Wandelen - routes

App route Rolde Kunstenaarsdorp

 • 4 km
 • 2 uur

Rolde kunstenaarsdorp

Rolde lag van oudsher aan de hoofdroute in noord Nederland van Groningen naar het westen en zuiden van Nederland en naar Duitsland. Tot de 18de eeuw was Rolde het kerkelijk en bestuurlijk centrum van Drenthe. Het wegvallen van deze functies heeft  ervoor gezorgd dat veel van de omgeving (natuur en landschap) behouden zijn. Het was ook een plaats met veel logementen en herbergen.

Halverwege de 19de eeuw werden steeds meer wegen verhard en werd Assen het bestuurlijk centrum van Drenthe. De weg over Assen werd steeds beter begaanbaar.Eind jaren 60 van de 19de eeuw werd de spoorweg naar Groningen over Assen aangelegd. Het station van Assen ligt 6 km van Rolde. Hiermee werd Rolde met zijn relatief goede verblijfsvoorzieningen en makkelijk bereikbaar een aantrekkelijke plaats om langduriger te bezoeken of op vakantie te gaan. Veel kunstschilders kwamen per trein naar Rolde en kwamen op die manier in aanraking met het oude gevoel van Nederland.

De route

De route bestaat uit twee rondjes en start bij de kerk. Je krijgt informatie over de schilders die er geleefd hebben en het leven in Rolde  in circa 1880. start de route richting Asserstraat.

De wandeling staat in de app annodrenthe.nu.

 1. Download de app en log in. Dit kan ook via facebook
 2. Log in op de website of via je smartphone. De inloggegevens kun je voor beide gebruiken.
 3. Kijk bij ‘routes’ of ‘kanalen’ en kies een route die je wilt volgen.
 4. Heb je een route gekozen? Klik dan op ‘info’ of ‘start’ rechtsboven in je scherm. Download alvast de media. Via Wifi gaat dit het beste.
 5. Nu alle media gedownload is, kun je de route starten wanneer je je binnen een straal van 1 km vanaf het startpunt van de route bevindt.
 6. We raden je aan om energiebesparende maatregelen te nemen op je smartphone tijdens een route: schakel wifi en bluetooth uit, sluit andere openstaande apps uit, stel de helderheid van je beeldscherm lager in. De batterijduur zal op deze manier langer zijn, zodat je gerust de route kunt voltooien.
 7. Veel plezier tijdens je gekozen route!

Startpunt

 • Kerkbrink 5, 9451 AL Rolde
 • 9451 AL Rolde
Deel dit: