Noorderplantsoen
Noorderplantsoen - hotspots

Noorderplantsoen

[caption id="attachment_3390" align="alignnone" width="600"] Kaart van de vesting Groningen (zuid is rechts)[/caption]

De stad Groningen ontstond op een strategische plek op het eind van de Hondsrug. Al in de prehistorie was dit de enige goede verbinding tussen het Hondsruggebied en de welvarende Groninger kleigronden langs de Waddenzee, want aan weerszijden van de stad had je ondoordringbare moerassen. Je móést langs Groningen om in het rijke terpenland te komen…

Vestingstad

[caption id="attachment_3389" align="alignnone" width="600"] Een kijkje door het Noorderplantsoen[/caption]

Vanaf Coevorden liepen de belangrijkste routes over de Hondsrug en de Rolderrug naar de stad. Niet alleen vrienden, maar zeker ook vijanden maakten hier maar al te graag gebruik van op weg naar de rijke handelsstad Groningen. Al snel raakten de Groningers eraan gewend om zich tegen ongewenst bezoek teweer te stellen. De eerste omwalling kreeg de stad al in het jaar 1040. De grootste uitbreiding van de vesting Groningen vond aan het begin van de zeventiende eeuw plaats.

Het Noorderplantsoen

Het Noorderplantsoen is in de negentiende eeuw aangelegd op en rond de noordwestelijke verdedigingswallen van de stad. In het ontwerp van het park maakte tuin- en landschapsarchitect H. Copijn gebruik van de deels nog bestaande vestinggrachten en oude wallen. Zomers recreëert de stad massaal op de ‘sporen van strijd’ die de geschiedenis daar heeft achtergelaten… Op de plattegrond van de stad zijn ook de restanten van sommige andere vestingwerken in de stad nog steeds goed terug te vinden. Het Groninger Museum bijvoorbeeld ligt in de voormalige singelgracht rond de stadswallen.

Locatie van het Noorderplantsoen

Coördinaat: 53°13'23.7"N 6°33'18.8"E

Park Noorderplantsoen

Deel dit:
Noorderplantsoen