evenement

Excursie LOFAR

Op verschillende donderdagen (2 mei, 13 juni, 4 en 18 juli én 1 en 15 augustus) organiseert Het Drentse Landschap, samen met de LOFARtafel een bijzondere excursie door het LOFARgebied bij Exloo. Deskundige gidsen vertellen over de techniek en natuur die hier op een schitterende manier samen gaan. De excursie begint om 14.00 uur bij diner-café Bussemaker, Zuiderhoofdstraat 1 te Exloo, met een korte presentatie. Daarna gaan we met elkaar het gebied bezoeken. Rond 16.30 uur bent u weer terug bij Bussemaker.

Aanmelden is niet nodig  |   Deelname is gratis  |   Honden mogen helaas niet mee.

Het centrum van LOFAR*), de grootste radiotelescoop in Europa, ligt in een bijzonder natuurgebied dat beheerd wordt door Stichting Het Drentse Landschap. Het eiland in dit gebied, de zogenaamde superterp, is het hart van een enorm netwerk van antennes. Met deze antennes vangt Astron signalen op uit de ruimte. Op deze manier kunnen astronomen ver in het verleden ‘kijken’ en nieuwe planeten en sterrenstelsels ontdekken. Daarnaast zijn er met deze techniek steeds meer onderzoeken mogelijk.

Naast de techniek komt dit keer vooral de natuur aan bod want op dat gebied  is hier ook veel te beleven. Zo is de bever een regelmatige bezoeker en komt de zeearend vaak langs. De gidsen vertellen tijdens de excursie meer over de bijzondere waarnemingen die hier al gedaan zijn. Kleding advies: Trek een lange broek aan, draag goed waterdicht schoeisel (want het kan nat zijn) en neem een verrekijker mee.

*) LOFAR (Low Frequency Array of te wel lage frequentie telescoop) is een radiotelescoop die samengesteld is uit duizenden radioantennes. Het centrale punt bevindt zich op een terp tussen de Drentse plaatsen Exloo en Buinen en staat in verbinding met radioantennes in Duitsland, Frankrijk, Zweden en het Verenigd Koninkrijk

Deel dit evenement:
Excursie LOFAR