Scholtenszathe - hotspots

Een modern agrarisch landgoed

Scholtenszathe is een landgoed van ongeveer 1.000 hectare in de Drentse gemeente Emmen. Het ligt vlakbij Barger-Compascuum. Het landgoed is genoemd naar de vroegere eigenaar van het gebied: Willem Albert Scholten (1819-1892). Hij wist in de tweede helft van de 19e eeuw grote veengebieden in Oost-Drenthe te verwerven. Scholten kunnen we beschouwen als ‘s werelds eerste landbouwindustrieel. Hij stichtte 24 fabrieken, in binnen- en buitenland, op het gebied van aardappelmeel, aardappelmoutwijn, strokarton, suiker en turfstrooisel. Hij was ongetwijfeld een man met een sterke toekomstvisie. Deze visie is ook terug te vinden op Scholtenszathe, het landgoed dat in 1998 ontstond uit de omvorming van de voormalige Maatschappij Klazienaveen.

W.A. Scholten

Modern landgoed

Scholtenszathe is een modern landgoed. Samen met afnemers en consumenten creëert het meerwaarde voor mens, natuur en onderneming. Het levert aantoonbaar betrouwbare producten van hoge kwaliteit, met een minimale belasting van mens en milieu.

Een van de kanalen die het landgoed rijk is.

Verandering geeft nieuwe kansen

De ‘nieuwe natuur’ bij Landgoed Scholtenszathe is in 1998 aangelegd bij de omvorming van het akkerbouwbedrijf. Circa 300 hectare is ingeplant met bos en heeft daardoor de agrarische functie verloren. Hier is een gevarieerd aantal boomsoorten aangeplant. Destijds betekende dit een forse krimp van het akkerbouwareaal en diverse nieuwe activiteiten, zoals bomen planten, zandwegen aanleggen en natte zones aanleggen. Later veranderde dit in onderhoud van wegen, snoeien van laanbomen en het plaatselijk uitdunnen van bosstroken. Inmiddels is de nieuwe natuur een echt bos geworden, dat opengesteld is voor bezoekers. Jaarlijks organiseert Scholtenszathe een of meerdere wandeltochten door het gebied. Daarnaast loopt over het landgoed ook het Noaberpad.

Wandelen en fietsen door en langs het landgoed

Bufferzone en houtopstanden

Tussen het nieuwe bos en het hoogveengebied in het Oosterbos is een bufferzone aangelegd van ongeveer 45 hectare. Sinds 2009 graast daar een kudde Herefordrunderen op.

Hereford runderen

De gronden die in gebruik zijn voor de akkerbouwmatige teelten zijn voor 75% omzoomd door houtopstanden.

Zonnepanelen

In de zomer van 2013 is een start gemaakt met de aanleg van het zonne-energiepark. Ruim 4.600 zonnepanelen zijn geplaatst op 8.880 m2 dakoppervlak. Samen zijn die goed voor een productie van 1.300 MegaWattuur per jaar. Bijna 3 maal het energieverbruik van het bedrijf. De extra geproduceerde energie wordt terug geleverd aan het net. Voordat de zonnepanelen geplaatst zijn, zijn de asbesthoudende daken gesaneerd. Het bedrijf is nu volledig asbestvrij.

Volledig dak is bedekt met zonnepanelen

Locatiegegevens

Coördinaten: 52°46’24.6″N 7°00’07.4″E

Scholtenszathe