evenement

Industrieel Smalspoormuseum

27 en 28 april
Opening van het seizoen 2019. Bezoek het Industrieel Smalspoormuseum.
Het industrieel Smalspoormuseum in Erica vertelt het verhaal van het smalspoor in de vorige eeuw. Hoe dit gebruikt werd bij de industriële ontwikkeling van Nederland. En het verhaal van de Amsterdammers die in Zuidoost Drenthe rijk dachten te worden van de turf. Met een rondrit van vijf kwartier per smalspoortrein, een bezoek aan de historische turfstrooisel en aan het binnen- en buitenmuseum heeft u een onvergetelijk uitje in unieke omgeving. Een beleving die voor iedere bezoeker verrassend is.
Maak een rondrit door het Amsterdamsche Veld, een rondleiding door de historische Fijnfabriek en bekijk in de werkplaats de restauratie van historische locomotieven.

Dit openingsweekend: gratis koffie en thee. Voor kinderen limonade.

Speciale evenementen:

11 en 12 mei
Een verzameling van stationaire motoren, oldtimers en trekkers en natuurlijk het smalspoor museum met rondrit, bezoek fijnfabriek, remise en treinenloods

20 juli
Kramenmarkt en diverse oude ambachten en natuurlijk het smalspoor museum met rondrit, bezoek fijnfabriek, remise en treinenloods.

24 en 25 augustus
Het Industrieel Smalspoormuseum in Erica heeft een collectie van wel 100 locomotieven op verschillende spoorbreedtes. Het museum heeft treinen voor de spoorbreedtes van 600, 700 en 900 mm. Een groot deel daarvan is geschikt om te rijden. Dit jaar is er een parade van de locomotieven met een spoorwijdte van 700 mm. Het zijn locomotieven die vroeger gebruikt zijn bij de vervening, in de staatsbossen, bij Defensie en bij de steenfabrieken. Een mobiel erfgoed dat een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de industriële ontwikkeling van ons land in de vorige eeuw.
Bij het voorbijrijden langs het perron wordt informatie verstrekt over de achtergrond van elke locomotief zoals: hoe oud is deze, waar werd hij voor gebruikt en wat is de functie hiervan in het museum.
Veel rijdend materieel wordt immers nog steeds in het museum gebruikt.
De presentatie van de parade is op beide dagen in handen van Serge Vinkenvleugel, verslaggever bij RTV Drenthe.

 

Deel dit evenement:
Industrieel Smalspoormuseum