Ideeën voor arrangementen

De arrangementen zijn per thema gerubriceerd. Ze zijn uiteraard te koppelen zodat u zelf een arrangement kunt samenstellen.

Expeditie IJstijden

Bezoek expeditiepoort ijstijden en prehistorie Geopark de Hondsrug bij het Hunebedcentrum in Borger. Hier is tevens de grootste keientuin van Nederland te zien.

Bezoek aan de hotspots van het geopark (zie ook de website van het geopark en het bijbehorende boekje):

 1. De Duunsche Landen bij Spijkerboor. Dit is een restant uit de Saaleijstijd. In de smeltfase aan het eind ontstond er een brede rivier. Door wind is later het zand uit de bedding gaan waaien tot duinen. Dit is wat je hier ziet. Er is een wandeling te maken (zie ook boekje geopark en website)
 2. Kymmelsberg bij Anloo. Een zandduin opgewaaid in duizenden jaren tot een flinke heuvel. Prachtig om vanaf hier de Drentsche Aa te bekijken.
 3. Hier vind je restanten uit meerdere ijstijden. Dit is prima te combineren met het thema prehistorie.
 4. Dit is tevens een aardkundig monument van de provincie Drenthe. Op dit terrein bij Drouwen is een wandeling te maken die u door het gebied voert. Het is een stuifzandgebied.
 5. Buunerbult tussen Buinen en Borger. Dit is een hooggelegen plek waar aan het eind van de Saaleijstijd het smeltwater een gat heeft geslagen in de Hondsrug en er doorheen is gestroomd. Dit heet het Voorste Diep (bij Borger goed te zien). Dit is de plek waar het smeltwater door de Hondsrug heen is gebroken. Op de weg van Borger naar Ees is aan de linkerkant een klein stroompje met een infobord te zien waar er meer over te lezen is.
 6. Achter bungalowpark Land van Bartje in Ees ligt de zogenaamde gletsjerkuil. Het is eigenlijk een pingoruine ontstaat in de laatste ijstijd.
 7. Tussen Exloo en Odoorn ligt aan de linkerkant een heuvel bij een heideveld. Dit is de Leewal (waar ook het zwembad naar genoemd is). Is het een opgewaaide heuvel of een esker uit de Saaleijstijd?
 8. Hunzebos tussen Exloo en Odoorn. Als u de auto parkeert bij het zwembad de Leewal kunt u een mooie wandeling maken door het Hunzebos waar u veel ijstijd en prehistorische overblijfselen ziet.
 9. Hier ligt de grootste steen van Drenthe (55 ton).
 10. Oosterbos bij Nieuw Dordrecht. Hier ligt een zeer grote steen die in de ijsmassa tijdens de ijstijd uit elkaar moet zijn gevallen. Het is de enige in zijn soort. U kunt parkeren aan de Streek bij het Oosterbos bij Klazienaveen.
 11. Bargerveen bij Zwartemeer. Een van de weinige locaties in Drenthe waar nog echt hoogveen is te zien. In het Bargerveengebied is een keientuin ingericht.
 12. Appelbergen bij Haren. In dit gebied liggen veel ijstijdverschijnelen waaronder een pingoruine. Op de website van geopark is een wandeling te downloaden (deze hotspot staat niet in het boekje)
 13. Besloten Venen. Tussen Noordlaren en Glimmen liggen de Besloten Venen. Het gebied is het resultaat van een bijzonder verschijnsel uit de voorlaatste Saale-ijstijd. Geologen noemen het een doorbraakdal. (deze hotspot staat niet in het boekje wel op de website)

Overige interessante ijstijdlocaties:

Steilrand bij Donderen. Vlakbij Donderen ligt een aardkundig monument. Hier is een bodemprofiel te zien met daarin drie ijstijden. U ziet in het profiel van 2 meter diep allerlei structuren die het verhaal van 300.000 jaar ijstijden laat zien. Er staat een informatiebord bij. Meer informatie hierover zie http://www.nemokennislink.nl/publicaties/300-000-jaar-in-drie-meter-bodem

Mekelermeer tussen Gees en Nieuw Balinge. Dit is een prachtig voorbeeld van een pingoruine uit de laatste ijstijd. Zie http://www.provincie.drenthe.nl/onderwerpen/natuur-milieu/bodem/aardkundige-waarden/mekelermeer/

U kunt naast de vele bezoekplekken, wandel en fietsmogelijkheden ook zelf iets doen met het thema ijstijden. Zoals

 • Doe een ijsje voor kinderen bij het arrangement
 • Biedt een mammoetburger aan op het menu
 • Maak een ijstijdenwandeling met een ijsje toe
 • Met keien is veel te doen. Bijv. keigooien, keiwerpen, keien verplaatsen, maak een minihunebed, highland-games (steenwerpen, boomstamgooien, keirollen enz)
 • Doe iets met zand
 • een arrangement met de zandstrooiboerderij in Schoonebeek,. Hier kunt u zelf een patroon leren maken met zand zoals dat vroeger in Drenthe gebeurde.
 • Maak zandgebak
 • Maak zandsculpturen
 • Maak een mega zandbak met keien erin.
 • Duiken in de Hondsrug. Er zijn een aantal plekken waar u kunt duiken in de Hondsrug, dus letterlijk duiken in de geologische geschiedenis van Drenthe. Bijv. http://www.duikcentrumhetveenmeer.nl/
 • Mammoetkleurplaten (beschikbaar via het Hunebedcentrum)

 

Expeditie Prehistorie

Bezoek Hunebedcentrum/Expeditiepoort ijstijden en prehistorie Geopark de Hondsrug, grootste keientuin van Nederland, Oertijdpark (150.000 jaar geschiedenis) en grootste hunebed van Nederland.

Bezoek aan de hotspots van het Geopark (zie ook de website van het Geopark):

 1. Vindplaats meisje van Yde bij Yde, hier is een wandeling te maken
 2. Strubben Kniphorstbosch bij Anloo (grootste archeologische monument van Nederland, er zijn hier diverse wandelingen te maken langs tal van grafheuvels, hunebedden, bomkraters, een galgenberg en meer.
 3. Balloerveld bij Balloo. Hier ligt een schat aar archeologische monumenten zoals grafheuvels, een hunebed en middeleeuwse karrensporen. Het gebied is te fiets en al wandelend te bezoeken. Tevens is er een schaapskooi met kudde.
 4. Kampsheide bij Balloo. Dit gebied is al wandelend of fietsend te bezoeken. Er liggen grafheuvels, een pingoruine, een hunebed en een heidegebied.
 5. Hunebedden bij Rolde. Achter de kerk liggen twee hunebedden. In de directe omgeving liggen er nog meer.
 6. Hunebed Borger. In Borger naast het Hunebedcentrum ligt het grootste hunebed van Nederland. In de directe omgeving liggen er nog veel. Via wandel en fietsroutes die starten bij het Hunebedcentrum kunnen bezoekers veel archeologische schatten in de omgeving van Borger bezoeken.
 7. Eppiesbergje bij Valthe. Dit is een mooie opvallende grafheuvel. Ooit lag er een heel lint van grafheuvels op de Hondsrug (langs de oude weg). Dit is enige die er nog van over is. IN het boekje over prehistorie van Geopark de Hondsrug staat een wandelroute beschreven.
 8. Langgraf bij Emmen. Bij binnenkomst van Emmen vanuit Klijndijk zie je aan de rechterkant een bosje met daarin het enige langgraf van Nederland. Het zijn eigenlijk twee hunebedden met een grote stenenkrans er omheen.
 9. Veenweg Nieuw Dordrecht. Aan de Heerenstreek bij de ingang van het Oosterbos ziet u een bord met daarop informatie over de prehistorische veenweg die hier is gevonden. Een restant ligt in de expeditiepoort van het Veenpark in Barger Compascuum. Er is een wandeling te maken in het Oosterbos.
 10. Prinses van Zweeloo. In Zweeloo is een bijzonder graf gevonden uit de middeleeuwen. Niet ver van het kerkje van Zweeloo staat een bord op de es waar de prinses gevonden is. In het boekje over de prehistorie van Geopark de Hondsrug staat een route beschreven.
 11. Sleenerzand tussen Schoonoord en Sleen. Op de parkeerplaats van Rijmaaran (verhuur van huifkarren en manege) kunt u starten met een wandeling door een gebied met een interessant hunebed (de Papeloze Kerk – deze is half gerestaureerd door professor van Giffen).
 12. Noordlaarderbos bij Noordlaren. In dit gebied zijn wandelingen te maken. U ziet hier hunebedden, grafheuvels en karrensporen. Bij de kruising van de Pollseweg en de Duinweg bij Noordlaren start een wandelroute van Natuurmonumenten door het Noordlaarderbosch en het zuidelijk ervan gelegen natuurgebied De Vijftig Bunder. Op de site van geopark de hondsrug is de wandelroute te downloaden ( deze hotspot staat niet in het boekje)

In het Hondsruggebied liggen 47 hunebedden waar mensen terecht kunnen voor een bezoek. Meer informatie over hunebedden en hun locaties zie http://www.hunebeddeninfo.nl/

Bij Orvelte ligt een nagebouwde boerderij uit de ijzertijd. Zie http://www.denblauwenswaen.nl/geschiedenis/levende-geschiedenis/openlucht-musea/ijzertijdboerderij/

Nog wat ideeen:

 • Ga prehistorische broodjes bakken (deeg op een stok in het vuur)
 • Ga spannende verhalen vertellen bij het kampvuur
 • Doe iets met Oek. Het Hunebedcentrum heeft Oek ontwikkeld. Een jongetje van 6 jaar die allerlei avonturen beleefd. Er is veel materiaal beschikbaar zoals kleurplaten, vertelboeken enz.
 • Je kunt op de menukaart iets prehistorisch zetten zoals een hunebedbroodje, steenbroodje enz.
 • Steengrillen
 • Maak een prehistorische speeltuin (met natuurlijke materialen)
 • Bij Ina Damming in Annen is het mogelijk om een Oerwellness te doen waaronder een hotstone therapie met Drentse zwerfstenen. Zie http://www.inadamming.nl/

 

Expeditie Veen

Een bezoek aan de expeditiepoort in het Veenpark (gratis toegankelijk, zit in entreegebouw). Door het kopen van een kaartje kunt u ook het Veenpark zelf bezoeken. U krijgt hier een beeld van het leven in de tijd van de veenontginning. Ook is er nog een natuurlijk stuk veen waar u kunt wandelen of met een treintje doorheen kunt rijden. Ook wordt hier nog af en toe veen afgegraven op oude wijze. www.veenpark.nl

Museumcollectie Brands in Nieuw Dordrecht. Hier ligt een schat aan gegevens over het leven in het veen. Jans Brands heeft in zijn leven vele objecten verzameld. In dit museum zijn de verhalen achter de objecten te zien. Zie http://www.collectie-brands.nl/

Het Bargerveengebied tussen Zwartemeer, Klazienaveen en Weiteveen is een van de laatste hoogveengebieden in Nederland. Een prachtig natuurgebied met meerdere wandelingen en fietstochten. Tevens is hier een schaapskudde en een vogelkijkhut. Zie https://www.staatsbosbeheer.nl/natuurgebieden/veenland

In het Smalspoormuseum in Erica is een groot aantal treinen te zien die in de afgravingstijd werden gebruikt om de turf af te voeren. Er zijn gelukkig een flink aantal bewaard gebleven. U kunt ze niet alleen zien maar u kunt er ook een ritje in maken. Zie http://www.smalspoorcentrum.nl/

Het VanGoghmuseum in Nieuw Amsterdam neemt u mee in de wereld van de kunstenaars die werden aangetrokken door de armoede in de veengebieden. Het heeft mooie schilderijen opgeleverd. Van Gogh is daarbij het icoon. Zie. http://www.vangogh-drenthe.nl/

Bezoek aan de hotspots van het Geopark (zie ook de website van het Geopark):

 1. De dorpskerk van Zuidlaren. Deze kerk is gemaakt van zogenaamde kloostermoppen. Dit is mooi te combineren met een dorpswandeling door Zuidlaren of een wandeling of fietstocht naar het Zuidlaardermeer (bijv. een rondje Zuidlaardermeer). Ook is het zeer de moeite waard om een combinatie te maken met Molen de Wachter die even verderop ligt (zie http://www.dewachter.nl/wordpress/extra-activiteiten-bij-de-wachter-in-2016-2/). Er bestaat ook een mogelijkheid om een rondvaart te maken over het Zuidlaardermeer. De boot vertrekt niet ver van de kerk (vlakbij Molen de Wachter).
 2. Cafe ’t Keerpunt in Spijkerboor. Spijkerboor ligt in het Hunzegebied, daar waar de turf werd getransporteerd met boten richting Groningen. Vanuit het Cafe is het eenvoudig om te wandelen naar het natuurgebied de Hunze. Vlakbij is ook een mogelijkheid om met kano het natuurgebied de Hunze te verkennen.
 3. Schippers van de Vlonest. Een wandeling in het Hunzegebied. Dit is prima te koppelen met het Letterboxenspel. Meer informatie over dit spel of over kanoverhuur zie  http://www.breelandrecreatie.nl/ 
 4. Vervenershuis in Valthermond. Aan het Zuiderdiep nummer 22 in Valthermond staat een huis dat het leven in de tijd van de vervening laat zien. Er is een klein museum in gevestigd. Zie voor meer informatie www.kiekopdemond.nl)
 5. Oranjekanaal in Schoonoord. Dit kanaal is dwars door het Hondsruggebied gegraven. Het heeft nooit goed gefunctioneerd maar heeft wel een mooi kanaal met een mooie begroeing opgeleverd. Als u in Schoonoord de restanten van de veengeschiedenis op zoekt dan is het zeer de moeite waard om dit te combineren met een bezoek aan het openluchtmuseum Ellert en Brammert ( http://www.ellertenbrammert.nl/). In het boekje over veen van Geopark de Hondsrug (en de website) staat een wandelroute beschreven.
 6. Smalspoormuseum en Turfstrooiselmuseum aan het Dommerskanaal in Erica. Hier is de geschiedenis van het veen goed terug te zien, zowel in het transport als in de verwerking. Zie http://www.smalspoorcentrum.nl/. De turfstrooiselfabriek is te bezoeken.
 7. Veenloopcentrum Weiteveen. In Weiteveen is in het oude kloostercomplex een bezoekerscentrum geopend waar het verhaal over het veen rondom Weiteveen wordt verteld. U kunt hier met een gids door het veen wandelen – u kunt hier het zogenaamde veenlopen meemaken. Zie http://www.veenloopcentrum.nl/
 8. Koppelsluis bij het Oosterbos in Nieuw Dordrecht. Een aantal jaren geleden is een nieuw stuk kanaal geopend tussen Erica en Ter Apel. Langs het kanaal is een fietspad aangelegd en zijn er landart projecten met zwerfkeien tot stand gekomen. Omdat de Hondsrug hier behoorlijk in hoogte verschilt moest er een speciaal sluizencomplex worden aangelegd. Naast het sluizen is een theetuin waar u een kopje thee of koffie kunt halen.
 9. Collectie Brands in Nieuw Dordrecht. Zie ook de informatie hierboven.
 10. Paterswoldse Meer. Historische vereniging Old Go uit Haren heeft een 2,5 kilometer lange fietsroute door het beekdal van de Drentsche Aa gemaakt. Deze route voert onder andere over de Hoornsedijk en langs het Paterswoldse Meer en Sassenhein bij Haren. Deze is te downloaden via www.geoparkdehondsrug.nl 

Andere ideeën:

Breng eens een bezoek aan het Turfcafe bij Schoonebeek. Zie http://www.turfcafe.nl/

Maak eens tocht door de kanalen met de Snikke. Zie http://www.snikke.nl/groepsvaarten/arrangementen/

Expeditie Natuur

In het hele Hondsruggebied zijn tal van mooie natuurgebieden te vinden. Er is een enorme variatie te vinden in soorten natuur: bijv. de bossen op de Hondsrug, de meren in het noorden, het Drentsche Aa gebied, de Hunze, Geeserstroom en andere beekdalen, het Hoogveengebied in Zuidoost Drenthe en het Hunzegebied. Ieder gebied kent zijn eigen dynamiek en fauna en flora. Op de sites van Staatsbosbeheer, het Drentse Landschap en Natuurmonumenten zijn veel gebieden met  specifieke informatie te vinden. Overal zijn wandelingen en fietstochten te maken.

In het Drentsche Aa gebied bij Anloo ligt het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer, het Homanshof. Hier is tevens informatie te vinden over de natuur in het hele Hondsruggebied. Ook is hier een theehuis waar u thee en koffie is te krijgen. Deze is beperkt open. Zie https://www.staatsbosbeheer.nl/natuurgebieden/drentsche-aa/bezienswaardigheden/homanshof  Vanuit het Homanshof zijn meerdere wandel-en fietsroutes te maken.

Bezoek aan de hotspots van het Geopark (zie ook de website van het Geopark):

 1. Zuidlaardermeer. Rondom dit gebied zijn veel plekken waar een prachtige natuur is te bewonderen. U krijgt een mooi overzicht door het Rondje Zuidlaardermeer te fietsen (inclusief een oversteek met een pondje).
 2. Elzemaat bij Eexterveen. Dit gebied van het Drentse Landschap is zogenaamde ‘nieuwe natuur’. De Hunze slingert er weer zoals vanouds. Via de site van het Drents Landschap zijn meerdere fiets- en wandelroutes te downloaden die u door dit gebied voeren.
 3. Strubben Kniphorstbosch bij Anloo. Dit gebied is zowel qua natuur als archeologisch als geologisch interessant. Er is van alles te zien. Het is uitgeroepen tot grootste archeologische monument van Nederland. Er zijn meerdere wandelingen te maken (u kunt vanuit het bezoekerscentrum in Anloo (het Homanshof) meerdere wandelingen in het gebied maken.
 4. Balloerveld. Dit gebied bij Balloo is zowel qua natuur als qua archeologie en geologie interessant. Er zijn meerdere wandelingen en fietstochten te maken vanuit verschillende parkeerplaatsen. Er is tevens een schaapskooi met kudde.
 5. Deurzerdiep bij Deurze. Dit is mooi startpunt van fiets- en wandeltochten in het Drentsche Aa gebied. Een voorbeeld van een mooie wandelroute zie http://www.drentscheaa.nl/documents/documenten/2016-historische-achtergrondinformatie-drentsche-aa-wandelroute-rond-het-deurzerdiep-versie-0-2-d-d-.pdf. Ook in het boekje van Geopark de Hondsrug en de website staat een route.
 6. Het Amerdiep. Bij Amen in het Drentsche Aa gebied is een route te maken langs het riviertje. Dit is in de vorm van een acht te wandelen (dus eigenlijk twee routes van 4 kilometer die aan elkaar gekoppeld kunnen worden). Het begint bij het Amer cafe.
 7. Grolloerveen. Vlakbij Grolloo ligt een mooi natuurgebied met prachtige wandelingen en fietstochten. In het gebied liggen ook maar liefst meer dan 40 pingoruines.
 8. De Holmers bij Elp is een hersteld natuurgebied met een mooie uitkijkheuvel.
 9. ’t Nije Hemelriek ten westen van Gasselte. In dit gebied zijn tal van wandelingen en fietstochten te maken. Er is tevens een restaurant en een waterplas om in te zwemmen.
 10. De Tweelingen bij Schoonloo. In dit gebied zijn meerdere wandelingen te maken (vanaf parkeerplaats tussen Schoonloo en de Kiel).
 11. Odoornerdennen. Tussen Exloo en Odoorn zijn meerdere parkeerplaatsen vanwaar diverse wandelroutes lopen. Het gebied is een combinatie van bos en heidegebieden. In de gebieden liggen diverse archeologische sporen, zoals grafheuvels, hunebedden en meer.
 12. Schapenpark Odoorn. Niet ver van Exloo en Odoorn ligt het Schapenpark. Daar vlakbij ligt het restaurant Poolshoogte, een prachtige plek om te vertoeven (zie ook http://www.poolshoogte.nl/. Op de parkeerplaats bij Poolshoogte beginnen meerdere wandelingen in het gebied. U kunt hier ook een uitkijktoren beklimmen en prachtig uitkijken over het bossengebied van de Hondsrug.
 13. Oud Aalden. In eerste instantie denk je hier aan prachtige oude boerderijen maar vanuit hier zijn ook mooie wandel-en fietstochten in de omgeving te maken. Hier ziet u de oude boerencultuur met de bijbehorende cultuurnatuur. U kunt dit bezoek tevens combineren met een lunch in de beroemde pannenkoekenboerderij het Hoes van Hol-An (zie http://www.pannenkoekboerderij.nl/)
 14. Emmerdennen. In Emmen niet ver van het Scheperziekenhuis liggen de Emmerdennen. Ooit aangelegd om het vele stuifzand tegen te houden is het nu een mooi wandelgebied door de bossen. U ziet de vele heuvels (de oude stuifzanden). Ook ligt er een mooi hunebed in het bos.
 15. Bargerveen. In het Bargerveen tussen Zwartemeer, Klazienaveen en Weiteveen ziet u een van de laatste restanten hoogveen in Nederland. Er zijn vanuit de verschillende parkeerplaatsen diverse wandelingen te maken. Ook zijn er meerdere fietstochten te maken (onder andere ook naar het aanliggende Duitse natuurgebied). Bij de parkeerplaats het dichtst bij Zwartemeer is een vogelkijkhut ( zie ook https://www.staatsbosbeheer.nl/natuurgebieden/veenland)
 16. Oostpolder aan het Zuidlaardermeer. U bereikt de Oostpolder over de dijk vanaf het pittoreske haventje naast de kerk van Noordlaren.  Via de Oostpolder kunt u zich ’s zomers met een fietspontje zelf het Drentsche Diep overzetten naar de oostkant van het Zuidlaardermeer. In het gebied liggen meerdere vogelgebieden waaronder de Oost- en Onnerpolder. Vlakbij de Oostpolder ligt een vogelijkhut. Zie http://www.groningerlandschap.nl/natuur/zuidlaardermeergebied/oost-en-onnerpolder/

Andere ideeën:

Voor meer informatie over bevers kunt u naar het infocentrum Egberts Lent van het Drents Landschap in Spijkerboor (http://www.drentslandschap.nl/objecten/informatiecentrum-egberts-lent)

Kijk ook eens op de website van het Nationaal Park Drentsche Aa. Daar staan tal van ideeen op. Zie http://www.drentscheaa.nl/documents/home.xml?lang=nl

Maak eens een wandeling via het netwerk van de Geopark Wandelcafe’s. Zie http://www.geoparkdehondsrug.nl/nl/p/nieuws/nieuw-initiatief-geopark-wandelcafes/

Huur voor een groep eens een natuurgids in. Bijv. Kees Boele of een van zijn collega’s van Natuurpresentaties. Zie http://www.natuurpresentaties.nl/

Ga eens met een boswachter op pad. Op de site van Staatsbosbeheer staat hoe dat kan (via een van de vele activiteiten die wordt aangeboden). Zie https://www.staatsbosbeheer.nl/activiteiten

Stichting het Drentsche Landschap organiseert veel activiteiten op jaarbasis. Daar kan een ieder zich voor inschrijven. Zie http://www.drentslandschap.nl/activiteiten

Bezoek ook eens een van de vele gebieden van het Drents Landschap zoals het Drouwenerzand, Gasterse Duinen, de Palms, Hunzedal enz. . Zie http://www.drentslandschap.nl/natuurgebieden

Maak eens een tocht door de kanalen van Zuidoost Drenthe met de Snikke. Zie http://www.snikke.nl/groepsvaarten/arrangementen/

Expeditie Kunst

Bezoek de expeditiepoort Van Goghhuis in Nieuw Amsterdam. U ziet hier niet alleen het verhaal van Van Gogh in Drenthe maar ook het werk van andere kunstenaars die door het Hondsrug landschap zijn geinspireerd. Zie http://www.vangogh-drenthe.nl/

Bezoek  de hotspots van het Geopark (zie ook de website van het Geopark):

 1. Bij Cafe Restaurant Homan in Eext (Hoofdstraat 12) start een wandeling met als thema de  behangselschilder Van Drielst. De wandeling eindigt bij dorpsmuseum de Kluis in Eext ( www.dorpsmuseumdekluiseext.nl). De wandeling is te downloaden via www.annodrenthe.nu . Zie ook het bijbehorende boekje over kunst van Geopark de Hondsrug
 2. Fietstocht in de omgeving van Vries waar het werk van de Mesdags centraal staat. De fietstocht staat beschreven in het bijbehorende boekje van het Geopark.
 3. Zweeloo is van oudsher een kunstenaarsdorp. Vele schilders hebben het dorp vastgelegd, waaronder Van Gogh en Lieberman. In Bistro Tante Sweel (Hoofdstraat 15 in Zweeloo) is een kleine expositie te bewonderen. Zie ook www.tantesweel.com. De Stichting Zweeloo Kunstenaarsdorp heeft haar exposities in Tante Sweel. Zie hiervoor www.kunstenaarsdorpzweeloo.nl
 4. Rolde is van oudsher een kunstenaarsdorp. Vele schilders hebben hier geschilderd. Via een wandeling ontdekt u het dorp en ziet u wat de schilders ook al eeuwen lang zien. De wandeling begint op de brink bij de kerk. De wandeling is te downloaden via www.annodrenthe.nu
 5. Ook Exloo is een typisch kunstenaarsdorp waar al eeuwenlang schilders komen. Er is een wandeling uitgezet in het dorp. Deze begint en eindigt bij cafe Bussemaker (Zuiderhoofdstraat 1 in Exloo). U kunt de route downloaden via www.annodrenthe.nu.
 6. In de voetsporen van Krumpelmann. Deze schilder heeft een aantal beroemde schilderijen nagelaten. Ze spelen zich af in het Drentsche Aa gebied. Er is een wandeling uitgezet. Deze begint bij Cafe het Witte Huis in het centrum van Zeegse (bij het hotspotbord). De wandeling is te downloaden via www.annodrenthe.nu.
 7. In Emmen bij de zandgroeve De Boer is een beroemd landart project gerealiseerd – Broken Circle/Spiral Hill gemaakt door Robert Smithson in 1971. De site is niet altijd te bezoeken, raadpleeg hiervoor de website www.brokencircle.nl
 8. In het Hondsruggebied vind u op meerdere plekken kunstwerken gemaakt van grote zwerfstenen. Veel van deze kunstwerken zijn te zien door een fietstocht te maken, de Flintenroute. Deze start bij het Hunebedcentrum in Borger. Via Google vindt u vrij gemakkelijk de route. Bijv. http://www.nederlandfietsland.nl/knooppuntroutes/flinten-fietsroute
 9. Natuurkunst /dorpsgezichten. Natuurkunst Drenthe is een stichting die op vele plekken kunstwerken heeft gerealiseerd in de omgeving van Zweeloo/Aalden/Meppen en omgeving. Er is een route ontwikkelt die start bij de brug in Schoonoord. U vindt de route in het bijbehorende boekje van Geopark de Hondsrug (thema kunst). De route is ook te downloaden via www.annodrenthe.nu
 10. Rijkdom langs de Rijksstraatweg. Sinds mensenheugenis is de Rijksstraatweg de belangrijkste toegangsweg van Groningen vanuit het zuiden. In de negentiende eeuw kwam het bij de gegoede Groninger burgerij in de mode om de drukte van de stad te ontvluchten en hier aan de toen net aangelegde straatweg een mooi nieuw huis te laten bouwen. De villa’s en buitenhuizen langs de Rijksstraatweg kunt u het beste op de fiets gaan bekijken. Het centrum van Haren met zijn dertiende-eeuwse dorpskerk is een prima startpunt of rustplek onderweg.

Overige ideeen

Er zijn in het Hondsruggebied meerdere musea die kunst als thema hebben. Daaronder vallen uiteraard het Drents Museum, het Groninger Museum en Museum de Buitenplaats in Eelde. Er zijn er echter veel meer. Zie ook http://in.drenthe.nl/nl/p/cultuur-in-drenthe/musea-in-drenthe/ voor een compleet museumoverzicht in Drenthe of http://toerisme.groningen.nl/zien-doen-beleven/cultuur/musea voor alle musea in Groningen.

In het hele Hondsruggebied zijn galerieen te vinden. Zie voor Drenthe http://in.drenthe.nl/nl/p/cultuur-in-drenthe/galerieen-en-ateliers-in-drenthe/. Zie voor Groningen http://toerisme.groningen.nl/zien-doen-beleven/cultuur/galerieen. Soms worden er in diverse gemeente atelierroutes uitgezet.

Kunst op straat in Groningen – zie http://toerisme.groningen.nl/zien-doen-beleven/cultuur/kunst-op-straat

U kunt een schilder workshop organiseren. Dat kan binnen maar uiteraard ook buiten in het landschap.

Bezoek ook eens de beeldentuin in Gees.

Expeditie Sporen van Strijd

Bezoek eens de expeditiepoort Sporen van Strijd in het Stedelijk Museum in Coevorden. Zie http://www.museumcoevorden.nl/

Bezoek  de hotspots van het Geopark (zie ook de website van het Geopark):

 1. De Slag bij Ane. Net over de grens in Overijssel ten zuiden van Coevorden zou de S ag van Ane hebben plaatsgevonden in 1227. In Ane staat een monument dat ons herinnert aan het leger van de bisschop Otto I van Utrecht die hier is aangevallen door de Drenten. Het momunent staat tegenover Anerveenseweg 4 in Ane. Een kleine expositie is te zien in het museum in het Info Centrum Gramsbergen (www.museumgramsbergen.nl)
 2. Kasteel en versting Coevorden. Om dit goed te ervaren wordt aangeraden naar het museum/expeditiepoort in het Arsenaal te gaan (www.museumcoevorden.nl) en dit te combineren met een wandeling langs de vesting. De wandeling staat beschreven in het boekje Sporen van Strijd van Geopark de Hondsrug.
 3. De Klinkenberg bij Gees. Ten westen van Gees ligt bij het beekdal van de Geesestroom. Het is een ophoging van een paar meter, het is een zogenaamde motteheuvel. Daar heeft waarschijnlijk in de 13e eeuw een houten bouwwerk gestaan. Er is een wandeling uitgezet in het gebied. Neem in de Dorpsstraat in Gees bij Restaurant De Zwerfkei de Goringdijk (richting Hoge Stoep). Na ruim twee kilometer ziet u aan uw linkerhand een zandpad naar de Klinkenberg. Het is hiervandaan ongeveer 300 meter lopen.
 4. De Drentse schansen.Er zijn in Drenthe diverse aarden schansen te vinden. Ze zijn bedoeld om de route van Coevorden naar Groningen te beschermen. In Zuidoost Drenthe liggen er twee, de Emmerschans en de Katshaarschans. De Emmerschans is ongeveer 350 jaar oud en moest de route vooral beschermen voor aanvallers uit het Boertangermoeras gebied. De Emmerschans ligt aan de rondweg tegenover de wijk Emmerhout (aan het eind van de Emmerdijk). De Katshaarschans ligt aan de Schansweg bij Coevorden. Deze schans ligt aan de fietsroute die is beschreven op pagina 23 in het bijbhorende boekje van het Geopark
 5. Kazemat Geesbrug. In 1939 zijn op diverse plekken betonnen bunkertjes gebouwd om de vijand tegen te houden. U vindt ze langs de Verlengde Hoogeveensche Vaart en aan de weg van Westenesch naar Noord-Sleen.  De kazemat van Geesbrug ligt langs de Verlengde Hoogeveensche Vaart bij de bushalte Zwinderens Kanaaltje.
 6. Onderduikershol Valtherbos. In de Tweede Wereldoorlog zijn op diverse plekken onderduikersholen gebouwd in de bossen. De meeste zijn weer opgeslokt door de natuur. Enkele zijn bewaard gebleven. Een van de bekendste is die in het Valtherbos. U vindt het langs de Westerweg bij Klijndijk (parkeren Valtherbos aan de weg van Klijndijk naar Valthe). In het bijbehorende boekje vind u een wandeling van 8 kilometer.
 7. Parachutistenmonument in Gasselte. Op 8 april 1945 is een groep franse soldaten (60 stuks) met parachutes naar beneden gekomen in het gebied bij Gasselte. Er is een monument opgericht (Lutkenend 2 in Gasselte)
 8. Frieslandriegel op het Balloerveld. In 1944 is een enorm lang lint van tankgrachten en loopgraven aangelegd door de Duitsers in Friesland, Drenthe en Groningen met de bedoeling om de geallieerden tegen te houden als die uit het Friese gebied zouden komen. Op de meeste plekken zijn de tankgrachten en loopgraven weer dichtgeschoven maar op het Balloerveld zijn ze nog goed te zien. U kunt het beste parkeren op parkeerplaats Galgenriet aan de weg van Loon naar Gasteren. Vanuit hier kunt u een wandeling maken van 9 kilometer (paarse paaltjes).
 9. Kamp Westerbork. Via dit doorgangskamp zijn 102.000 mensen naar de vernietigingskampen in Duitsland en Polen gebracht. Maar 5000 mensen hebben het overleefd. Meer informatie zie www.kampwesterbork.nl 
 10. Fliegerhorst Eelde. In de Tweede Wereldoorlog hebben de Duitsers drie vliegvelden in Drenthe aangelegd – Havelte, Peest en Eelde. Tegenover het vliegveld is een nep-boerderij gebouwd. Het was eigenlijk een soort bunker waar de voertuigen van het vliegveld werden gerepareerd. De Fliegerhorst is te vinden tegenover de ingang van het vliegveld, Machlaan 14a
 11. Vestingstad Groningen. De stad Groningen ontstond op een strategische plek op het eind van de Hondsrug. Al in de prehistorie was dit de enige goede verbinding tussen het Hondsruggebied en de Groninger kleigronden langs de Waddenzee. Aan weerszijden van de stad had je ondoordringbare moerassen. Je móést langs Groningen om in het rijke terpenland te komen…. Wandel gewoon eens door de stad en geniet van de historie. Bij het VVV-kantoor op de Grote Markt kunt u allerlei wandel- en fietsroutes starten. Ook kunt u meedoen met VVV-rondleidingen door gidsen.

Expeditie water

Bezoek de expeditiepoort Water op Landal Park De Bloemert in Midlaren. De expeditiepoort ligt achter de receptie.

Bezoek  de hotspots van het Geopark (zie ook de website van het Geopark):

