Stedelijk Museum Coevorden
Beleef de geschiedenis van Coevorden
Het verhaal over oorlogen en belegeringen in noordelijk Nederland begint in het Stedelijk Museum Coevorden.
Het Hondsruggebied wordt ontsloten door de N43 de Hunebed Highway. Via deze weg kom je snel in de buurt van de bijzondere plekken die je graag wil bezoeken. Je kunt parkeren op de carpoolplaatsen en op de fiets verdere gaan.
Klik op de verschillende afslagen voor meer informatie over de bijzondere plekken in de buurt.
Op de grote kaart kun je in en uitzoomen d.m.v. scrollen met de muis en of “pinchen” met je vinger op een touch device. Eenmaal ingezoomd kun je de kaart verplaatsen door te slepen.
Dit is een kopie van de grote kaart, maar dan met een geselecteerd gebied wat de huidige positie op de kaart representeert. Dit gebied is ook te slepen voor een snelle navigatie over de kaart. Je kunt ook naast dit gebied een nieuw gebied trekken, om zo snel in te zoomen op een bepaald gedeelte van de kaart. Naast de kaart zit een knop om deze eventueel te verbergen, mocht er meer ruimte op het scherm nodig zijn. Op mobiele apparaten wordt deze kaart niet weergeven.
Het verhaal over oorlogen en belegeringen in noordelijk Nederland begint in het Stedelijk Museum Coevorden.
Twee markante historische gebouwen – op nog geen 100 meter afstand van elkaar – zijn met behoud van […]
Het Veenloopcentrum in Weiteveen vormt het middelpunt van de wandelactiviteiten: het veenlopen. Je kunt er binnenlopen voor informatie over het Bargerveen. Staatsbosbeheer heeft paaltjesroutes uitgezet om je het Bargerveen zelf te laten ontdekken.
In dit museum worden de oude turftreintjes gekoesterd. Vanuit het museum kun je met een smalspoortrein een tochtje over het complex van Griendtsveen maken. Zo kun je zien hoe de mensen destijds in de turfindustrie werkten.
Vanuit Vlieghuis – een buurtschap tussen Coevorden en Schoonebeek – liep vroeger een pas door de veenmoerassen naar […]
In het dorpje Ane, net over de grens met Overijssel en ten zuiden van Coevorden, staat een monument van enige op elkaar gestapelde keien op een sokkel van gemetselde keitjes.
Op boerderij ’t Leeuweriksveld werken Wouter en Kathinka Kamphuis zoveel mogelijk met de natuur mee. Op hun 5,5 hectare land hanteren ze een ruime vruchtwisseling en ontwikkelenze veel biodiversiteit.
Oud boerendorp Aalden
In Zweeloo was het niet eenvoudig voor schilders om onderdak te vinden; de herbergiers hadden het niet zo […]
Enkele jaren geleden ontstond het idee om op eigentijdse manier huisweiden in het esdorp terug te brengen. In 2012 sloegen de bewoners de handen ineen en werden in gezamenlijkheid authentieke weilandjes en dierenbehuizingen gebouwd.
Bij een opgraving hier op de es werd het graf gevonden van een rijke vrouw, met een groot aantal fraaie grafgiften.
Sinds 1814, meer dan tweehonderd jaar, domineert molen de Bente (de Bentermolen in de volksmond) het landschap ten zuiden van Dalen. Eerder stond er ook al een molen op deze plek. Die was in brand geschoten door de Fransen die de vesting Coevorden bezet hielden.
Nog niet zo lang geleden was het Sleenerzand tussen Schoonoord en Noord-Sleen een woest en verlaten gebied van heide en zandverstuivingen. Hier ligt ook het griezelige hunebed “De Papeloze Kerk”.
De afgelopen jaren heeft Waterschap Vechtstromen veel geïnvesteerd in het herstel van het beekdal van Aalderstroom en Westerstroom, net ten zuiden van het dorp Aalden. In het hele gebied werd zo’n 1200 hectare landbouwgrond veranderd in natuurgebied.
De Klinkenberg is een lage bult met een gracht eromheen. Het is een motte, een kasteelheuvel uit ca. 1250. Zo’n motte heeft steile zijkanten en is meestal opgehoogd met de grond die uit de gracht kwam.
Aan de weg van Oosterhesselen naar Sleen vind je landgoed De Klencke, één van de oude havezathen van […]
Het Van Gogh Huis in Nieuw-Amsterdam is gevestigd in de voormalige herberg van Hendrik Scholte. In de winter van 1883 woonde en werkte Vincent van Gogh hier; zijn kamer, ziet er nog zo uit als toen.
De beste plek om je expeditie naar het veen te beginnen, is het Veenpark bij Barger-Compascuum, in de buurt van Emmen. In dit museum wordt het verhaal van het turfland langs de Hondsrug verteld.
In museumboerderij de Nabershof wordt het verhaal verteld van de geschiedenis van boeren op de Hondsrug.
Scholtenszathe is een landgoed van ongeveer 1.000 hectare in de Drentse gemeente Emmen. Het ligt vlakbij Barger-Compascuum. Het landgoed is genoemd naar de vroegere eigenaar van het gebied: Willem Albert Scholten (1819-1892).
Naast het drukke centrum van Emmen, achter het ziekenhuis, liggen de Emmerdennen: een oase van rust. ‘Klein Zwitserland’, noemen ze het in de buurt. Het is een prachtig bos met oude zandduinen. Het Haantjeduin vormt met zijn 31 meter boven NAP een van de hoogste toppen van de Hondsrug.
Hunebed D43 op de Emmer Schimmeres aan de noordwestkant van Emmen is duidelijk anders dan de andere Drentse […]
De grootste zwerfkei van Drenthe ligt langs de weg van Emmen naar Erm in het Noordbargerbos. De Dikste Stien moet minstens 55.000 kilo zwaar zijn. Het Noordbargerbos is een vrij jong bos in een mooi natuurgebied.
Maak een wereldexpeditie in één dag. In WILDLANDS Adventure Zoo Emmen reis je door de jungle, de savanne […]
In museumboerderij de Nabershof wordt het verhaal verteld van de geschiedenis van boeren op de Hondsrug.
Hunebed D43 op de Emmer Schimmeres aan de noordwestkant van Emmen is duidelijk anders dan de andere Drentse […]
Prachtige bospaadjes brengen je langs de hunebedden van Valthe naar het Onderduikershol, een plek met een aangrijpende oorlogsgeschiedenis.
De fietsroute Toer langs de boer neemt je mee naar vroeger én naar nu. Langs sporen van prehistorische landbouw, middeleeuwse boerendorpen, oude en nieuwe boerderijen, door het esdorpenlandschap, langs beekdalen, hoogveenontginningen, heidevelden en ruilverkavelingsgebieden. En je zult zien: ook het moderne boerenleven is absoluut een bezoekje waard!
Ten noorden van Odoorn liggen de Odoornerdennen. Dit bos bevindt zich op een voormalige zandverstuiving en je kunt er mooie wandelingen maken.
Eppies Bargie (Eppiesbergje), zo heet de hoge grafheuvel in de akkers ten noorden van de weg van Odoorn naar Valthe. Je kunt hem niet missen.
Onderweg op zoek naar sporen van de ijstijden Via Hunebedden en Gletsjerkuilen ontdek je wat de gletsjers 150.000 […]
Ten noorden van Odoorn liggen de Odoornerdennen. Dit bos bevindt zich op een voormalige zandverstuiving en je kunt er mooie wandelingen maken.
De schaapskudde is gehuisvest in de schaapskooi die midden in het dorp Exloo staat. Dit betekent dat de scheper met z’n kudde altijd dwars door het dorp gaat: een unieke beleving en een prachtig gezicht!
Het Schapenpark bij het dorp Odoorn aan de overkant van de N34 is een fraai heideveld. Een parkachtig […]
Wandeling met speeltoestellen over de ijstijdheuvels in het Hunzebos
Deze wandeling voert door de mooiste stukjes natuur en ijstijdenlandschap bij Exloo. Onderweg leer je over de invloed van de ijstijden in dit gebied.
Flinten zijn zwerfstenen. Ze werden gebruikt voor het bouwen van hunebedden. Binnen een straal van één kilometer langs deze route tref je maar liefst 18 hunebedden aan.
Begin je ontdekkingstocht in het Hunebedcentrum in Borger. Je vindt hier een speciale Geopark-expositie over de ijstijden en prehistorie. Je ontdekt hoe de hunebedbouwers duizenden jaren geleden leefden en woonden.
Zet de tijd een eeuw terug in het openluchtmuseum ‘Ellert en Brammert’ in Schoonoord. In dit museum, gelegen in de streek het Ellertsveld, herleeft het verleden van Zuidoost-Drenthe. Het wonen en leven in deze omgeving wordt uitgebeeld door verschillende woonvormen.
Als je het bos vanuit eens anders wilt beleven, maak dan een wandeling over het Boomkroonpad bij het Houtvester Kuhn Huis. Uiteindelijk loop je op 22,5 meter hoogte door de toppen van de bomen.
Uitzicht vanaf de Buunerbult
Vroeger joeg het Drouwenerzand reizigers de stuipen op het lijf. Het was één grote, kale zandvlakte waar de […]
Het beroemde hunebed D27 bij Borger is met zijn lengte van 22,5 meter het grootste stenen grafmonument van Drenthe.
In de velden achter Westdorp begint het Voorste Diep. Het Voorste Diep is één van de twee bovenloopjes van de Hunze. Bij Borger breekt het Voorste Diep door de Hondsrug.
Vroeger joeg het Drouwenerzand reizigers de stuipen op het lijf. Het was één grote, kale zandvlakte waar de […]
Drouwenerzand is het voordeligste Attractiepark van Europa! Het bijzondere aan Drouwenerzand Attractiepark is dat je na binnenkomst onbeperkt […]
In de vorige eeuw werd de Hunze rechtgetrokken en opgesloten tussen kades. Voortaan was het waterpeil exact te regelen. Sinds 2012 is er een project gaande om de oude Hunze in zijn oude glorie te herstellen.
Dankzij het vervoer van de turf uit de buurt ontwikkelde Gasselternijveen zich tot een schippersdorp. De schippers van […]
De afgelopen jaren is hard gewerkt aan het herstel van het Hunzedal en in de Elzemaat kan je goed zien wat dit het landschap heeft opgeleverd.
‘t Nije Hemelriek is een grote zwemplas midden in de Staatsbossen ten westen van Gasselte. Een prima plekje voor een ontspannen dagje-uit voor jong en oud. Vlak in de buurt ligt het spannende Boomkroonpad.
Als je het bos vanuit eens anders wilt beleven, maak dan een wandeling over het Boomkroonpad bij het Houtvester Kuhn Huis. Uiteindelijk loop je op 22,5 meter hoogte door de toppen van de bomen.
Dit kleine museum in het esdorp Eext is gevestigd in een voormalige diepvrieskluis, gebouwd in 1958. In het […]
In Eext kwam vanaf 1772 de behangselschilder Egbert van Drielst vanuit Amsterdam inspiratie opdoen. Zijn collega’s waren ook nieuwsgierig naar het mooie dorp, vanwaar hij zulke mooie tekeningen meebracht.
Vlak bij de kerk van Rolde liggen twee hunebedden, waarvan er een is gerestaureerd.
Ten oosten van de Hondsrug, tussen Gieten, Annen en Eexterveen ligt het nieuwe natuurgebied van de Breevenen. Eens een onafzienbaar aardappelland, in de jaren ’90 als natuurgebied ingericht door de Waterleidingmaatschappij Drenthe.
In het Pinetum Ter Borgh aan de weg van Anloo naar Anderen staan meer dan 400 verschillende soorten naaldbomen in een prachtige omgeving.
Zie wandelroute Schuiling Esdorp Annen. Op deze wandeling verkennen wij het dorpslandschap van Annen aan de hand van de schoolplaat Een […]
Bij de Duunsche Landen tussen Annen en Spijkerboor liggen een paar hoge zandduinen, onderdeel van een grote, cirkelvormige uitblazingskom.
Langs het beekdal van de Drentsche Aa liggen hier en daar oude zandduinen. Het hoogste duin vind je bij het dorp Schipborg: de Kymmelsberg. Vanaf de Kymmelsberg heb je een prachtig uitzicht over de Drentsche Aa.
Het Ballooërveld ligt ten noorden van het dorp Balloo. Op het heideveld Ballooërveld heb je de ijstijden echt binnen handbereik: het glimmende witte zand uit de Elster-ijstijd; zwerfkeien uit de Saale-ijstijd en een aantal pingoruïnes.
Rond de Zeegser Duinen liggen prachtige stukken bos die zich spontaan op het voormalige heideveld hebben ontwikkeld. Aanvankelijk was de grond er zo arm dat alleen de jeneverbes zich hier thuis voelde. Zodra de jeneverbesstruiken echter letterlijk vaste voet aan de grond hadden gekregen, grepen eiken, berken en dennen hun kans en ontstonden er gevarieerde bossen.
Onderin de muren van de oude kerk van Zuidlaren zitten grote bakstenen. Kloostermoppen heten ze. Ze zijn veel groter en onregelmatiger van vorm dan de nieuwere metselstenen.
Ten oosten van Zuidlaren stroomt de Hunze het Zuidlaardermeer in. Met een oppervlakte van meer dan 500 hectare is het Zuidlaardermeer het grootste meer op de grens van Drenthe en Groningen.
Het voormalige militair oefenterrein Appelbergen ligt op de Hondsrug ten oosten van het dorp Glimmen. Het heeft een grote dichtheid van overblijfselen uit de ijstijden en andere prehistorische resten.
Tussen Noordlaren en Glimmen liggen de Besloten Venen in een zogenaamd doorbraakdal. Het dal ontstond aan het eind van de Saale ijstijd toen smeltwater een laagte uitspoelde die dwars door de Hondsrug heen sneed.
Het Noordlaarderbos ligt in een gebied dat al sinds de prehistorie een schakel vormt tussen het Hondsruggebied en het rijke Groninger terpenland langs de Waddenzee. Het bos zelf werd in de negentiende eeuw aangeplant als productiebos.
Langs het beekdal van de Drentsche Aa liggen hier en daar oude zandduinen. Het hoogste duin vind je bij het dorp Schipborg: de Kymmelsberg. Vanaf de Kymmelsberg heb je een prachtig uitzicht over de Drentsche Aa.