Onnerpolder - hotspots

Onnerpolder

De Onnerpolder ligt tussen het dorp Onnen en de noordpunt van het Zuidlaardermeer. Poldermolen De Biks (1857) pompte het polderwater het Drentsche Diep in. Zijn werk is tegenwoordig overgenomen door het moderne gemaal ‘De Onnerpolder’ van Waterschap Hunze en Aa’s. Door de vernatting is het een aantrekkelijk natuurgebied, rijk aan vogels,  geworden. 

Meertje ‘De Biks’ in de Onnerpolder (foto Jannes van Echten)

De Onnerpolder als waterwingebied en bergingsgebied

Behalve een uniek natuurgebied is de polder ook een belangrijk waterwingebied én een waterbergingsgebied. Dit bergingsgebied kan bij een dreiging van wateroverlast tijdelijk onder water worden gezet. Vanaf het monumentale gemaal aan het einde van de Zuiderhooidijk heeft men een prachtig uitzicht over de omgeving.

Grondwater

Aan het eind van de Waterleidingweg, ten zuiden van Onnen, staat het pompstation van het Waterleidingbedrijf Groningen. Hier wordt drinkwater opgepompt van een diepte van zo rond de 90 meter. Het grondwater ligt hier opgesloten in een dikke laag zand die miljoenen jaren geleden in Noord-Nederland afgezet is door de oerrivier Eridanos. Deze rivier stroomde toen vanuit het huidige Oostzeegebied onze kant op.

Locatie van Onnerpolder

Coördinaten: 53°09’59.4″N 6°40’15.4″E

Poldergemaal

Deel dit:
Onnerpolder