Fietsen - routes

App route Veen in Zuidoost Drenthe

De mens in het veen

Het uitgestrekte veengebied, het voormalige Bourtanger veen, groeide aan de voet van de Hondsrug. En sterker nog, het overwoekerde zelfs de lagere delen er van. Hele stukken van de Hondsrug liggen begraven onder een dik veenpakket.

Het veengebied was lange tijd een ondoordringbaar moeras en had in die zin ook een belangrijke functie als verdedigingslinie aan de oostzijde van ons land. Maar het heeft meerdere functies gehad. De eerste bewoners, die zich over de Hondsrug begaven, zullen in het veen veel waterwild hebben bejaagd. Later bleek gedroogde veen uitstekend bruikbaar te zijn als brandstof. En toen ook die functie weer verdween, werden weer andere toepassingen benut. Zo werd de turf in de Fijnfabriek vermalen en over grote afstanden verhandeld als strooisel in paardenstallen. En zelfs nu nog staat in Klazienaveen de Norit fabriek waar actieve koolstof uit het veen wordt gewonnen.

 

De fietsroute neemt u mee in een circel rond Klazienaveen, langs de verschillende plekken waar nog steeds zichtbaar is dat de mens door de eeuwen heen steeds nauw verbonden was met het veen.

 

De fietsroute staat in de app annodrenthe.nu.

  1. Download de app en log in. Dit kan ook via facebook
  2. Log in op de website of via je smartphone. De inloggegevens kun je voor beide gebruiken.
  3. Kijk bij ‘routes’ of ‘kanalen’ en kies een route die je wilt volgen.
  4. Heb je een route gekozen? Klik dan op ‘info’ of ‘start’ rechtsboven in je scherm. Download alvast de media. Via Wifi gaat dit het beste.
  5. Nu alle media gedownload is, kun je de route starten wanneer je je binnen een straal van 1 km vanaf het startpunt van de route bevindt.
  6. We raden je aan om energiebesparende maatregelen te nemen op je smartphone tijdens een route: schakel wifi en bluetooth uit, sluit andere openstaande apps uit, stel de helderheid van je beeldscherm lager in. De batterijduur zal op deze manier langer zijn, zodat je gerust de route kunt voltooien.
  7. Veel plezier tijdens je gekozen route!

Startpunt

  • Berkenrode 4,
  • 7884 TR Barger-Compascuum
Deel dit: