Egberts Lent - musea

Boerderij Egberts Lent

Deze monumentale boerderij is door Stichting Het Drents Landschap volledig gerestaureerd. Je kunt er overnachten en er is een klein informatiecentrum waarin het Hunzedal en de bever centraal staan. Vanaf de boerderij ben je zo bij het Annermoeras en de Breevenen, waar de bever leeft.

In het Hunzedal neemt het aantal bevers toe.

Bever in het Hunzedal

Hunzedal

In het Drentse Hunzedal maakt de natuur, met de bever voorop, een stevige comeback. Ooit was dit een uitgestrekt en ontoegankelijk veenmoeras waar een meanderend beekje stroomde. Later werd dit gebied in de loop van enkele eeuwen in landbouwgebied veranderd. Aan het eind van de vorige eeuw ging het roer om. Op diverse plekken langs de beek zijn projecten voor natuurontwikkeling uitgevoerd. De beek kronkelt weer in een natter en natuurrijker landschap langs de voet van de Hondsrug. Het succes is af te lezen aan de populatiegroei van de bekendste nieuwe bewoner van het gebied: de bever.

De beek kronkelt weer langs de voet van de Hondsrug.

Beek in het Drentse Hunzedal (FOTO: Arie Mulder [www.oppad.eu])

Boerderij

Op een steenworp afstand van de herstelde Hunze ligt de boerderij Egberts Lent. Deze markante Oldambster boerderij stamt uit 1812. De oudste gebinten dateren van rond 1630. Lent is een oud Drents woord voor laad- en losplaats van turf. De sporen hiervan zijn nog vindbaar in de wal naast de Hunze. Turf werd van hieruit onder andere naar Groningen vervoerd. Vanaf het erf zie je goed dat de boerderij op een bijzondere plek staat, namelijk op de rand van veen en zand. Als je voor de boerderij staat, kijk je uit over het uitgestrekte Hunzedal. Achter de boerderij glooit de Hondsrug. Vanaf Egberts Lent kun je prachtige wandel- en fietstochten maken om zo het veen van de Hondsrug te ontdekken. Sinds september 2016 loopt het Groot Frieslandpad (LAW 14) over het erf van Egberts Lent.

Openingstijden

Dagelijks geopend van 10:00 tot 17:00 uur

Bezoekadres

Deel dit:
Egberts Lent