Hunzebos 3D

UNESCO Geopark De Hondsrug en Staatsbosbeheer (De Hondsrug) hebben het initiatief genomen tot een toeristisch project op de Hondsrug bij Exloo. Dankzij een subsidie verstrekt door de Leader groep Zuidoost Drenthe was het mogelijk om dit project te realiseren.

Het project is kortgeleden opgeleverd en officieel geopend in het bijzijn van burgemeester Jan Seton en talloze schoolkinderen. Doel van het project was het op een aantrekkelijke wijze onder de aandacht brengen en beleefbaar maken van de natuur en het geologische, archeologische en landschappelijke verhaal in en rond Exloo, met nadruk op de ijstijden. De Hondsrug bij Exloo is het kloppend hart van UNESCO Geopark de Hondsrug, waar enkele van de hoogtepunten van het Geopark (o.a. het Hunzebos en de Leewal) zijn gelegen.

De routes zijn aangelegd in en rond het Hunzebos, een 50 ha groot bosterrein net ten zuiden van Exloo, eigendom van de gemeente Borger-Odoorn en Staatsbosbeheer. Het Hunzebos is een gevarieerd en heuvelachtig bos met een rijke natuur en verschillende sporen uit de ijstijd, alsmede een hunebed en andere archeologische overblijfselen (zie kaartje 1).

Projectomschrijving

Het Hunzebosproject heeft tot doel het zichtbaar en beleefbaar maken van het rijke landschap rondom Exloo en hoe het in de ijstijden is gevormd. Voor kinderen is er een speelroute aangelegd waar ze al spelend kennis kunnen maken met het landschap. Voor geïnteresseerden van jong tot oud is er ook een tijdreisroute aangelegd, waar bezoekers al wandelend door het landschap kennis kunnen opdoen van de ijstijden en de rijke culturele historie. Door gebruik te maken van een combinatie van traditionele en moderne media kunnen verschillende fasen van de wordingsgeschiedenis van het landschap worden beleefd. De routes zijn ontworpen en aangelegd in samenwerking met plaatselijke scholen en ondernemers. De uitvoering is gerealiseerd door een gerenommeerd bureau met een bewezen track-record van vergelijkbare projecten.

Doelgroepen

Het Hunzebos3D project is erop gericht door middel van twee wandelroutes de interesse te wekken van:

 1. Kinderen (Speelroute SabeltandTijgerspoor, 2-3km) en
 2. Gemengd oudere kinderen/volwassenen (Belevings- en wandelroute Leewal Tijdreisroute +/- 7 km).

De routes overlappen voor een klein deel (zie kaartje 2). Doel is het beleven van (de geschiedenis van) het landschap, zonder dat daarvoor storende ingrepen in het landschap worden gedaan, De nadruk moet liggen op de ijstijden en de prehistorie van het gebied. Het begin en eindpunt van de routes bevindt zich bij voorkeur bij een horecagelegenheid. De route moet zowel vanuit het dorp Exloo, de parkeerplaats bij zwembad De Leewal als vanuit Villapark Puur Exloo/ landgoed Hunzebergen gestart kunnen worden.

De twee te ontwerpen routes

Op kaartje 2 zijn de twee de twee belevingsroutes aangegeven.

 1. De kinderspeelroute of  “Sabeltandtijgerspoor” is aangelegd in het Hunzebos, een gevarieerd terrein, makkelijk toegankelijk vanuit Villapark Puur Exloo/ Hunzebergen en vanuit de parkeerplaats bij de Leewal. De kinderspeelroute bestaat uit een serie “speel-aanleidingen” en speelse uitdagingen, waarmee kinderen op een actieve manier kennis kunnen maken en bezig zijn met het Hondsrug landschap.
  • Bij de kinderspeelroute komen activiteiten voor als kabelbaan, touwslingeren, schuilhutten bouwen, door een hol kruipen, over boomstammen klauteren etc. In totaal zo’n 11 activiteiten.
  • De kinderen moeten vies (kunnen) worden!
  • Het geheel moet een natuurlijke uitstraling hebben (geen kermis!).
  • Voor de kinderroute is een aparte route in de app o9ntwikkeld met een belevingsverhaal. Daarnaast kunnen onderdelen uit de Belevingsroute ook hier gebruikt worden.
Kaartje 1: Het Sabeltandtijgerspoor in het Hunzebos
 1. Het doel van de “Belevingsroute” is het ervaren van het ijstijdlandschap, de cultuurhistorie en de natuur van het gebied door middel van moderne communicatie middelen (tijdsbalk, downloadable app met augmented reality,). Allerlei processen uit de ijstijden hebben hier het landschap gevormd en bijgedragen aan de historie. We hebben gebruik gemaakt van een combinatie van conventionele middelen (bijvoorbeeld de Tijdsbalk) en “3D/virtual reality” en/of “augmented reality” waarbij scenes met uitleg uit het verleden door middel van apps, smartphones en Ipads worden geprojecteerd op de hedendaagse achtergrond.
Kaartje 2: De Leewal Tijdreisroute

Innovatie

De belevingsroutes moeten voor het moderne publiek aantrekkelijk zijn en daarom is bij de realisatie van de belevingsroute en de kinderspeelroute naast conventionele speelsituaties ook van de modernste (digitale) middelen gebruik gemaakt, zoals augmented- of virtual reality in combinatie met een app. Door een spel element toe te voegen is de aantrekkelijkheid vergroot. De nadruk ligt op een duurzame uitvoering, bijvoorbeeld door het toepassen van groene materialen.

Uitvoering

De Uitvoering is gegund aan een combinatie van bedrijven, waaronder VRO-OWL, Acacia Robinia en Verhaal van de Plek.

Een van de speelinstallaties geleverd door Acacia Robinia

Hunzebos Project Werkgroep

De coördinatie van het project, inclusief de selectie van het uitvoerende bureau, is uitgevoerd door de werkgroep bestaande uit:

 • Gemeente Borger-Odoorn, Dirkjan Haan
 • UNESCO Geopark de Hondsrug, Cathrien Posthumus, Wytse Sikkema
 • Staatsbosbeheer De Hondsrug, Willem van Ark, Martijn Harms

De lead-partner en eerste aanschrijfpunt is de Hondsrug Unesco  Geopark.