Dorp Zuidlaren - hotspots

Dorp Zuidlaren

Zuidlaren en water, al was het alleen maar vanwege Berend Botje die met zijn scheepje uit varen ging en nooit meer weerom kwam. Zijn standbeeld staat midden in het dorp. Daarnaast is Zuidlaren al eeuwenlang befaamd in Noord-Nederland vanwege zijn grote paardenmarkt, die nog iedere derde dinsdag van oktober plaatsvindt. 

Berend Botje uit het bekende liedje

Opvallend op de grote brinken van Zuidlaren zijn de grote ‘branddobben’. Ze zien er uit als eendenvijvertjes. Van oorsprong waren het natuurlijke poelen aan de rand van het dorp. Hier brachten de boeren ’s morgens hun schapen naartoe en de dieren maakten graag van de gelegenheid gebruik om er even wat te drinken. Ook bij de paardenmarkten waren ze van belang. Een tweede functie van zo’n dobbe was dat het water als bluswater gebruikt kon worden.

Paardenmarkt

De beroemde paardenmarkt van Zuidlaren was lang de grootste van West-Europa.

Beeld dat herinnert aan de grote paardenmarkt van Zuidlaren (foto Jannes van Echten)

Watertoren

In 1895 werd bij de bouw van de psychiatrische inrichting Dennenoord aan de rand van het dorp een ruim 30 meter hoge watertoren gebouwd. Het was de tijd dat overal in Nederland om hygiënische redenen een waterleiding werd aangelegd. Inmiddels is de watertoren niet meer in gebruik. De oude watertoren van Zuidlaren

Locatie van Dorp Zuidlaren

Coördinaten: 53°05’36.9″N 6°41’10.0″E

Standbeeld paard

Deel dit:
Dorp Zuidlaren