 1. Zuidlaren/Zuidlaardermeer. In en om Zuidlaren zijn veel verhalen te vinden met een relatie naar het water. Allereest is er natuurliijk het Zuidlaardermeer waar een prachtige natuur is te ontdekken. U kunt hier varen, kanoen, zwemmen of andere watersporten beoefenen. Verder zijn er in Zuidlaren zelf ook meerdere objecten die een relatie met water hebben zoals het verhaal van Berend Botje, de meerdere branddobben (ronde kuilen op de brink waar debrandweer het water uithaalde en waar de schapen dronken), de watertoren en meer. Er is een wandeling uitgezet. Die is te vinden in het bijbehorende boekje (thema water, geopark de hondsrug)
 2. Annerveenschekanaal. Het dorp ligt langs het Grevelingskanaal. Het is een lange rechte vaart met oude bruggetjes met boerderijen en huizen aan beide zijden van het kanaal. Loop gewoon eens door het dorp en geniet van de historie. Er is in dit gebied een knapzakroutes uitgezet (16,5 kilometer) – zie hiervoor www.knapzakroutes.nl 
 3. Breevenen. Ten oosten van de dorpen Annen en Eext ligt een nieuw natuurgebied. Het is aangelegd met de bedoeling om het water vast te houden, het is een belangrijk waterwingebied van de WMD. U kunt hier een wandeling maken van 6 kilometer. De wandeling begint op de parkeerplaats van zwembad Zwanemeer, Oude Groningerweg 18 in Gieten
 4. Deurzerdiep. Dit is een hersteld diepje dat weer in zijn volle glorie is te bewonderen. Het is onderdeel van het Drentsche Aa systeem. U kunt hier een wandeling maken  van vier kilometer (langs het Deurzerdiep en Kampsheide) . De start is bij de Toegangspoort Cafe de Aanleg in Deurze (aan de weg Assen – Rolde). De wandeling staat beschreven in het boekje Water van Geopark de Hondsrug.
 5. Torenveen. Dit is een nieuw aangelegd natuurgebied in het Hunzegebied. U kunt parkeren bij het begin van het fietspad van Veenhof naar Torenveen (richting Knooppunt 15). Hier begint een wandeling van 6,5 kilometer.
 6. Gasselternijveen. Gasselternijveen heeft zich ontwikkeld tot schippersdorp vanwege het vervoer van turf. In 1881 telde het dorp maar liefst 67 schippers. Als je door het dorp wandelt zie je nog overal de herinneringen aan het schippersverleden. Kijk bijv. ook eens op het kerkhof bij de kerk.
 7. Mandelanden bij Borger. In de velden van Westdorp begon vroeger het Voorste Diep, een van de twee bovenlopen van de Hunze. In 2012 is door het Drentsche Landschap het gebied weer ingericht als waterbergingsgebied in combinatie met natuur. In het boekje staat een wandeling beschreven van 6,5 kilometer. U loopt om het gebied heen. U kunt parkeren bij de brug aan het eind van de Hoofdstraat /Eeserstraat in Borger.
 8. Exloerkijl. Dit is een natuurgebied van het Drentsche Landschap gelegen tussen Tweede Exloermond en Valthermond. Er is hier een wandeling uitgezet van 4,5 kilometer. U maakt de route door de paarse paaltjes te volgen. De parkeerplaats is aan de weg Exloerkijl Zuid ter hoogte van bushalte Visplas.
 9. De Kibbelkoele tussen Schoonoord en Noord-Sleen is een bekende zwemplas. Het is ooit uitgegraven omdat het zand nodig was voor wegenbouw. Je kunt op diverse plekken de auto parkeren. Er zijn meerdere routes (wandelen en fietsen alsook een mountainbikeroute) uitgezet door Staatsbosbeheer. Tegeenover de ingangsweg naar de Kibbelkoele ligt een parkeerplaats met de naam Kibbelveen. Hier is een wandeling van 5 kilometer te maken (volg de oranje paaltjes).
 10. Aalderstroom en Westerstroom. Deze stroompjes zijn weer hersteld. Het is nu onderdeel van een prachtige natuur dat zich rondom de stroompjes heeft ontwikkeld. Het gebied leent zich uitstekend voor wandel- en fietstochten. U kunt bijv. starten in Oud-Aalden (combineer het met het eten van een pannenkoek in het beroemde Hoes van Hol An). De route is 8,5 kilometer lang. Hij staat beschreven in het bijbehorende boekje Water van Geopark de Hondsrug.
 11. Koning Willem Alexanderkanaal. Dit kanaal is recent gegraven tussen Erica en Ter Apel. HIerdoor is het nu mogelijk om een rondvaart te maken door Noord Nederland. Langs het kanaal zijn van zwerfkeien landart projecten gemaakt door kunstenaar Derk den Boer. U kunt hier onder andere de bijzondere Koppelsluizen zien en u kunt wandelingen maken in bijv. het Oosterbos bij Nieuw Dordrecht. Langs het kanaal ligt een fietspad.
 12. Bargerveen tussen Zwartemeer, Weiteveen en Klazienaveen. Dit is een van de laatste stukken hoogveen in Drenthe. Het gebied is gebaat bij een hoge waterstand.  Op die manier is het mogelijk om levend hoogveen te krijgen. Er zijn meerdere parkeerplaatsen vanwaar wandelroutes beginnen. U kunt er ook fietsen. Het is ook mogelijk om het combineren met het Duitse gebied dat er tegenaan ligt. Samen is het onderdeel van het Natuurpark Moor.
 13. Schoonebeek. In Schoonebeek liggen op meerdere plekken nog zogenaamde Bentheimer waterputten.  Dat zijn zeer oude waterputten die naast boerderijen stonden. Als u meer wilt weten van het oude Schoonebeek kunt u terecht bij museumboerderij Zwaantje Hans Stokman’s Hof. Regelmatig wordt hier op de plavuizen van de keukenvloer een vers tapijt van fijn zand gestrooid. Af en toe zijn er ook workshops om dit zelf te leren.
 14. Groningen aan de Aa. De stad Groningen ontstond aan het eind van de Hondsrug langs de oever van een Drentse beek. Hier schuurde de Drentsche Aa langs de Hondsrug om vervolgens via het Reitdiep zijn weg naar zee te vervolgen. Diep in de middeleeuwen lag aan wat nu het Hoge der A en het Lage der A heet, het oudste havenkwartier van de stad.Vlakbij het Hoge der A staat in de Brugstraat het Noordelijk Scheepvaartmuseum (www.noordelijkscheepvaartmuseum.nl) . De collectie vertelt het verhaal van de scheepvaart in Noord-Nederland en geeft een verrassende kijk op de geschiedenis van het water in de stad Groningen.

Andere ideeen

Er is uiteraard veel te verzinnen rondom het thema water. Ga bijvoorbeeld eens zeilen op het Paterswoldse Meer of het Zuidlaardermeer.

Voor een overzicht wat er allemaal te doen is op en rond het Paterswoldsemeer, of om een boot te huren, of om ergens te eten aan het water. Zie https://www.paterswoldsemeer.nl/

Maak eens een rondvaart door de stad Groningen

Ga eens naar een van de zwemplassen. Voor een overzicht zie http://in.drenthe.nl/nl/p/natuur-in-drenthe/zwemplas-recreatieplas/

Ga eens een tocht maken over de kanalen van Zuidoost Drenthe met de Snikke. Zie http://www.snikke.nl/groepsvaarten/arrangementen/

Ga eens kanoen op de Hunze (via http://www.breelandrecreatie.nl/)

Doe eens een zeil- of surfcursus bij http://www.zeilschoolzuidlaardermeer.nl/ . Hier kunt u ook bootjes huren.

Maak eens fietstocht rondom het Zuidlaardermeer. Zie https://www.route.nl/fietsroute/137976/rondje-zuidlaardermeer

U kunt een rondvaart maken over het Zuidlaardermeer. Zie http://www.tip-eelde.nl/index.php/rondvaart-zuidlaardermeer

Expeditie bossen

Ga eens naar de expeditiepoort het Booomkroonpad vlakbij Borger. Daar is het thema bossen in alle aspecten te zien.

