Wandelen - routes

App route De Veenbrand in Valthermond

 • 10 km
 • 2 uur

In mei 1917 was er een staking van veenarbeiders aan de gang. Door de Eerste Wereldoorlog werd er geen steenkool meer ingevoerd en turf werd steeds belangrijker. De veenbazen profiteerden daar van, maar de veenarbeiders wilden er ook beter op worden. Maar op 21 mei brak er een grote veenbrand uit en alles werd opzij gezet. Het vuur werd op leven en dood bestreden. Echter, er kon niet voorkomen worden dat een groot deel van Valthermond verwoest werd en mensen om het leven kwamen.

Deze wandelroute is een bezoek meer dan waard!

De wandeling staat in de app annodrenthe.nu.

 1. Download de app en log in. Dit kan ook via facebook
 2. Log in op de website of via je smartphone. De inloggegevens kun je voor beide gebruiken.
 3. Kijk bij ‘routes’ of ‘kanalen’ en kies een route die je wilt volgen.
 4. Heb je een route gekozen? Klik dan op ‘info’ of ‘start’ rechtsboven in je scherm. Download alvast de media. Via Wifi gaat dit het beste.
 5. Nu alle media gedownload is, kun je de route starten wanneer je je binnen een straal van 1 km vanaf het startpunt van de route bevindt.
 6. We raden je aan om energiebesparende maatregelen te nemen op je smartphone tijdens een route: schakel wifi en bluetooth uit, sluit andere openstaande apps uit, stel de helderheid van je beeldscherm lager in. De batterijduur zal op deze manier langer zijn, zodat je gerust de route kunt voltooien.
 7. Veel plezier tijdens je gekozen route!

Startpunt

 • Zuiderdiep 22
 • 7876 AA Valthermond,
 • Nederand
Deel dit: