Archeologie
De Hondsrug UNESCO Global Geopark heeft lesmateriaal beschikbaar over de archeologie van de Hondsrug. Het materiaal is geschikt voor de hogere groepen van de basisschool. Voor de leerlingen uit groep 1 en 2 is ook een lesbrief beschikbaar.
Media
1. Meisje van Yde
Aan het einde van de 19e eeuw werd het lichaam gevonden van een meisje: het meisje van Yde. Heel bijzonder, want het meisje lag daar al eeuwenlang! Wie was zij en hoe kan het dat haar lichaam zo goed bewaard is gebleven? Het filmpje geeft inzicht in de bijzondere geschiedenis van dit veenlijk, dat te bewonderen is in het Drents Museum te Assen.
Lessenserie/lesmateriaal
1. Op zoek naar Oek, groep 1-2
Speciaal voor kleuters heeft het Hunebedcentrum in Borger een lesbrief ontwikkeld over de prehistorie in Drenthe. In deze docentenhandleiding vind je tal van leuke en speelse opdrachten. Deze horen bij het door Hein Klompmaker geschreven boek ‘De wereld van Oek’. Het boek en de opdrachten zijn goed te combineren met een bezoek aan het Hunebedcentrum.
Het lespakket bestaat uit de volgende onderdelen:
2. Lessenserie Prehistorie, groep 5-6
Het lespakket ‘lessenserie Prehistorie’ bestaat uit verschillende lessen over de prehistorie in Drenthe. Een aantal lessen kunnen gegeven worden in het eigen klaslokaal, maar er kunnen ook lessen/activiteiten gegeven worden op locatie. De locaties voor deze activiteiten worden gegeven in het Hunebedcentrum in Borger en bij de verschillende hunebedden in Drenthe. Je kunt als leerkracht zelf een keuze maken in de lessen en de volgorde waarin je deze aan bod wilt laten komen. Deze lessenserie is ontwikkeld door Pabo-studenten van Stenden University te Emmen in opdracht van het toenmalig Projectbureau nu Geoparkbureau De Hondsrug UNESCO Global Geopark, en is sinds 2012 in gebruik.
De lessenserie bestaat uit de volgende onderdelen:
- Docentenhandleiding
- Prehistorie inleidend verhaal Daan
- Werkbladen leerlingen
- Prehistorie memorie
- Prehistorie woordzoeker, puzzel en tekeningen
3. Sporen van vroeger, groep 5-6
Archeologie? Trechterbekervolk? Prehistorie? Hunebedden! Als je aan hunebedden denkt, dan denk je aan Drenthe. Verspreid door de hele provincie zijn ze te vinden. De gemeente Emmen heeft wel een heel bijzonder hunebed, het langgraf. Het langgraf is zo bijzonder omdat het geen dekstenen heeft, maar een of meer aparte grafkamers in een door een heuvel bedekte steenkrans.
Via het project ‘sporen van vroeger’ maken leerlingen van groep 5 en 6 kennis met de tijd van de hunebedbouwers en hun omgeving. Ze krijgen een beeld van het leven, wonen, werken en de rituelen van de mensen die ruim 5000 jaar geleden op het grondgebied van de gemeente Emmen leefden. De lessenserie laat blijken dat in dit gebied van Nederland de oudste monumenten van ons land te zien zijn.
Het bezoek aan Museumboerderij de Nabershof is een interessant onderdeel van het project. Voor de leerlingen komt het dagelijks leven van de hunebedbouwers tot leven. Ze onderzoeken zelf archeologische vondsten en doen de dagelijkse werkzaamheden uit het leven van de hunebedbouwers. Ze ontdekken hoeveel sporen het verleden heeft achtergelaten in onze hedendaagse samenleving.
De lesstof sluit aan bij 8 thema’s van het geschiedenisboek over Emmen ‘Vroeger bestaat nog’ en kan lesstofvervangend worden ingezet bij het tijdvak ‘jagers en boeren’. Ook kan het goed worden gecombineerd met het canonvenster van de hunebedden.
Voor meer informatie over dit project kunt u contact opnemen met de specialisten erfgoed van K&C: Linda Reinalda (linda@kcdr.nl) en Marieke van Ginkel (mvanginkel@kcdr.nl) of via telefoonnummer 0592-336999.