Bart Boonstra - ambachtmakelaar

Smid bij 'Ellert & Brammert'

Het openluchtmuseum ‘Ellert en Brammert” geeft een beeld van het Drenthe van weleer, het Drenthe van Bartje en voor de ouderen onder ons, het land van Ot en Sien. Aan de rand van het bos, om een wat groot uitgevallen brink met een kudde rustig kauwende schapen, liggen huizen, boerderijen en werkplaatsen waarin de sfeer van lang vervlogen tijden zorgvuldig wordt bewaard.

Hoe het begon

Uiteraard is er ook een smidse, geen enkel dorp was destijds zonder en door hoort een smid bij. Bart Boonstra vond het zonde dat het hele zaakje er maar stil bij lag toen een vorige smid ermee moest stoppen gezien zijn vergevorderde leeftijd. Bart wist nog wel iets van het smidswerk vanuit een technische opleiding in ver verleden en was ook in zijn werkzame leven bekend met ijzer en constructies. Hij is in de leer gegaan bij de meestersmid Bart Jager uit Eexterveen om de fijne kneepjes van het vak bij te slijpen.

De smidse anno nu

Bart kreeg de vrije hand van het bestuur van het museum om aan de slag te gaan en hij heeft zelf de smidse wat opgeknapt en weer tot een bruikbare werkplaats om te toveren. Begonnen met wat oude hamers en tangen, heeft hij de zaak nu redelijk op orde. Bart vertoont zijn ambacht een dag in de week en maakt daarbij kleine fraai gesmede souvenirs voor de bezoekers, daarmee kan hij nieuwe materialen en gereedschap kopen. Bart heeft er duidelijk lol in met de bezoekers te praten en ze over dit mooie vak te vertellen.

Contactgegevens

Bart Boonstra