Bezoek  de hotspots van het Geopark (zie ook de website van het Geopark):

 1. Zeegser Duinen bij Zeegse. Vroeger was hier veel bos, daarna werd het gekapt en kwamen de schapen, daarom ontstond er veel stuifzand. Nu is het allemaal weer bos en heide. In het boekje Bossen van het geopark staat een wandeling van een paar kilometer beschreven. U kunt starten in het centrum van Zeegse.
 2. Pinetum Ter Borgh bij Anloo. In dit aangeplante bos zijn meer dan 400 soorten naaldbomen te vinden. Het is een prachtige plek om rond te wandelen, vooral als de rododendrons bloeien. Er is een wandeling uitgezet langs de 15 meest bijzondere bomen. U kunt parkeren aan de Anderenseweg (vanuit Anloo rechts van de weg).
 3. Het Amerholt bij Amen. Een bijzonder stukje landschap waar natuur en cultuurhistorie samenkomen. Let hier ook eens op de prachtige houtwallen. U kunt een wandeling maken van 4 of 8 kilometer, deze start bij cafe De Amer in het centrum van Amen.
 4. Schoonlooer Strubben. Vanuit Schoonloo loopt u zo de bossen in. Het gebied van de strubben is een eeuwenoud bosgebied wat afwijkt van de vele productiebossen in het Hondsruggebied. U ziet hier vele kronkelende oude bomen. U kunt parkeren bij de grote kei in het dorp. De wandeling staat beschreven in het boekje Bossen van Geopark de Hondsrug.
 5. Sleenerzand bij Schoonoord. Dit gebied was eens een enorm stuifzandgebied wat de vlakbijliggende dorpen onder zou stuiven. Er zijn toen bossen aangelegd. Het Sleenerzand is niet alleen een nieuw aangelegd bos op stuifzand maar het ligt ook vol met archeologische verschijnselen zoals grafheuvels, de oude route over de Hondsrug is op sommige plaatsen nog zichtbaar en ook ligt hier een hunebed. U kunt een paaltjesroute volgen vanaf het Kibbelveen (ligt aan de rechterkant van de weg van Schoonoord naar Noord-Sleen)
 6.  Schapenpark Odoorn. Dit is nu een heidegebied, nadat een storm een groot stuk bos heeft platgegooid. Vanaf de parkeerplaats van het restaurant Poolshoogte (Boswachter Meelkerlaan 5 in Odoorn) zijn verschillende routes te maken ( de gele route van 7,5 km gaat over het Schapenpark). Vergeet ook vooral niet even op de uitkijktoren te klimmen en uit te kijken over de uitgestrekte bossen van het Hondsruggebied.
 7. Poolshoogte bij Odoorn. Zie ook punt 6. Vanuit dit restaurant zijn meerdere wandelingen te maken. Let ook eens op de keienweggetjes die in dit gebied liggen. Die zijn aangelegd tijdens de aanplanting van de bossen in dit gebied. Tijdens het planten kwamen de keitjes tevoorschijn. Daar zijn wegen van aangelegd waar de vrachtwagens over konden rijden die later de omgehakte bomen konden afvoeren.
 8. De Bossen van Gees. Op dit van oorsprong natte heidegebied konden niet alle boomsoorten groeien. Wel fijnsparren en die zien we dan ook veel. Nu de Geeserstroom weer stroomt zal er op den duur waarschijnlijk een moerasbos ontstaan. U kunt een wandeling (blauwe paaltjeswandeling van 6 km, of gele paaltjeswandeling van 4 km) maken vanaf de parkeerplaats Goringdijk bij Gees (ter hoogte van fietsknooppunt 81).
 9. Landgoed de Klencke ligt aan de weg van Oosterhesselen naar Sleen. Het ligt aan de rand van het beekdal van de Westerstroom. Natuurmonumenten heeft in dit gebied meerdere wandelroutes uitgezet en u kunt in het gebied ook mooie fietsroutes maken. U kunt parkeren in de bocht voor Klenckerweg 12. Er is een route te downloaden via www.natuurmonumenten.nl
 10. De Valtherspaan bij Valthe. Midden in het Valtherbos ligt een bijzonder bos dat Valtherspaan heet. Het is een oud bos dat in de jaren dertig van de vorige eeuw opgegaan is in de nieuwe bossen die op de heide zijn aangepland. U kunt een wandeling (blauwe route 3 km.) maken vanaf de parkeerplaats aan het einde van de Keiweg (vanuit Emmen de Odoornerweg op voor pompstationWMD rechtsaf)
 11. Emmerdennen in Emmen. Dit bos is aangelegd om de stuifzanden tegen te gaan. Het ligt nu min of meer in Emmen zelf waardoor Emmen een groene sfeer krijgt. U kunt vanaf de parkeerplaats Hunebed aan de Boermarkeweg (ten noorden van kruispunt Boslaan) de Hunebedroutes lopen (gele paaltjes, drie km. ), onderweg ziet u het grote hunebed D45.

Extra tips:

Kijk eens bij de Geopark Safari’s. http://www.geoparkdehondsrug.eu/safaris/

Er zijn in het hele Hondsruggebied vele kleine en grote bosgebieden. Via de site van Staatsbosbeheer, het Drents Landschap en het Groninger Landschap vindt u veel informatie over wandel- en fietstochten.

Op de site van het Boomkroonpad (www.boomkroonpad.nl) zie u veel activiteiten waar u aan deel kunt nemen.

Maak uw eigen expeditie:

Los van de thema’s van Geopark de Hondsrug kunt u uiteraard ook zelf uw eigen expedities ontwikkelen en aanbieden aan uw gasten. Hieronder staan enkele voorbeelden:

 • Leven in grootmoeders tijd. De engelenweij in het Oostersebos (bij Schoonebeek)
 • Hightea bij Aquamarijn aan het Stieltjeskanaal
 • Rondleiding op de molen de Bente in Dalen
 • Djembee sessie bij aan de slag in Dalerpeel
 • Het ontwikkelen van een eigen welness arrangement met veenpakking
 • Smokkelroute weiteveen voor kids
 • Te paard op avontuur camping gezond boeren verstand
 • Roofvogel demonstratie Boomkroonpad
 • Op zoek naar de bever via Stichting het Drentse Landschap
 • High tea met Drenst Zwerfkei (een soort koek)
 • Bruine bonen met spek met een wandeling in de herfst
 • Oerwalking lunch of diner met een groep ( zie http://www.hunebednieuwscafe.nl/2016/10/nieuw-oerwalking-lunchdiner-in-het-oertijdpark/)
 • Workshop landschap schilderen
 • Maak je eigen van Gogh
 • Ochtend vogeltocht met gids
 • Op pad met eendjes (auto’s) (http://huureendjes.nl/)
 • De hondsruggames (een soort van zeskamp met keien, palen en dergelijke)
 • Geocaching
 • Vlindertocht/insectentocht/bomentocht/bloementocht/onkruidtocht met gids
 • Cursus schapen begeleiden
 • Tocht met gids op en langs het water (wat leeft er in en naast het water)
 • Koken met streekpdocucten