen en houtwalletjes. Heel Drenthe in twee uur, kom daar ergens anders maar ’ns om…Ook krijg je een prachtig uitzicht over het Deurzer Diep! 

Eeuwenoud cultuurlandschap

Kampsheide ligt tussen de es van Balloo en het beekdal van de Drentsche Aa. De omgeving van Kampsheide vormt een stukje Drenthe in het klein. In het gebied zijn alle, voor het Drentse landschap zo kenmerkende, elementen bij elkaar te vinden. Het terrein is rijk aan archeologische bewoningssporen, zoals grafheuvels en restanten van prehistorische akkers (celtic fields). Ook ligt er vlakbij een hunebed. Op Kampsheide is een groot ven en er zijn oude Jeneverbesstruiken aanwezig.

 Het ven van Kampsheide

Landgoed Kamps

Het eigenlijke Kampsheide maakte deel uit van Landgoed Kamps. De boerderij Kamps is in oorspronkelijke vorm herbouwd nadat het monumentale pand in 2012 door brand verloren ging. Op Kamps liggen oude akkers met houtwallen die gemaakt zijn om het vee tegen te houden. Al voor 1900 werden deze akkers ingeplant met bos, maar de omtrekken zijn nog goed herkenbaar. Ook de resten van andere middeleeuwse hoeven zijn nog te herkennen, zoals het prachtige esje van Lantinge (punt 8). Het informatiebord bij de parkeerplaats geeft een uitstekende uiteenzetting over de lange historie van dit gebied.

 Wandelroute Kampsheide

Zie ook het filmpje op Youtube

 

Startpunt

  • Informatiebord van Het Drentse Landschap in Balloo aan ‘De Weg van de Strengen’.
  • 9458 TC Balloo
  • Nederland
  • 0592 243 223

Knooppunten route

1Startpunt bij informatiebord

Loop terug richting Balloo en sla rechtsaf op de Tumulibosweg

2Tumulibos

Ga aan het eind van het weiland rechtsaf het bos in. De route maakt een rondje door het Tumulibos en gaat vervolgens in dezelfde richting de oude spoorbaan op.

3Boerderij Kamps

Ga op de eerstvolgende kruising linksaf en volg het pad om de boerderij heen.

4Deurzerdiep

Blijf na de boerderij Kamps het pad door het bos volgen. Bij het beekdal van het Deurzerdiep buigt het pad naar rechts.

5Spoordijk

Steek de spoordijk over en volg het fietspad het bosje in

6Kampsheide

Voorbij het weiland neem je het pad links. Bij het infopaneel ga je linksaf over het wildrooster de Kampsheide op.
Je volgt de paaltjes met paarse koppen.

7

Midden op het veld ga je bij de kruising van de paden rechtdoor.

8

Aan het eind van het veld kom je via het wildrooster op een zandpad. Houd op het pad rechts aan.

9Hunebed

Ga linksaf naar het hunebed en neem terug op het pad (afwijkend van de paaltjesroute) niet de eerste, maar de volgende toegang tot het veld.

10

Door het veldje schuin over te steken kom je bij het ven terug op de paaltjesroute. Ga linksaf en loop op de kruising rechtdoor.

11

Aan het eind van het veld sla je linksaf en op de spoordijk ga je opnieuw links. Verlaat de spoordijk via het eerste pad links en ga op het fietspad rechtsaf terug naar het startpunt.