Wandelen - routes

Door het nieuwe Annermoeras

  • 4,5 KM
  • 1:30 uur

Het Annermoeras bij Spijkerboor ligt sprankelend in het zonnetje. Een groep smienten zoekt een geschikte landingsplaats, terwijl de grote zilverreiger het tafereel met enige belangstelling gadeslaat. Een wit paardje komt slungelachtig op ons af in de veronderstelling dat er wel iets lekkers te halen valt. Loop mee door een prachtig stuk ‘nieuwe natuur’ waar twintig jaar geleden eigenlijk nog niemand van kon dromen. Het is een landschap in ontwikkeling waar ieder jaar wel wat nieuws is te zien.

De nieuwe bochten in de Hunze bij Spijkerboor

Dit is een wandeling van Stichting het Drentse Landschap. Honden zijn niet toegestaan vanwege het vee. De paden de kades rond gebied zijn goed begaanbaar. Het schouwpad langs de Hunze tussen punt 5 en 6 kan erg nat zijn of begroeid met hoog gras, dus laarzen zijn aan te raden. Ook per kano is dit gebied vanuit Spijkerboor goed te bereiken; er is bij de brug een speciale aanlegplaats aan de Hunze.

Startpunt

Parkeerplaats Annermoeras, Spijkerboor, ten zuiden van de brug over de Hunze

Coordinaten

53°04’32.8″N 6°45’50.2″E

Knooppunten route

1Parkeerplaats ten zuiden van de Hunze

Vanaf parkeerplaats brug over Hunze oversteken.

2Veenweg

Op kruising weg LA, Veenweg. Weg maakt haakse bocht. Einde Veenweg weg LA, Broekdijk.

3

Meteen buiten dorp paadje LA. N.B. Het pad ligt rechts van het paardenweitje en de sloot. Aan het eind van het paadje zie je een landhek

4

Einde pad via klaphek op kade pad RA.

5Bruggetje over de Hunze

Na gaswinningslocatie via bruggetje naar overkant Hunze. Neem daarna schouwpad LA.

6

Na klaphek RA pad over kade volgen. Kade maakt haakse bocht naar links.

7

Op dit punt kun je LA gebied inlopen naar de Hunzemeander bij het bruggetje. Daarna teruglopen en route vervolgen over kade. N.B. Dit uitstapje is alleen mogelijk buiten het broedseizoen (15 maart tot 15 juni).

8Terug naar af

Ter hoogte van doorgaande weg maakt kade haakse bocht naar links. Pad volgen terug naar het startpunt.

Routekaartje Annermoeras

Achtergrondinformatie

Op 20 maart 1995 presenteerden Stichting Het Drentse Landschap, het Groninger Landschap en het Wereld Natuur Fonds hun Hunzevisie. De Hunzevisie was het resultaat van een onderzoek naar de kansen van het gebied. Was het mogelijk om in het Hunzedal met grootschalige natuurontwikkeling iets terug te krijgen van de natte natuur van vroeger met haar groenlanden, moerassen en broekbossen? De Hunzevisie liet zien dat het Hunzedal zich goed voor zo’n ontwikkeling zou lenen. Extra gunstig was het dat op veel plekken in het dal kwelwater van goede kwaliteit afkomstig van de Hondsrug naar het oppervlak kwam.

Annermoeras

Het Hunzegebied als natuurontwikkelingsgebied verraste velen. De mogelijkheden die de natuurorganisaties voor het veenkoloniale gebied zagen, kwam hen dan ook nogal theoretisch voor. Toen in december 1993 ruim 23 hectare bij het Annermoeras onder de hamer kwam, besloot Het Drentse Landschap te laten zien dat het haar serieus was met haar plannen en ging meebieden op de veiling. Voor het tegenwoordig onbegrijpelijk lage bedrag van 7000 euro per hectare – tegenwoordig ligt de prijs minstens zes keer zo hoog – werd de stichting eigenaresse van haar eerste grond in het Annermoeras. Later kwamen daar de twee oude Hunzemeanders bij die sinds de ruilverkaveling eigendom waren van Staatsbosbeheer.

Het Annermoeras